Fyysisen valmennuksen päävalmentaja Heli Rekimies valmentaa, kouluttautuu ja organisoi. Kuva: Jimi Soinila.

 

Ilveksen junioriedustuksen fysiikkavalmennukset pyörivät ennen joulun pyhiä jälleen täydellä teholla.

Tällä jutulla pyritään hieman avaamaan Ilveksen junioriedustusjoukkueiden fysiikkaharjoittelua; mitä siihen kuuluu, mitä hyötyjä pelaajat siitä saavat ja kuka toimintaa pyörittää.

Kaikilla Ilveksen junioriedustusjoukkueista, lukuun ottamatta 2015–14 syntyneitä, fysiikkavalmentajina toimii Ilves Plussan osaava henkilöstö. Juuri näiden nuorimpien junioriedustusjoukkueiden valmentajia koulutetaan fysiikkavalmennusta varten. 2013-syntyneistä vanhempiin ikäluokkiin Ilveksen joukkueissa on omat fysiikkavalmentajat.

Fyysisen valmennuksen päävalmentaja Heli Rekimies organisoi koko toimintaa ja rakentaa uutta valmennuslinjausta yhdessä valmennuspäälliköiden, Jouko Turusen ja Anssi Ylisen kanssa. Toimintaa organisoiva Heli suorittaa parhaillaan uutta koulutuskokonaisuutta, josta voit lukea lisää tämän jutun loppupuolella.

 

Fysiikkaharjoittelussa mennään ikäluokkakohtaisella painotuksella

Kaikissa ikävaiheissa fysiikkavalmennuksessa on ikäluokkakohtainen painotus, jonka tavoitteena on, että fysiikkaharjoitukset ovat mahdollisimman korkean intensiteetin harjoituksia, joissa saataisiin tehot ylös.

2013–2008-syntyneillä junioreilla on niin sanottu eriytetty fysiikkaharjoitus, eli erilliset harjoitukset lajiharjoituksen päälle. Huippuvaiheessa eli 2007-syntyneistä eteenpäin pelaajilla on kaksi kertaa viikossa lajiharjoitusten yhteen integroitu fysiikkaharjoitus.

 

Voimaharjoittelua sopivissa määrin

Nuoremmissa ikäluokissa voimaharjoittelua harjoitetaan vain omalla painolla. 2011–2013-syntyneistä ylöspäin alkaa lisäpainoharjoittelu, aluksi totta kai kevyillä painoilla. Voimaharjoittelu halutaan aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, koska sen tiedetään vaikuttavan muun muassa pelaajan nopeuteen ja kyykyyn hallita omaa kehoaan jalkapallossa.

 

Klinikkatoimintaan muutoksia

Ilves Plussan järjestämään Ice Power -klinikkatoimintaan on myös tullut muutoksia. Nyt klinikkatoiminta on keskitetty kolmena iltana viikossa sinne, missä pelaajatkin ovat, eli treenikenttien yhteyteen; Vuorekseen, Kauppiin, Pirkkahallin, Jalitsu-halliin ja niin edelleen.

Klinikkatoiminnasta vastaa Ilveksen klinikka- ja testauspäällikkö Vesa-Pekka ”Vesku” Tuomaala.

Huippuvaiheesta eteenpäin klinikkatoiminta hoituu niin, että joukkueiden oma fysiikkavalmentaja/fysioterapeutti on tavoitettavissa lähes päivittäin.

Klinikkatoiminnan muutoksen lisäksi uutta on myös PHV-ryhmät.

 

Fysiikkatestit

Joukkueiden fysiikkatestit toteutetaan 2013–2008-syntyneillä pelaajilla kolme kertaa kauden aikana. Ensimmäinen testitapahtuma on nyt heti vuoden alussa. Seuraava tapahtuma on maaliskuussa ja kolmas kesän lopulla. Huippuvaiheessa, eli B-junioreista eteenpäin fysiikkatestit toteutetaan aina kunkin jakson päätteeksi.

 

Mikä ihmeen PHV?

PHV:hen eli pituuskasvun huippuvaiheeseen kuuluvat 2011–2008-syntyneet tytöt ja 2010–2007-syntyneet pojat, joilla on pituuskasvun huippuvaihe käynnissä. Tähän vaiheeseen kuuluu säännöllinen pituusseuranta kuukausittain.

Näitä pelaajia voidaan ohjata kovimmassa kasvuvaiheessa ja tarpeen tullen pelaajat osallistuvat fysioterapeutin neljän viikon periodiharjoituksiin. Valinnat PHV-ryhmään tekee oman joukkueen valmentaja, yhdessä klinikkavastaavan Vesku Tuomaalan kanssa.

PHV-harjoituksissa luodaan jokaiselle yksilöllinen harjoituspankki korvaavista harjoituksista, joilla voidaan keventää kasvun aikana vaivaavia ärsykkeitä.

 

Plussan henkilöstömuutokset

Jo aiemmin mainittujen Helin ja Veskun lisäksi Ilves Plussan fysiikkavalmentajina toimivat Juuso Marttila, Aleksi Marttiin, Veeti Mansukoski sekä Niklas Nieminen, joka liittyi uusimpana tulokkaana Plussan ”talliin.”

 

Fyysisen valmennuksen päävalmentaja jälleen kouluttautumassa

Seuran fyysisen valmennuksen päävalmentajana ja miesten edustusjoukkueen fysiikkavalmentajana toimiva Heli Rekimies on parhaillaan suorittamassa uutta, vuoden kestävää koulutusta, jonka aiheena on kansainvälinen huippuvaiheen fyysisen valmennuksen erikoistumisopinnot (UEFA Football Fitness A).

Koulutus järjestetään Eerikkilässä ja Urheassa ja se on Palloliiton järjestämä koulutus. Koulutukseen osallistuvat fysiikkavalmentajat ovat Veikkausliigan ja maajoukkueiden fysiikkavalmentajia.

Helin koulutuksesta kuullaan vielä myöhemmin lisää!