Erotuomarivastaava Olli “Opa” Niemelä saattaa olla tuttu futsalkentiltä tai Ilveksen 2014-syntyneiden poikien treeneistä.

 

Ilves on merkittävä junioriseura, jolla on valtava määrä otteluita kauden mittaan. Yksistään Ilveksen Futis-Liigan pelitoiminnassa pelattiin kuluneella kaudella 2842 ottelua. Lisäksi pelinohjaajia ja erotuomareita tarvitaan Palloliiton leikkimaailman otteluihin sekä turnauksiin, joita Ilves järjestää useita kauden aikana.

Pelinohjaajien ja erotuomareiden tarve on tähän asti saatu hoidettua pienillä resursseilla. Lisäksi Tampereen Erotuomarikerho ei valitettavasti pysty asettelemaan näihin otteluihin tuomareita, tuomarivajeen takia. Ilves seurana pyrkii tarttumaan tähän ongelmaan uusilla toimenpiteillä. Järjestelyn avulla seura pyrkii takaamaan pelinohjaajien ja tuomareiden riittävyyden sekä nostaa toiminnan tasoa ja arvostusta.

 

Olli Niemelästä erotuomarivastaava

Ilves on tehnyt vuodelle 2023 Olli Niemelän kanssa sopimuksen erotuomarivastaavan pestistä organisaatiossa. Olli on entinen huippuerotuomari, joka toimi Futsal-Liigan erotuomarina 2009–2022. ”Opalle” kertyi vuosien varrella 251 tuomittua liigaottelua, jolla hän sijoittui kaikkien aikojen ottelumäärätilastossa neljänneksi. Tämän lisäksi Olli toimi FIFA-tuomarina 2013–2019 välillä.

Olli ryhtyy pyörittämään Ilveksen pelinohjaaja- ja erotuomaritoimintaa ja hän toimii räätälöityjen koulutusten vetäjänä.

”20 vuodessa olen saanut paljon apuja muilta, nyt on hyvä aika antaa oma kokemuspankki muiden avuksi.

Vuonna 2023 tullaan mullistamaan Ilveksen pelinohjaaja- ja erotuomaritoiminta, jotta Ilveksestä saadaan kasvatettua omavarainen seura, joka voi ylpeänä sanoa, että turnauksissa esiintyvät pelinohjaajat ovat Ilveksen omia ’kasvatteja’.

Toiminnalla halutaan mahdollistaa erotuomaripolku, jossa voi tuomaroida itselle sopivalla tasolla ja tarjota samalla jokaiselle mahdollisuus pysyä lajin parissa. Tällaisella systeemillä saataisiin esimerkiksi pidettyä Futis-Liigan erotuomaritoiminta vilkkaampana muun muassa turnauksia silmällä pitäen.

Palloliitto ja Tampereen erotuomarikerho ovat olleet positiivisella mielellä ja ottaneet ajatuksen hyvin vastaan. Tämä on tällainen ’win-win tilanne’, jos saadaan kasvatettua Ilveksessä tuomareita omiin peleihin ja turnauksiin ja sitä kautta sitten Erotuomarikerhon ja jopa Palloliiton suuntaan.”

 

Tavoitteena luoda oma pelinohjaajien ja erotuomareiden urapolku

Ilves tarjoaa jalkapalloa kaikille. Tähän asti seurassa on ollut mahdollista harrastaa omalla tasollaan pelaajana, valmentajana tai eri toimihenkilörooleissa. Nyt tähän halutaan tuoda mukaan myös pelinohjaajat ja erotuomarit. Hankkeen tarkoituksena on mahdollistaa myös heille harrastus jalkapallon parissa omalla tasollaan ja tavoitella mahdollisia unelmia myös erotuomarina.

Tuomaripolku lähtee liikkeelle pelinohjaajakoulutuksesta, jonka koulutus järjestetään yhteistyössä Palloliiton ja erotuomarikerhon kanssa. Koulutus antaa perusvalmiudet pelinohjaajana toimimiseen ja se valmistaa 5v5 peleihin. Tämän jälkeen on mahdollisuus osallistua Ilveksen omaan täydennyskoulutukseen, joka puolestaan valmistaa 8v8 peleihin ja sitä kautta kohti 11v11 otteluita.

Koulutuksen lisäksi pilottihankkeen tarkoituksena on myös lisätä tukitoimia. Tätä varten hankkeessa muodostetaan tutor-ryhmä, jonka tarkoituksena on antaa pelinohjaajille ja erotuomareille tukea kentällä. Tutor-ryhmään on kiinnitettynä jo muutamia henkilöitä. Näiden koordinoinnista ja rekrytoinnista vastaa Olli Niemelä.

Hankkeen tarkoituksena on rakentaa erotuomareiden luokittelutaulukko, jonka avulla pystytään tarjoamaan tulevaisuudessa pelinohjaajille ja erotuomareilla oikean tasoisia otteluita. Lisäksi pohjatiedon avulla pystytään tukemaan ja kouluttamaan erotuomareita, jolloin he nousevat uudelle tasolle.

 

Tulevat koulutukset ja tapahtumat

  • Pelinohjaajakoulutus 1/2023 aikana.
  • 8v8 täydennyskoulutus 4/2023 aikana.
  • Tutor-ryhmän tukitoiminta käyntiin Ilveksen pääsiäisturnauksessa 7.–10.4.
  • Tutor- ja tukitoiminta jatkuu kesällä alkavaan Ilves Futis-Liigan pelitoimintaan.

 

Lisätietoja antavat:

Erotuomarivastaava Olli Niemelä, 045 3248 391,

Henri Karhunen, 040 5552 486,