Ilves/2:n Helli Ahonen on ollut mukana TFA:ssa jo muutaman vuoden ajan. Kuva: Olli Helminen.

Yläkoulun päättävillä on edessä tärkeä päätös tulevaisuutensa kannalta. Tavoitteellisiksi urheilijoiksi tähtäävien avuksi Olympiakomitea on luonut urheiluakatemiaohjelman, jonka tavoite on varmistaa urheilijoiden kaksoisuran mahdollistaminen. Urheiluakatemiat ovat samalla keskeinen tekijä suomalaisten huippu-urheilijoiden kehittymisessä ja ne tarjoavat ympäristön, jossa tavoitteellisen urheilijan kannattaa harjoitella​. 

Tampereella urheilijan polkua yhdessä Tampereen Urheiluakatemian kanssa tukevat Tampereen alueen urheiluoppilaitokset Sammon Keskuslukio ja Tampereen seudun ammattiopisto. Lisäksi Varalan Urheiluopiston liikunnanohjauksen perustutkinto tarjoaa oivan mahdollisuuden urheilijalle. Urheiluoppilaitokset tarjoavat opiskelupaikan, jossa kansainväliselle huipulle tähtäävä valmentautuminen on mahdollista yhdistää opiskelun kanssa.

Valtakunnallinen toisen asteen yhteishaku aukeaa 22. helmikuuta ja on auki kuukauden päivät, maaliskuun 22. päivään asti. Hakeminen onnistuu Opintopolun sivujen kautta.

Pelaajien kertomana – TFA mahdollistaa laadukkaan tekemisen ja henkilökohtaisen kehittymisen 

Sammon keskuslukion urheilulinjalla opiskeleva Helli Ahonen on ollut mukana Tampere Football Academyn toiminnassa muutaman vuoden ajan. Ilves/2:ssa pelaava Ahonen sai ensimmäisen kutsunsa U18-maajoukkueleirille tammikuussa.

”Koen, että TFA:n laadukas valmennus ja motivoitunut sekä tavoitteellinen ilmapiiri on auttanut kohti tavoitteitani. Pelaajana saan kokonaisvaltaisesti ja monipuolisesti tukea kehittymiseen pyykkisen-, fyysisen-, ravinto- ja lajivalmennuksen avulla. Palautetta saa yksilöllisesti, mikä auttaa itseä keskittymään oikeisiin asioihin”, toteaa Ahonen.

Kaksoisuran suorittaminen on otettu TFA:ssa huomioon päivärytmin suunnittelulla. Treenit ajoittuvat aamuun ja iltapäivään niin, että illan voi käyttää opiskeluun ja muuhun vapaa-aikaan.

”Kun harjoitusmäärät ovat suuria, opinnoissa menestyminen edellyttää hyvää suunnitelmallisuutta. Olen hyödyntänyt esimerkiksi pelireissujen bussimatkoja opiskeluun”, kertoo Ahonen kokemuksiaan opiskelun ja urheilun yhdistämisestä. 

Toinen TFA:sta sekä Ilves/2:n riveistä tuttu pelaaja on Elli Mäkipelkola. Elli muutti Tampereelle Seinäjoelta, hän on Seinäjoen Mimmiliigan kasvatti. Kulttuurishokkia pelaaja ei ole kokenut, mutta eroja kotikaupungin ja nykyisen asuinkaupungin väliltä löytyy.

“Sanoisin, että mitään varsinaisia kulttuurishokkeja ei tullut, mutta ainakin julkiset kulkuyhteydet ovat kyllä paljon paremmat verrattuna Seinäjokeen! Päädyin Tampereeseen, kun TFA kuulosti toimivalta kokonaisuudelta ja lisäksi tunsin täältä jo entuudestaan vähän valmentajia ja pelaajia.

Oon viihtynyt tosi hyvin. Kotiutuminen tapahtui aika nopeasti ja tavallaan luonnostaan joukkuelaisten kautta. Kun on samat kaverit koulussa ja treeneissä, periaatteessa koko arki on yhteistä, sopeutuu kyllä helposti.” 

Tutut auttavat monesti sopeutumisessa, eikä toimiva kokonaisuus varmasti ainakaan työnnä pois. Elli on kokenut TFA:n toiminnan yleisesti laadukkaana ja ilmapiirin hyvänä. 

“Koen, että TFA:n toiminta on laadukasta. Apua on aina tarjolla ja esimerkiksi sopeutumista ajatellen meillä on täällä ryhmä kaikille muualta tulleille, jonka kanssa teemme erilaisia aktiviteetteja. Valmennus on hyvää ja kaikki tehdään tavoitteellisesti. Lisäksi saa myös yksilöllisempää ohjausta muun muassa voimaharjoitteluun ja ravintoon liittyen.

Täällä on tosi hyvät mahdollisuudet kehittyä. Koulun ja jalkapallon yhdistäminen on helppoa ja kaikkeen saa apua, jos tarve vaatii. Lisäksi täällä on ihan huipputyyppejä ja kiva ilmapiiri. Vaikka arki on tietty välillä vähän rankkaa, niin kaikki joukkuekaverit ovat kuitenkin samassa tilanteessa, joten yhdessä selvitään.” 
 
Helli oli tosiaan äskettäin ensimmäisellä U18-tyttöjen maajoukkueleirillään, mutta maajoukkueen tapahtumat ovat tuttuja myös Seinäjoen Mimmiliigan kasvatti Ellille. Hän on ollut tuttu näky U17-tyttöjen maajoukkueessa.

“Maajoukkueessa pelaaminen ja Suomi-paidan pukeminen on aina kunnia-asia. Olen saanut kokea monia unohtumattomia reissuja ja siistejä juttuja maajoukkueen kautta.” 

Elli tuli Tampereelle kehittymään, mutta erinomaisia pohjia on luotu jo hänen kasvattajaseurassaan SeMi:ssä. Onko Seinäjoella joitain erityisiä tekijöitä, keitä Elli haluaisi kiittää?  

“Pelasin SeMi:ssä koko urani ennen tänne muuttoa ja jäi kyllä lämpimät muistot. Ihania ihmisiä ja paljon kivoja kokemuksia. Haluaisin lähettää terveisiä kaikille vanhoille joukkuelaisille ja valmentaja Juhani ‘Junnu’ Lampiselle.” 

Asiantuntijatoiminta auttaa huomioimaan myös yksilöt 

TFA:ssa toimii moniammatillinen asiantuntijatiimi pelaajien ja valmennuksen tukena. Osallistuvan asiantuntijatoiminnan avulla pelaajia pystytään auttamaan kokonaisvaltaisesti eteenpäin ja huomioimaan joukkueen lisäksi myös yksilöt.

Tampereen Urheiluakatemian ja Varalan valmennuskeskuksen asiantuntijoista voima- ja nopeusharjoittelun valmentaja Tiia Hautala, fysioterapeutti Eetu Autio, urheilutestauksesta vastaava Marko Haverinen, ravitsemusasiantuntija Titta Mehtänen ja psyykkinen valmentaja Aapo Kilpeläinen toteuttavat suunnitelmallisesti omaa asiantuntijaosaamista osana TFA:n arkea.

”Ravitsemuksessa käsiteltävät teemat suunnitellaan tarvelähtöisesti ja integroidaan osaksi vuosisuunnitelmaa. Näin ollen esimerkiksi pelikaudella keskitytään pelipäivien syömiseen ja palautumiseen ja kesälomien päättyessä arjenhallinnan taitoihin ja suunnitelmallisuuteen”, kertoo Mehtänen. 

”Olen ollut TFA:ssa mukana alusta lähtien ja sinä aikana pelaajien ravitsemus on mennyt huikeasti eteenpäin. Muun muassa energiansaanti on kasvanut kulutusta vastaavaksi, mikä puolestaan on heijastunut suorituskyvyn paranemisena”, hän jatkaa. 

Ahonen on huomannut itse jaksavansa paremmin, kun on saanut neuvoja riittävään ravitsemukseen: ”Olen kokenut ravintovalmennuksen hyödylliseksi, koska sen avulla on riittänyt energiaa treenaamiseen.” Lisäksi hän mainitsee testauksen ja kuormituksen seurannan olleen hyödyllistä, sillä testit ovat antaneet konkreettista tietoa henkilökohtaisesta kehittymisestä.

Hakeminen 2. asteen oppilaitoksiin 

Toisen asteen valtakunnallinen yhteishaku aukeaa tiistaina 22. helmikuuta ja haku on auki maaliskuun 22. päivään saakka. Koulutustarjontaan ja hakuun yleisesti voi tutustua tarkemmin Opintopolun sivuilta! 

Ilves jalkapallon osalta TFA:n toiminnoista vastaa seuran tyttöjen talenttivalmentajana loppuvuodesta 2021 aloittanut Biran Jeng.

Lisätietoa TFA:sta voi kysyä talenttivalmentaja Biran Jengiltä, tai Palloliiton Lännen aluevalmentajana toimivalta Valtteri Kumpuniemeltä, .

Ilveksen pelaajapolusta lisätietoja antavat Ilves jalkapallon urheilutoimenjohtaja Janne Räsänen, 040 7495 199, ja U15- ja nuorempien tyttöjen valmennuspäällikkö Anssi Ylinen, 040 0863 848,.

Tervetuloa mukaan TFA:n toimintaan!

BS2P1638

Elli Mäkipelkola tuli Ilvekseen ja TFA:han Seinäjoelta. Kuvassa painetta antaa Sofia Määttä, joka tuli aiemmin TFA:nkin toimintaan Raumalta! Kuva: Joope Erkkilä.