Viime viikolla saatiin mukavia uutisia, kun uutisoitiin jälleen yhdestä kansainvälisestä pelaajasiirrosta Ilveksen pelaajapolulta: Juho Talvitie siirtyy belgialaiseen Lommel SK:hon. Lommel SK pelaa Belgian toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ja kuuluu muuan Manchester Cityn seuraverkostoon.

Ilveksen pelaajapolku on Suomen suurin yli 4000 junioripelaajallaan. Pelaajapolku tarjoaa mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa omalla haluamallaan tasolla, matalan kynnyksen korttelitoiminnasta, Ilves Futis-Liigasta aina junioriedustusjoukkueiden (8-20-vuotiaat) ja miesten sekä naisten kansallisten pääsarjajoukkueiden kautta aina kansainvälisille kentille.

Viime aikoina olemme saaneet tiedottaa useista pelaajapolun läpikäyneistä pelaajista, jotka ovat ottaneet viimeisen siirtoaskeleen kansainvälisiin huippuseuroihin. Tammikuussa 2021 julkaistiin Lauri Ala-Myllymäen siirto sittemmin Italian Serie A:han nousseeseen Venezia FC:hen, Naatan Skytän siirto ranskalaiseen Toulouseen sekä Maksim Stjopinin siirto Tanskan FC Nordsjællandiin. Ja nyt heinäkuun siirtoikkunassa viimeisimpänä siirtona Juho Talvitie siirtyy Belgiaan.

Juhon mietteet

Haastattelimme Juhoa siirron varmistuttua.

Perinteinen urheilukysymys, mitkä on fiilikset kun vihdoin kansainvälinen unelmasiirto varmistui?

”Fiilikset on todella hyvät, tätä oltiin odotettu todella kauan, ja kun se vihdoin varmistui, niin oli kyllä kaikin puolin loistavat fiilikset.”

Kerro vähän omasta Ilves-urastasi, minkä ikäisenä aloitit ja missä?

”Aloitin futiksen Ilveksen kaupunginosajoukkueessa Kaukajärvellä 4-vuotiaana, ja siitä lähtien käynyt Ilveksen kaikki ikäluokat läpi. Eli Ilves on ollut minun ainoa jalkapalloseurani ennen tätä siirtoa, josta olen ylpeä.”

Parhaat muistot Ilveksen pelivuosista?

”Hyviä muistoja oli todella paljon, mutta ehkä parhaat oli kuitenkin kaikki ulkomaan reissut mitä tehtiin ja Etelä-Länsiliigan voittaminen kaksi kertaa putkeen, ensin D- ja sitten C-junnuna.”

Terveiset junioreille, jotka haaveilevat ammattilasijalkapalloilijan urasta?

”Nauttikaa kaikesta mitä teette jalkapallon yhteydessä ja pitäkää fiilis hyvänä.”

Entäs terveiset Ilves-valmentajille, jotka ovat olleet mukana kehityskaaressa?

”Kaikille valmentajille, jotka mua on auttanut tietenkin iso kiitos.

Tietenkin iso merkitys alkuvaiheessa oli Toni Kuivastolla, Mikko Rainiolla ja Petri Plymillä, jotka on aina ollut tukena ja ajatellut minun kehitystä. Ja myös isot kiitokset J-P Berg, Marco Baruffato ja Joni Lehtonen, jotka minua koutsasivat viimeiset vuodet.”

Sinulla oli paljon vaihtoehtoja uudeksi seuraksi, miksi valinta osui Lommel SK:hon?

”Valintaan vaikutti koko kokonaisuus, ja Lommel tuntui parhaalta ratkaisulta oman kehittymiseni kannalta.

Valitsin Lommelin myös siksi, koska unelmanani ja tavoitteenani on myös pelata jonain päivänä Man Cityn edustusjoukkueessa!”

Mitä tiedät Lommelin ympäristöstä ja mitkä ovat odotuksesi uuteen ympäristöön, minkälainen joukkue on, onko harjoituskausi jo alkanut, milloin sarja alkaa?

”Reeniolosuhteet Lommelissa ovat loistavat ja muutenkin kaupunki tuntuu kotoisalta. Joukkue muodostuu monista eri kansalaisuuksista, ja kaikki pelaajat ovat tavoitteellisia. Valmentajat ovat myös kohtuu nuoria ja motivoituneita, kuin myös todella mukavia.

Harjoituskausi on myös käynnistynyt. Ja en ole ehtinyt vielä miettiä noin pitkälle, kyllä ne valmentajat kertovat, kun sarjan alku lähestyy!”

Minkälaisin tavoittein lähdet tulevaan kauteen ja tuleviin vuosiin uudessa ammattilaisjoukkueessa?

”Lähden tulevaan kauteen päivä kerrallaan, hyvällä fiiliksellä, nauttien jalkapallosta.”

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Juho Talvitie2 Minna Talvitie

Juho on ollut tuttu näky myös maajoukkueleireillä. Kuva: Talvitien perheen kuva-arkisto.

Hienot siirrot mahdollistavat lisää asioita

Siirtojen myötä Ilveksen maine laadukkaana pelaajakehitysseurana on kiirinyt ympäri Eurooppaa ja useat suurseuratkin ovat kiinnostuneet laajemmastakin yhteistyöstä Ilveksen kanssa ja täten uskomme, että kansainvälisiä seurasiirtoja tulee jatkossakin toteutumaan säännöllisin väliajoin.

Laadukkaan pelaajapolun lähtökohtana on tietenkin pelaajan oma innostus sekä intohimo jalkapalloon. Intohimon sytyttäjänä ja tärkeimpänä tukijana oman perheen lisäksi ovat valmentajat, jotka tekevät pyyteetöntä ja kelloon katsomatta työtä pelaajien eteen vuosikausia.

Valmentajien ja muiden toimihenkilöiden sitoutuminen ja halu kehittyä kaikilla tasoilla rajallisista resursseista huolimatta on varmasti ollut Ilveksen pelaajapolun sekä pelaajakehityksen tasonnoston tärkein yksittäinen palanen ja jokainen Ilves-toimija ansaitsee valtavan ison kiitoksen arvokkaasta työstään.

Yksi Juhon nuoren uran alkuvaiheen valmentajista, Petri Plym kertoi omista kokemuksistaan pelaajan kanssa. Petri toimii nykyään Seuratoiminnan valmennusosaamisen kehittäjänä (SVOK).

Mitkä ikävaiheet valmensit Juhoa?

”Valmensin Juho kolmessa eri vaiheessa. Olin käynnistämässä 2005-ikäluokan taitokoulua, kun olin seuran junioripäällikkö.

2016 valmensin Juhoa, E-ikäluokassa. Ja viimeisenä D-akatemiassa kaudella 2017-2018.”

Oliko havaittavissa aiemmissa vaiheissa, että pelaajasta kasvaa kansainvälinen huippupelaaja?

”Kyllä Juhosta oli aistittavissa, että hän menee vielä pitkälle. Hän oli hyvin motivoinut harjoittelemaan ja teki jo silloin paljon töitä omalla ajalla. Muistan aina kun treenien piti loppua, niin kuului Juhon ääni, että ei voida vielä lopettaa, pelataan vielä hetki.”

Minkälaisia tuntemuksia on kun “oma” pelaaja saavuttaa kansainvälisen siirron?

”Kyllä se kieltämättä tuntuu hyvältä. Juholla on ollut paljon hyviä valmentajia matkansa varrella ja on kiva, että on itse voinut myös vaikuttaa hänen kehittymiseensä. Ja kyllähän tuo antaa myös uskoa omaan tekemiseen ja motivoi tekemään töitä jatkossa entistä enemmän, jotta lisää samanlaisia siirtoja nähtäisiin.”

Varsinkin viime aikoina on ollut paljon siirtoja, mikä on Ilveksen pelaajapolun vahvuus, joka mahdollistaa ja tukee kv-siirtoja mielestäsi?

”Ei varmasti ole mitään yksittäistä tekijää mikä tukee tai mahdollistaa näitä siirtoja. Valmentajat ovat tosin isossa roolissa tuossa ja mielestäni meillä on loistavaa osaamista ja pelaajat saavat laadukasta valmennusta eri ikävaiheissa.”

Entäs valmentajan terveiset seuraavalle Ilves juniorille, joka haaveilee kv-siirrosta?

”Unelmoi. Harjoittele tinkimättömästi päästäksesi kohti unelmaasi ja muista että teot ratkaisee!”

Juho ehti pelaamaan tällä kaudella yhden ottelun niin P20 SM:ssä kuin myös P17-sarjan vastaavassa.

Paljon onnea ja menestystä Juholle Belgiaan sekä tuleviin koitoksiin!