Laitetaanpa uusi vuosi käyntiin myös tutuksi tulleen Kuukauden vapaaehtoisen juttusarjan uusimmalla painoksella! Vuoden 2022 Ilves jalkapallon ensimmäinen Kuukauden vapaaehtoinen on pitkän linjan vapaaehtoistoimija Tiina Myllymäki! Tiina Toimii tällä hetkellä vapaaehtoisena tuplatehtävässä.

Aiempiin Kuukauden vapaaehtoisiin voi muuten tutustua kotisivuilla: https://ilvesjalkapallo.fi/seurainfo/.  Tiina nappaa itselleen Kuukauden vapaaehtoisena edustusjoukkueiden kausikortit sesongille 2022. Tammikuun vapaaehtoinen kertoili omasta tarinastaan!

Kerro kuka olet ja mitä teet? Niin Ilveksessä ja jos tahdot, niin ”oikeassakin” elämässä! 

Olen Myllymäen Tiina ja toimin Ilves T12 -ikäluokkavastaavana ja C-tyttöjen huoltajana. Siviilissä työskentelen nuorten mielenterveyden parissa, tällä hetkellä kehittämistyössä.”

Olet tosiaan ollut jo pitkään mukana toiminnassa! Kerrotko tarkemmin mitä kaikkea olet ehtinyt vuosien varrella tehdä? 

”Edustuksen toiminnassa olen tosiaan kuudetta vuotta mukana. Aluksi nykyisten C-tyttöjen jojona neljän vuoden ajan siitä lähtien, kun kyseinen ikäluokka perustettiin. Aloitin nuoremman tyttären joukkueessa ikäluokkavastaavana viime kaudella, kun T12 perustettiin, ja siirryin siinä vaiheessa huoltajaksi C-tytöissä.

Ilves-urani alkoi kuitenkin vähitellen jo vuonna 2013 Leinolan kentällä, jolloin hääräilin joskus apuna esikoistyttären treeneissä ja pidin pöytäkirjoja Futis-Liigan peli-illoissa. Sitten omien tyttöjen mukana olen siirtynyt edustuksen puolelle.”

Toimit siis ikäluokkavastaavana. Kerrotko tarkemmin, että mitä kaikkea tähän toimeen kuuluu ja mitä olet pitänyt roolista?

”Ikäluokkavastaavan tehtäviin kuuluu toimia yhteyshenkilönä seuran, joukkueen taustatiimin ja pelaajien perheiden kesken. Vanhempien kokousten koolle kutsuminen ja valmistelu ovat yksi osa ikäluokkavastaavan tehtävää. Erilaisten asioiden selvittäminen ja tiedottaminen kuuluvat ikäluokkavastaavan arkeen. Kaikki joukkueen toiminta suunnitellaan ja toteutetaan joukkueen taustatiimin voimin, ja ikäluokkavastaava on melkein kaikessa jollain tavalla mukana valmentamista lukuun ottamatta. Meillä on T12-joukkueessa itseni lisäksi kaksi joukkueenjohtajaa, joten joukkueenjohdollisia tehtäviä voidaan myös jakaa kiinnostuksen ja käytettävissä olevan ajan mukaan. Toimiva tiimi onkin tässä hommassa tärkeä juttu!

Tehtävä on monipuolinen ja mielenkiintoinen, ja siinä pääsee osallistumaan toimintaan hyvin monella tasolla, aina kentän laidalta seuraorganisaation tasolle saakka. Itselleni tärkeintä tässä tehtävässä on joukkueyhteisössä mukana oleminen. On mahtavaa seurata tyttöjen kehittymistä pelaajana ja kasvamista muutenkin sekä tutustua muihin vanhempiin sekä vapaaehtoistoimijoihin seurassa.”

Lähdit perinteisesti oman tyttären perässä vapaaehtoistoimintaan. Kuinka tämä tapahtui ihan käytännössä?

”Sieltä Leinolan kentältähän se lähti. Lapsi halusi naapurin tyttöjen mukaan jalkapalloharrastukseen ja tietysti sitä lähdettiin kokeilemaan. Lapsi innostui lajista ja ehkä vähän vanhemmatkin. Muuan Kotilaisen Timo sattui tyttären ensimmäiseksi valmentajaksi, ja hänhän on oiva esimerkki innokkaasta vapaaehtoistoimijasta, kuten varmasti monet ilvesläiset tietävät. Hän osasi tarjoilla sopivasti hommia kentän laidalle ja sai houkuteltua mukaan. Lapsen siirryttyä oman ikäluokkansa edustusjoukkueeseen oli selvää, että halusin mukaan joukkueen toimintaan, vaikka en siinä vaiheessa todellakaan tiennyt, mihin olin ryhtymässä! T12-joukkueen perustamisvaihe sujuikin helpommin, kun monet seuran käytännöt olivat jo valmiiksi tuttuja.

Olen itse päässyt omassa nuoruudessani nauttimaan vapaaehtoisten aikuisten panoksista omissa harrastuksissani. Voimisteluvalmentajanani toimi vuosien ajan parhaan kaverini äiti, joka välillä jopa ompeli meille kisa- tai näytöspukuja itse. Ajattelen, että hyvä täytyy laittaa kiertämään!”

Tarvitseeko vapaaehtoistoimintaan sitten olla erityistä osaamista, voiko jokainen halukas tulla oman näkemyksesi mukaan toimintaan? 

”Ei tarvitse olla. Ilves tarjoaa perehdytystä kaikkiin tehtäviin ja tukea monenlaisiin kysymyksiin. Lisäksi seuran joukkueiden välillä on hyvä yhteistyö, ja aina voi kysyä neuvoa ja vinkkejä esim. vanhemman ikäluokan toimihenkilöiltä. Eipä oikeastaan tarvita kuin intoa ja halua toimia ihmisten kanssa, ja valmiutta käyttää hiukan aikaansa hyvän asian eteen.”

Löytyykö sinulta itseltäsi futistaustaa, oletko harrastanut lajia? 

”Itselläni ei ole lajitaustaa mistään palloilulajista. Olen kyllä lapsuuden perheessäni seurannut veljen junioripolkua Ilveksessä sekä futisvanhempien elämää kaukaisella 90-luvulla, mutta asiat ovat kovasti muuttuneet noista ajoista. Vuosia sitten päädyin naapurin rouvan kannustamana Ilveksen Lady Futikseen opettelemaan jalkapallon alkeita ja innostuin käymään säännöllisesti treeneissä muutaman vuoden ajan, kunnes se lasten harrastusmenojen lisääntyessä tuli mahdottomaksi.

Arvostan sitä, että Ilveksessä on tarjolla myös matalan kynnyksen ryhmiä, joissa voi vaikkapa keski-ikäisenä futisäitinä aloittaa uuden harrastuksen. Nykyään vedän nappikset jalkaan lähinnä vain mökkisaarellamme, jossa muutama vuosi sitten virittelimme uuteen nousuun vuosikymmeniä uinuneen urheiluseuran ja rakensimme talkoilla tekonurmikentän. Pääsin jopa nostamaan pyttyä saaren omassa EM-turnauksessa mestaruuden merkiksi!”

Onnittelut mestaruudesta! Miltä T12-joukkueen valmistautuminen uuteen kauteen on sujunut ikäluokkavastaavan näkökulmasta?

”Tälle kaudelle tuli paljon uusia ja innokkaita pelaajia joukkueeseen ja pelaajamäärä kasvoi viime vuodesta jonkin verran, joka tarkoittaa sitä, että toimintaa ja tapahtumia myös pitää järjestää viime kautta enemmän. Uudet tytöt ovat solahtaneet joukkueessa aiemmin pelanneiden porukkaan hyvin mukaan, ja olemme saaneet myös uusia vanhempia mukaan toimintaan, mikä on hieno asia.

Taustatiimi onkin meillä ihan huippu. Tytöt ovat valmennuksen johdolla harjoitelleet uutta 8v8 pelitapaa ja isommalla kentällä pelaamista syksystä lähtien, jotta tuleviin koitoksiin ollaan sitten valmiita – ja ollaanhan me! Ikäluokkavastaavan näkökulmasta kaikki sujuu siis oikein hyvin.”

Näin loppuun, mitä odotat eniten futiskesältä 2022?

”Tulevalta kesältä odotan eniten sitä, että kaikki saisivat pelata ehjän kauden ilman poikkeusoloja ja vanhemmat pääsisivät taas turvallisin mielin kentän laidalle katsomaan, mitä kaikkea tytöt ovat harjoittelukaudella oppineet. Odotan siis jännittäviä hetkiä ja hyviä kohtaamisia kentän laidalla!

Tällä kaudella uutena asiana T12-joukkueella ovat ensimmäiset kahden päivän turnaukset, jonne matkustetaan joukkueena bussilla ja yövytään. Niitä odotetaan tyttöjen kanssa innolla ja tietysti toivon, että reissujen suunnittelu taustatiimissä onnistuu hyvin ja pelaajille syntyy ikimuistoisia jalkapallokokemuksia. Ensimmäinen peliporukka starttaa turnauskokemusten keräämisen esimerkiksi parhaillaan käynnissä olevassa Helmaripolku-tapahtumassa Eerikkilän urheiluopistolla, ja kauden aikana tapahtumia tulee lisää, jotta kaikki pääsevät osalliseksi niistä. C-tyttöjen osalta kesällä pelataan ELL-sarjaa, joka on tietenkin kiinnostava. C-tyttöjen kauden päätapahtuma Laura Kalmari -turnaus ajoittuu lokakuulle, joten odotettavaa riittää mukavasti ihan kauden lopulle saakka.”

Valtavat onnittelut valinnasta ja erinomaista futiskautta, Tiina!