Perinteinen Helmariturnaus käydään perjantaista maanantaihin Eerikkilässä. Turnaukseen osallistuu tällä kertaa poikkeuksellisen paljon joukkueita, kun 2007-syntyneistä tytöistä ollaan muodostettu 12 joukkuetta. 2007-ikäluokan virallinen maajoukkuetoiminta alkaa ensi vuonna.

”Tämä on tosi hieno mahdollisuus tehdä asioita yhdessä. Helmariturnauksessa pelaajakoulutus on isossa roolissa ja siellä on myös pelaajatarkkailua. Mutta turnauksessa on myös valmentaja- ja erotuomarikoulutusta. Kokonaisvaltainen kouluttautuminen ja yhdessä tekeminen on tämän turnauksen ehdoton vahvuus”, kertoo U15-tyttöjen päävalmentaja Pekko Söderström Palloliiton sivuilla.

Haastattelimme kahta turnaukseen lähtevää Ilves-pelaajaa, Nella Mäkystä ja Lotta Tolvasta sekä valmentaja Mariani Wettervikiä, joka lähtee valmentamaan turnaukseen.

Mariani

Kerro ihan alkuun, että kuka olet ja mitä teet?

”Olen Mariani Wettervik ja valmennan Ilveksen C-tytöissä, lisäksi olen yksi TFA:n valmentajista ja toimin myös Ilves/2 ja B-tyttöjen valmennustiimissä.”

Lähdet valmentamaan Helmariturnaukseen, mutta mitä joukkuetta ja kenen kanssa toimit samassa tiimissä? Ja millä mielin lähdet?

”Valmennan Team Ölingiä yhdessä Essi Helanderin (MuSa) ja mv-valmentaja Niko Hörkön (PaiHa) kanssa. Lisäksi tiimiin kuuluu videoanalyytikko Panu Larimo ja huoltaja Harri Moilanen.

Totta kai ihan todella hyvin mielin. Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen Helmariturnauksessa ja on ihan mahtavaa saada tällainen tilaisuus. Turnaukseen on valittu yli 200 pelaajaa koko Suomesta, joten tiedossa on huippuluokan tapahtuma niin tytöille kuin taustoillekin.”

Ilveksestä lähtee turnaukseen peräti 13 pelaajaa. Mitä ajatuksia tällainen hieno määrä herättää? 

”Team Ölingissä pelaa tosiaan Ilveksestä 7 tyttöä ja Team Myllyojassa 6 tyttöä. Lisäksi 3 tyttöä on vielä varapelaajina, joista tarvittaessa kutsutaan täydennyksiä.

Onhan se tosissaan hieno määrä! Koko Ilves C-tyttöjen valmennustiimi on erittäin ylpeä jokaisesta valitusta. Ennen kaikkea se kertoo tietysti siitä, että meillä on joukkueessa paljon lahjakkaita tyttöjä. Uskon, että tämä motivoi koko joukkuetta tekemään töitä entistäkin kovemmin.”

Mitä odotat eniten, mitä haluaisit itse oppia viikonlopun aikana? 

”On ainakin tosi mielenkiintoista päästä toimimaan uudessa ympäristössä, uuden tiimin ja uusien pelaajien kanssa. Tämä on jo itsessään tilanne, jossa pääsee haastamaan itseään valmentajana. Eniten toivonkin kehittyväni erilaisissa ryhmänhallintataidoissa.

Ja totta kai odotan näkeväni laadukkaita ja kovatasoisia pelejä, niin omalta kuin muiltakin joukkueilta.”

Helmariturnaukseen osallistuu nuorempia pelaajia kuin aiemmin. Onko tämä mielestäsi hyvä asia, onko parempi, että pelaajat tottuvat tämänkaltaisiin tapahtumiin jo tietyn ikäisenä?

”Kyllä se on hyvä juttu ja antaa pelaajille varmasti paremmat edellytykset toimia jatkossa alue- ja maajoukkueissa, kun takana on jo tapahtumia missä ympärillä ei olekaan pelkästään ne tutut joukkuekaverit ja valmentajat.”

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Helmariturnaus Oling

Team Ölingin keltavihreät!

Lotta ja Nella

Millä fiiliksillä lähdette Helmariturnaukseen? 

Nella: Lähden hyvällä fiiliksellä, on kivaa päästä pelaamaan ja tulla valituksi turnaukseen.”

Lotta: ”Hyvällä ja odottavalla fiiliksellä.”

Mitä odotatte viikonlopulta eniten? 

N:Kovia pelejä muiden alueiden parhaita vastaan sekä myös uuden oppimista futiksessa.”

L: ”Kovatasoisia pelejä ja voittoja.”

Mikä on tärkein tai suurin tavoite Helmariturnauksessa? 

N: ”Pidän tärkeimpänä, että onnistun ja opin pelaamaan yhteen muiden pelaajien kanssa.”

L: ”Onnistua ja pystyä näyttää omat vahvuuteni.”

Molemmat taidatte pelata Team Ölingin riveissä, niin tärkein kysymys tietenkin on, että aiotteko voittaa? 

N: Tottakai!”

L: Todellakin aiomme!”

Asenne on ainakin kunnossa. Kaikki Ilveksestä valitut pelaajat Helmariturnaukseen 2021 ovat:

Amanda Teini, Emma Riikonen, Fanni Valtonen, Iida Saurikoski, Iiris Rajala, Jasmin Retkin, Kaisla Pasanen, Karoliina Karttu, Lotta Tolvanen, Minea Vaanamo, Nella Mäkynen, Reetta Yliaho ja Tilda Tervo.

Pelaajien ja Marianin lisäksi turnaukseen lähtee valmentamaan UEFA A -kurssia parhaillaan suorittava Juhana ”Juice” Sirviö, joka toimii naisten edustusjoukkueen valmentajana. Juice toimii valmentajana Pohjoisen alueen Team Kuikassa.

Palloliiton uutinen Helmariturnauksesta ja turnauksen kaikki pelaajat löytyvät täältä: palloliitto.fi/jalkapallouutiset/helmariturnaus-kaynnistyy-perjantaina. Otteluiden tuloksia voi puolestaan seurata täältä: https://tulospalvelu.palloliitto.fi/Helmari.

Helmariturnaus Team Myllyoja

Team Myllyojan keltavihreät!