Ville ”Rajis” Rajalainen aloittaa työt Ilveksessä marraskuussa. Kuva: Tiina Perälä.
Ville Rajalalainen on Ilves jalkapallon uusi fyysisen valmennuksen päävalmentaja.
”Rajis” siirtyy Ilveksen fyysisen valmennuksen päävalmentajan rooliin Suomen Palloliiton sinivalkoisista verkkareista, jossa hän toiminut viimeisimpinä vuosina tyttöjen maajoukkueiden fyysisenä valmentajana.
Uusi fyysisen valmennuksen päävalmentaja aloittaa uudessa pestissään Ilveksessä tammikuussa. Saimme kuulla hieman, että millaisen fysiikkapäävalmentajan Ilves saa.
Millä mielin tulet Ilvekseen ja Pirkanmaalle, mitkä on ensifiilikset?
”Todella hyvillä ja innokkailla fiiliksillä. Ilves on iso seura ja kiinnostava työympäristö. Kaikki joille olen kertonut muutosta, ovat kehuneet Tamperetta kaupunkina.”
Mitä itse sanoisit, minkälaisen uuden fyysisen valmennuksen päävalmentajan Ilves jalkapallo saa?
”Energisen, vaativan, ja kannustavan.”
Olet toiminut nyt muutaman vuoden tyttöjen maajoukkueiden fyysisenä valmentajana, millaista työ on ollut ja minkälaisia muistoja löytyy?
”Työ on ollut todella mielenkiintoista, mutta myös haastavaa. Samoja pelaajia näkee vuodessa vain joitakin kertoja, lyhyitä pätkiä kerrallaan. Matkan varrella on päässyt tapaamaan mahtavia tyyppejä, niin pelaajia kuin staffin jäseniäkin.
Lisäksi edelleen tulee kylmiä väreitä, kun muistelee yksittäisiä matseja. Esimerkiksi U17-joukkueen nousu Irlantia vastaan lisäajalla 2-1 tappioasemasta 2-3 voittoon tai U19-joukkueen upea 1-1 tasuri Saksaa vastaan, joka päättyi lopulta harmilliseen tappioon pilkuilta, ovat jääneet mieleen pysyvästi.”
Sinulta löytyy aiempaa kokemusta niin jenkkifutiksen kuin myös salibandyn puolelta, millaisia asioita eri lajeista olet tuonut mukanasi fysiikkavalmennukseen?
”Juuri näin. Olen aloittanut valmentajapolkuni vuonna 2012 Jyväskylän Jaguaareissa jenkkifutiksen parissa, aluksi lajivalmentajana. Ehkä siksi ajattelen fyysisenä valmentajanakin asioita paljon erilaisista näkökulmista.
Jokaisessa lajissa löytyy urautuneita ajattelutapoja, miten tiettyjä asioita tehdään. Useampia lajeja valmentaneena voi joskus nähdä, että nyt toimitaan näin, koska aina ennenkin on tehty niin. Välillä voi löytää parempia vaihtoehtoisia ratkaisuja.”
Joko osaat tai voit kertoa, minkälaisia mahdollisia muutoksia Ilveksen fysiikkaharjoitteluun tulee, mitä uusia asioita nähdään?
”Vielä on vaikea sanoa konkreettisista muutoksista, ennen kuin pääsee itse näkemään toimintaa kentällä.
Lähes kaikki ulkomaille siirtyneet suomalaiset pelaajat kuvaavat harjoittelun olevan siellä fyysisesti vaativampaa. Isossa kuvassa haluan huippuvaiheen harjoittelun vastaavan fyysisestä näkökulmasta kansainvälistä tasoa.”
Jokos olet ehtinyt juttelemaan fyysisen valmennuksen päävalmentajan pestin jättävän Heli Rekimiehen kanssa, onko ”Hellu” soitellut?
”Kyllä Helin kanssa ollaan jo suunniteltu tulevaa. Käymme loppuvuoden aikana asioita vielä läpi, jotta kokonaiskäsitykseni toiminnasta olisi mahdollisimman hyvä jo alusta asti.”
Jatkossa Veikkausliiga-joukkueen fyysiseen valmennukseen keskittyvällä Heli Rekimiehellä on pitkääkin pidempi tausta myös Ilves ry:n puolelta. Heli jättää fyysisen valmennuksen päävalmentajan tehtävän haikeana, mutta innoissaan tulevasta.
”On todella hienoa saada Ville Ilvekseen kehittämään seuran fyysistä valmennusta. Ville on osaava ammattilainen, joka kykenee organisoimaan toimintaa, kehittämään ja valmentamaan pelaajia ja joukkueita seuraavalle levelille.
Itse haluan kiittää Ilvestä 14 vuodesta, mitkä olen osa-aikaisena toiminut tuossa samassa pestissä. Nyt on oikea hetki siirtyä eteenpäin ja samalla seura ottaa oikean askeleen palkatessaan päätoimiseksi fyysisen valmentajan.”
Kiitos Helille menneistä ry:n vuosista ja tervetuloa Ipaan, Rajis!