Ilveksen junioriedustusjoukkueissa toimii tällä hetkellä viisi fysiikkavalmentajaa, joille on jaettu eri tehtävät. Fysiikkavalmentajat ovat junioriedustuksen joukkueissa aina 2013-syntyneistä aikuisiin, valmentajat ovat mukana joukkueiden arjessa viikoittain.
Fysiikkavalmentajien tehtävänä on oman fysiikkavalmennuksen lisäksi organisoida myös muihin harjoituksiin fysiikkasisällöt. Fyysisessä harjoittelussa painotus on näin talvikaudella voimaharjoittelussa.
Fyysisen valmennuksen päävalmentaja Heli Rekimies kertoo, että tällä hetkellä pyritään siihen, että jokainen treenikerta dokumentoidaan tarkasti.
”Ollaan rakentamassa uutta fysiikkavalmennuksen kausisuunnitelmaa ja tavoitteena on, että valmentajat sekä pelaajat saa käyttöönsä valmiita harjoitusohjelmia ja videoita.
Jokaisen fysiikkaharjoituksen on tarkoitus olla korkean intensiteetin harjoitus ja haastaa pelaajia fyysiseen ja yksilölliseen kehittymiseen.
Lisäksi on hienoa, että valmentajat kouluttautuvat, niin laji- että fysiikkavalmentajat. Koulutuksia on saatavilla ja koulutusmotivaatio on ollut korkealla.”
Koulutuksista puheen ollen…
2014–2015-syntyneiden tyttö- ja poikajoukkueiden fysiikkavalmennuskoulutus on edennyt kahden jakson verran. Toinen koulutus järjestettiin marraskuussa.
Yksi jakso on kestoltaan 4–5 viikkoa, joihin kuuluu kolme harjoitustapahtumaa per viikko. Jokaisen jakson jälkeen harjoitussisällöt vaihtuvat.
Koulutuksissa valmentajille ohjataan kaikkien liikkeiden laatutekijät, jotta valmentajat pystyvät itsenäisesti ohjaamaan ja korjaamaan pelaajien suoritusta. Nuorimpien ikäluokkien koulutuksissa on pyritty huomioimaan jokaiseen harjoituskertaan nopeuden, voiman ja kehonhallinnan sekä taitavuuden osa-alueet.
Testaukset kolme kertaa vuodessa
Junioriedustuspelaajilta testataan fyysiset ominaisuudet kolme kertaa vuodessa. Testeillä mitataan jalkapallossa vaadittavia ominaisuuksia, kuten nopeutta, kestävyyttä ja räjähtävyyttä. Testitulokset antavat osviittaa siihen, että missä mennään.
Testituloksia myös verrataan pitkässä juoksussa ja osataan tehdä muutoksia ja reagoida riittävän nopeasti, mikäli alkaa näkymään puutteita kehittymisessä.
Liikuntakortti oli käytössä ensimmäisen kerran tammikuussa
2010-syntyneistä alaspäin, junioriedustusjoukkueilla on ollut vuoden alusta lähtien käytössä Liikuntakortti. Liikuntakortin tarkoitus on lisätä pelaajien viikoittaista kokonaisliikuntamäärää. Pelaajat saavat kuukausittain kortit, joihin he merkkaavat kaikki tunnit, jotka on käytetty kuukauden aikana liikkumiseen.
Kuukauden jälkeen pelaajat palauttavat kortit omille valmentajilleen, jonka jälkeen jokaisen täyden kortin palauttanut osallistuu arvontaan, jossa arvotaan hienoja palkintoja.
”Ensimmäinen kuukausi on nyt takana. Valmentajilta on kuultu, että pelaajat olivat innostuneita täyttämään kortteja ja kisailevat keskenään, kenellä on eniten tunteja kasassa. Ja se myös näkyi tuloksissa!”
Ensimmäisen kuukauden Liikuntakortin arvonnan voittajat olivat T8-joukkueen Aino ja P9-joukkueen Miika. Kaksikon ajatuksia voi käydä lukemassa kotisivuilta: https://ilvesjalkapallo.fi/aino-ja-miika-ovat-ensimmaiset-liikuntakortin-arvonnan-voittajat-onnittelut-kaksikolle/.
Football Fitness A – kansainvälinen fysiikkavalmennuskoulutus
Football Fitness A on kurssi, joka on korkein mahdollinen jalkapallon fysiikkavalmennuskoulutus. Kyseessä on ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävä, Palloliiton järjestämä kansainvälinen koulutus. Heli Rekimies on mukana koulutuksessa.
Koulutus on suunnattu fysiikkavalmentajille, jotka toimivat huipputasolla pääsarjassa tai maajoukkueissa ja kouluttajina on kansainvälisiä huippuosaajia. Vuoden kestävässä koulutuksessa ollaan mukana oman työn ohella.
”Oon kovasti innoissani, koska on mahdollisuus syventää omaa osaamistaan ja saada uutta osaamiseen. Siellä on samalla mahdollisuus verkostoitua muiden samalla alalla työskentelevien koutsien kanssa.
Mulla on periaate, että haluan koko ajan kehittyä. Siinä kohtaa, kun motivaatio oppimiseen lakkaa, niin kehittyminen lakkaa.
Ja koska kurssi on englanniksi, niin ammatillinen sanavarasto kehittyy. Pelaajat aina sanoo, että puhun sekavia, niin ehkä sekin kehittyy samalla!”
Fysiikkavalmentajat ”esittelyssä”
Heli Rekimies koordinoi ja organisoi toimintaa ja toimii samalla Veikkausliigajoukkueen fysioterapeuttina sekä fysiikkavalmentajana. Heli pitää Instagramissa ja TikTokissa suosittua @futisfysiikka-tiliä.
Vesa-Pekka ”Vesku” Tuomaala vastaa klinikkatoiminnasta, testaamisesta, PHV-toiminnasta ja F-juniorien valmentajakoulutuksista. Vesku on somessa nimellä @veskutuomaala.
Juuso Marttila vastaa naisten edustusjoukkueen, naiset/2:n, B-tyttöjen ja 2008-syntyneiden tyttöjen fysiikkavalmennuksesta. Juuson voi löytää somesta @fysiojuuso.
Aleksi Marttiin aloitti fysiikkavalmentajana marraskuussa, ja Aleksin joukkueisiin kuuluvat miesten Ilves/2, A- ja B-pojat, kaikki 2010–2011-syntyneet pojat, pois lukien P12/2. Aleksin tilin nimi on Instagramissa @fysiomarttiin.
Veeti Mansukoski aloitti fysiikkavalmentajana myös marraskuussa, Veetin vastuualueella ovat P15- ja P14-joukkueet sekä P12/2-joukkue. Veeti löytyy Instagramista nimellä @mvnsukoski.
Niklas Nieminen on tiimin tuorein lisäys, joka aloitti joulukuussa. Niklaksen joukkueisiin lukeutuvat 2012-2013-syntyneet pojat ja kaikki 2009-2013-syntyneet tytöt. Niklakseen voi tutustua lisää somessa nimimerkin @fysionieminen takaa.
Kaikki muut Ilveksen fysiikkavalmentajista ovat pohjakoulutukselta fysioterapeutteja lukuun ottamatta Veetiä, joka on ammatiltaan liikunnanohjaaja.
Voimaharjoitteluvälineitä on lisätty entisestään, setit löytyvät Pirkkahallista (kuvassa) ja Jalitsu-hallista.