Palloliitton lanseeraama Kaikki Pelaa -kampanja on luotu edistämään hyvää ja turvallista ilmapiiriä jalkapallo-otteluiden ympärille. Tarkoitus on, että niin pelaajat, toimihenkilöt, vanhemmat sekä tuomarit kokevat ottelutapahtuman sekä turvallisena että miellyttävänä.
Ilves on tässäkin asiassa ollut edelläkävijänä aloittaen jo viime kaudella seuran oman tutortoiminnan ja pelinohjaajakoulutuksen tukemaan nuorten pelaajien ohjautumista myös tuomarointiin.
Tälle kaudelle Palloliitto lahjoitti jokaiselle seuralle Fair Play -liivejä sekä kentänlaitakankaita muistuttamaan tavoista rakentaa turvallinen ja hyvä ilmapiiri. Ilveskin on ottanut nämä käyttöön omissa peleissään.
Ilveksellä on paljon pelaajia sekä joukkueita, jotka pelaavat myös paljon otteluita. Pelaaminen ei onnistu ilman tuomaria/pelinohjaajaa, joista on aina tuntunut olevan pula. Tähän Ilves halusi saada parannusta jo toissakauden jälkeen, jonka seurauksena perustettiin tutortoiminta auttamaan ja tukemaan nuoria pelaajia omissa pelinohjauksissaan. Tehtävän veturiksi hankittiin entinen huipputuomari Olli Niemelä, joka kertoi Ilveksen omasta toiminnasta.
Tämä Kaikki Pelaa-kampanja on tavallaan jatkumoa meidän viime kaudella aloitetulle tutortoiminnalle. Meillä oli kentän laidolla tutorit, jotka tarvittaesaa puuttuivat epäasialliseen käytökseen ja tukivat tuomaria. Koska tarve saada tuomareita ja pelinohjaajia varsinkin nuorempaan päähän oli valtava, aloitettiin seurassa myös pelinohjaajakoulutus pelaajille.
Niin kauan kun pelejä pelaavat ja tuomaroivat ihmiset, tulee virheitä. Niihin aina reagoidaan jollain tavalla, välillä hyvinkin tunteikkaasti. Aina se tapa ei ole sitä, mitä me toivoisimme ja siihen pyritään saamaan asennemuutosta. Kaikkea eivät ammattituomaritkaan aina näe ja joutuvat sen mukaisesti tilanteen nopeasti tulkitsemaan, saati sitten vasta tuomarointia opettelevat nuoret.
Ilveksellä on tarjota kilpapelaajapolku, harrastepelaajapolku ja nyt myös pelinohjaajapolku. Seuralla on valtava voimavara käytössään ja on tärkeää saada kaikki jäämään toimintaan jollain tasolla. Pelinohjaajista tulee pelaajien tavoin helmiä, joita ohjaamme eteenpäin Erotuomarikerhoon ja sieltä Palloliittoon. Uskoisin vielä tällä vuosikymmenellä Veikkausliigassa viheltävän Ilveksen pelinohjaajakoulutuksesta uransa aloittaneen tulevan huipputuomarin.
Pelinohjaajakoulutus on ollut erittäin suosittua, pelaajat ovat ottaneet tämän vastaan loistavasti. Samoin valmentajat ja vanhemmat, moni joukkue onkin kysynyt koko joukkueelleen koulutusta. Tällä kaudella on neljä koulutustapahtumaa ja näyttää siltä, että halukkaita koulutettavia on enemmän mille määrälle pystymme pelejä antamaan ohjattavaksi.
Koulutuksessa saatu teoriaopetus ja ensimmäisistä itse viheltämistä otteluista saadut kokemukset auttavat nuorta pelaajaa näkemään asiat eri kantilta myös itse pelatessaan. Nyt hän tietää, ettei jokainen rajaheitto mene oikein päin ja siitä protestoiminen ei ainakaan edistä pelaamista millään tavalla.
Tuomarointi herättää lähes jokaisessa ottelussa, lajista ja tasosta riippumatta, paljon jälkipuheita. Jalkapallon puolelta Olli haluaa muistuttaa pahimipia arvostelijoita yhdestä seikasta.
Monesti pelin jälkeen otetaan esiin jokin yksittäinen tilanne, joka on mennyt tuomarilta väärin. Peli on kuitenkin kestänyt vähintään 90 minuuttia, joten olisiko enemmän aihetta miettiä mitä oma joukkue on tehnyt noiden minuuttien aikana? Kyllähän tuomaritkin tekevät virheitä, aivan samoin kuin pelaajat. Kukaan ei kuitenkaan tahallaan vihellä väärin tai huonosti. Tämä ihmisten pitää ottaa huomioon.
Niinpä, heittäköön täysin virheetön ihminen sen ensimmäisen kiven…