Biran Jeng on valittu Ilves ry. jalkapallojaoston uudeksi tyttöjen talenttivalmentajaksi. Biran aloittaa työssään 1. päivä marraskuuta. Nykyinen seuran tyttöjen talenttivalmentaja Valtteri Kumpuniemi aloittaa Palloliiton Läntisen alueen aluevalmentajana elokuussa.

Pääsimme haastattelemaan tulevaa tyttöjen talenttivalmentajaa! Biran saapuu Ilvekseen PK-35:n B-tyttöjen päävalmentajan paikalta.

Kerro kuka olet ja hieman omasta pelaaja- ja valmentajataustasi?

”Olen Biran Jeng, 28-vuotias valmentaja Helsingistä. Olen tällä hetkellä PK-35:n B-tyttöjen SM-sarjassa pelaavan joukkueen päävalmentaja.

Aloitin valmentamisen oikeastaan vuonna 2014, kun palasin PK-35:een. Aloitin tyttöpuolella 2003-syntyneiden ikäluokassa. Kolme, neljä kautta olin kakkosvalmentajana ja sain koko ajan enemmän vastuuta. Seuraavaksi olin B-tyttöjen SM-joukkueen apuvalmentajana ja nyt sitten päävalmentajana kaksi vuotta.

Olen suorittanut UEFA B -valmentajakoulutuksen ja nyt syksyllä on tarkoituksena aloittaa UEFA A -koulutus.

Valmentamisen lisäksi pelaan tällä hetkellä PK-35:ssä miesten Ykköstä, jossa on mennyt viimeiset neljä vuotta ja ollaan sinä aikana noustu miesten Kolmosesta Ykköseen.”

Mitkä ovat omia vahvuuksiasi valmentajana, minkä uskot vaikuttaneen, että juuri sinut valittiin rooliin?

”Valmentajana vahvuuksiani ovat ryhmänjohtaminen, rauhallisuus ja se, miten pystyn jakamaan omaa tietoa sekä osaamista pelaajille. Kun itse on pelannut tässä samaan aikaan, niin osaan asettua siihen pelaajan rooliin, osaan nähdä asiat kenties vähän eri kannalta, kun siinä saa sitä pelaajan näkökulmaa.

Tulen hyvin toimeen nuorten kanssa, sitäkin kautta pystyn luomaan sellaista positiivista ympäristöä ja vuorovaikutusta pelaajien kanssa, että heidän on helppo antaa kaikkensa niin treeneissä kuin peleissäkin.

Kuvailen itseäni joskus ’futishessuksi’; pelaan, valmennan ja vapaa-ajalla katson futista. Futis on todellinen intohimoni ja ehkä se välittyi työhaastattelussa, että olen valmis tekemään paljon töitä ja kehittymään vielä seuraavalle tasolle. On todella hienoa ja arvostan paljon, että pystyn työskentelemään päätoimisesti jalkapallon parissa.”

Millä mielin tulet keltavihreisiin väreihin, onko seura tuttu?

”Seura on kyllä tuttu! Kyseessä on iso ja perinteinen seura.

Tyttöpuolella olen tietysti itsekin nyt päässyt seuraamaan toimintaa vähän enemmän ja joukkueethan on pärjänneet hyvin vanhemmissa ikäluokissakin. Talenttivalmentajan tehtävä on mielenkiintoinen uusi haaste ja odotan innolla pelaajiin, valmentajiin ja toimihenkilöihin tutustumista ja uuden projektin aloittamista.

Kun Ilves oli vielä miesten Ykkösessä, niin itsekin pääsin pelaamaan Tampereella ja legendaarisella Tammelan stadionilla. Nyt on myös hienoa päästä kehittämään uusia pelaajia uudelle Tammelan Stadionille!”

Minkälaisia odotuksia sinulla on?

”Talenttivalmentajan tehtävä on uusi minulle, joten varmasti on paljon opeteltavaa mutta perustoimintahan on samaa ja tuttua kaikkialla. Uskon, että saadaan homma käyntiin hyvin ja päästään tekemään laadukasta pelaajakehitystä Ilveksen, Palloliiton ja Tampereen urheiluakatemian kolmikantayhteistyön tavoitteiden mukaisesti.

Meillä kun on PK-35:ssä kausi vielä käynnissä, niin iso fokus on tietenkin vielä täällä ja haluan hoitaa hommat hyvin loppuun ensin, mutta kyllähän sitä välillä jo miettii, kun pääsee tekemään töitä uusien tyyppien kanssa ja pääsee lopulta tarjoamaan sitä omaa apua ja osaamista muille sekä kehittymään uuteen ympäristöön.”

Onko sinulla joitain selkeitä henkilökohtaista tavoitteita? Entä onko seuralta tullut jo tavoitteita?

”Tämäkin tehtävä on uusi askel itselle, ei ole vielä tulevista tavoitteista sellaista isompaa, konkreettista ajatusta.

Haluan työskennellä futiksen kanssa niin kauan kuin vain on mahdollista ja päästä työskentelemään pelaajien kanssa ja opettamaan heille uusia juttuja. Siisteintähän valmentajana on, kun huomaa, miten opetetut asiat lopulta näkyy siellä kentällä ja pelissä.

Talenttivalmentajana pääsen työskentelemään myös enemmän maajoukkuekuvioissa, mitä odotan. Viime vuonna toiminkin Helmariturnauksessa yhtenä Etelän alueen valmentajista.

Seura on ilmoittanut yhdeksi tavoitteeksi maajoukkuetoiminnassa olevat pelaajien määrät, että miten tässä on onnistuttu ja sillä sitä pystytään ehkä jotenkin mittaamaankin. Ja tietysti se seuran identiteetti on löydettävä, se tietty tapa pelata futista ja että kaikki tietää miten sitä tulisi pelata.

Mutta ehkä se kaikista isoin juttu minulle on, että pääsee työskentelemään futiksen parissa niin pitkään kuin pystyy.”

Haluatko lähettää jotakin terveisiä Kumpuniemen Valtterille?

”Valtterista kuulin jo, kun hän oli Oulussa valmentamassa ja muun muassa juuri Helmariturnauksessa ollaan tavattukin ja sitä kautta tunnetaan toisemme.

Todella hieno askelhan aluevalmentajan paikka on Valtterille. Tullaan hänen kanssa työskentelemään jatkossa yhdessä ja uskon, että yhteistyö on tuloksellista.”

Bonuksena, aiotko jatkaa pelaamista vielä Tampereella, missä myös joukkueita riittää?

”Se on vielä auki, jatkanko pelaamista Tampereella. Mitään päätöksiä en vielä lyö lukkoon, nyt PK-35:ssä vielä halusin näyttää, että pärjään tällä tasolla.

Ehkä on aika kääntää uusi sivu ja keskittyä valmentamiseen, mutta varmaksi en sano!”

Tervetuloa keltavihreisiin, Biran!