“Lada” hyppää uuteen rooliin Ilves jalkapallon parissa. Kuva: Joope Erkkilä.

 

Mika Lahtinen on valittu Ilves jalkapallon uudeksi poikien talenttivalmentajaksi.

”Lada” aloittaa uudessa roolissaan 1. marraskuuta ja korvaa tehtävässä Joonas Laurikaisen. Laurikaisesta tuli Ilveksen uusi hybridiakatemiajohtaja.

Lahtinen puolestaan on toiminut muun muassa kahtena edellisenä kautena miesten Kakkosessa pelaavan Ilves/2:n päävalmentajana.

Lada pääsi kertomaan ajatuksiaan uudesta työtehtävästään.

 

Minkälaisin fiiliksin lähdet uuteen rooliin?

”Erittäin hyvin mielin. On hienoa päästä jatkamaan pelaajakehitystyötä maailman tärkeimmässä seurassa.”

Miksi päätit hakea talenttivalmentajaksi?

”Kaksi selkeää syytä. Minulle on kertynyt pelaajana ja valmentajana aika mittava kokemus ja tietotaito varsinkin huippuvaiheen jalkapallosta ja haluan auttaa yksittäisiä pelaajia vielä konkreettisemmin sekä mahdollistaa heitä saavuttamaan heidän maksimipotentiaalinsa. Eli lyhyesti ja tärkeimpänä, halu auttaa pelaajia hieman erilaisessa roolissa ja selkeästi enemmän yksilö edellä kuin aikaisemmin.

Toinen selkeä syy on se, että olen ollut parissakin eri huippuvaiheen joukkueessa päävalmentajana ja tämä parin vuoden prosessi antaa mahdollisuuden nähdä asioita taas hieman eri kantilta ja samalla voin varmasti kehittää itseäni ja analysoida asioita hieman eri näkökulmasta. Päävalmentajan työ on sen verran intensiivistä ja siinä välillä voi hieman sokaistuakin omille ajatuksilleen.”

Miltä Ilveksen niin sanottu pelaaja-aines näyttää, minkälaisia pelaajia on nousemassa edustusjoukkueeseen ja maailmalle?

”Jos nyt mietin esimerkiksi viime kaudella Ilves/2:ssa pelanneita pelaajia, niin siellä on useita pelaajia, joilla on samanlaisella intohimolla ja asenteella kuin tänä vuonna toimiessaan, mahdollista 1-3 vuodessa ottaa suuriakin steppejä ja sitä kautta päästä urallaan eteenpäin. Lisäksi sitten hieman nuoremmista ikäluokista on myös tulossa monia mielenkiintoisia pelaajia enemmissä määrin.

Pelipaikkojen osalta meillä on paljon erittäin potentiaalisia puolustus- ja keskikenttäpelaajia, ehkä hyökkäyspäässä ei ihan samaa määrää talentteja ole, mutta toki täytyy muistaa, että vuodessa-kahdessa voi moni ottaa suuriakin askelia, jos pysyvät terveenä ja harjoittelevat enemmän kuin muut.

Millaisia askelia tulette ottamaan pelaajakehityksessä, miten oma roolisi näkyy jatkossa?

”Aina voimme laatua lisätä aivan kaikkeen tekemiseen ja sen perässä tietysti taas olemme. Meidän on myös tärkeää pystyä uudistautumaan ja olemaan avoimia uusille ajatuksille. Myös määrällisesti meidän on pystyttävä lisäämään harjoittelua. Ei paljoa, mutta kuitenkin. Jos haluamme ottaa etumatkaa kiinni tai olla parempia, niin ei se oikein muulla tavalla ole mahdollista kuin harjoittelemalla enemmän kuin joku toinen jossain muualla.

Meidän valmentajien vastuulla on sitten, että se harjoittelu on mahdollisimman suunnitelmallista ja että se vastaa jokaisen yksilön tarpeita riittävästi ja myös pelaajat osallistetaan omaan kehitysprosessiinsa. Lisäksi valmennusprosessien tulee olla mahdollisimman paljon analysoituja ja perustua tietoon.

 Omaa roolia avasinkin jo hieman, eli minun pitää huolehtia, että pelaajilla on arjessa kaikki hyvin ja he saavat riittävästi palautetta toiminnastaan. Yksilöiden tarpeet toki voivat erota paljonkin. Yksi tarvitsee taitoharjoittelua, toinen taktisia pelimerkkejä ja yhden kanssa saattaa olla tarve käydä kaupassa ja oppia syömään kuten urheilija. Lisäksi tietysti olen valmennustiimissä tai tiimeissä mukana valmennustiimin jäsenenä normaalein vastuineen mutta en tietysti päävastuullisena.”

 

Urheilutoimenjohtaja Janne Räsänen kommentoi uuden poikien talenttivalmentajan valintaa.

”Saimme 11 hakemusta poikien talenttivalmentajan tehtävään. Lada Lahtinen erottautui hakijoista kokonaisvaltaisella ja systemaattisella lähestymisellään pelaajakehitystoimintaan. Hänellä on tietysti jo aiemmista rooleista tiedossa seuran toimintatavat sekä pelaajat. Saimme hänestä loistavan tekijän vahvistamaan pelaajakehitystiimejä uudella Tammelan Stadionilla.”

 

Onnittelut uudesta pestistä, Lada!