Mariani Wettervik on valittu tyttöjen nuoremman pään uudeksi valmennuspäälliköksi! ”Mami” aloittaa uudessa roolissaan virallisesti 1. syyskuuta.

Nuoremman pään valmennuspäällikön vastuualueelle kuuluvat Ilveksen T8-T15-ikäluokat.

Mami on pitkän linjan ilvesläinen, joka ottaa valmennuspäällikön tehtävän vastuita Anssi Yliseltä. Anssi jatkaa edelleen naisten edustusjoukkueen päävalmentajana sekä tyttöjen huippuvaiheen valmennuspäällikkönä.

Jututimme uutta, tyttöjen nuoremman pään valmennuspäällikköä.

 

Aloitetaan näin helpolla, kuka on Mariani Wettervik?

”Syksyllä 40 täyttävä, entiseltä ammatiltaan kirjanpitäjä, kahden lapsen äiti. Valmennan tällä hetkellä toista kautta T14 (2009) -joukkuetta. Ilveksessä olen toiminut valmentajana vuodesta 2016 lähtien, aluksi oto-valmentajana ja nyt ammattivalmentajana.”

Olet ollut Ilveksessä mukana myös muissa projekteissa ja hankkeissa. Kerro näistä lisää?

”Menneet vuodet olen toiminut tyttöpuolella erilaisissa seura- ja valmennustehtävissä.

Tehtäviin on kuulunut muun muassa tyttöjen T12-13 ikäluokan koordinointi, valmentajien tutorointi, Suomen Palloliiton erilaisiin projekteihin osallistuminen (esim. Tulevaisuuden Tähdet -ohjelma, Helmaripolku-tapahtumat), Varalan kanssa yhteistyössä järjestettävä Yläkoululeiritys ja tyttöjen yläkoulun aamuharjoittelu.”

Siinä tuli vähän muuta taustaa, kerrotko sitten hieman omasta pelaajataustastasi?

”Pelaajaurani alkoi Ilveksen Futis-Liigassa vuonna 1989 Rantaperkiön kaupunginosasta, edeten siitä Ilveksen eri junioriedustusjoukkueisiin. Edustin Ilvestä naisten SM-sarjassa vuosina 1999-2003. Tyttöjen U17- ja U19-maajoukkueissa edustin Suomea 11 kertaa.”

Entäs valmentajatausta, miten päätit ruveta valmentamaan ja mikä innosti eniten?

”Itseasiassa kun lapseni aloitti aikoinaan jalkapallon (vaikka kovasti yritin ehdotta balettia), käytännössä salasin oman jalkapallotaustani muutaman vuoden ajan. Jotenkin kuitenkin eksyin kerran auttelemaan treeneihin, ja lopulta huomasin olevani auttelemassa siellä useamminkin.

Siitä se oikeastaan lähti kausi kaudelta isommin ja ’vakavammin’, ja lopulta ammatinvaihdon myötä saan nyt tehdä tätä työkseni ja vieläpä maailman parhaassa seurassa. Tällä hetkellä käyn UEFA A + VAT -koulutusta Eerikkilässä, ja tarkoitukseni on valmistua sieltä loppuvuodesta 2023.

Kyllä siinä vain täysi käydä niin, että se lapsena syntynyt rakkaus jalkapalloa kohtaan syttyi tuolloin uudestaan.”

Sitten toinen tosi helppo kysymys. Miten mielestäsi naisia saataisiin entistä paremmin mukaan seuratoimijoiksi, mitkä voisivat olla hyviä keinoja tässä?

”Naisia on kyllä viime vuosina ilmestynyt yhä enemmän ja enemmän valmentajiksi, ja nimenomaan vastuurooleihin, toivottavasti heidän antamalla esimerkillään ja yleisesti nyt esimerkiksi MM-kisojen mukana tuomalla näkyvyydellä, naiset vielä rohkeammin lähtisivät mukaan. Palloliitolla on jo olemassa erilaisia tukitoimia esimerkiksi naisvalmentajien kouluttautumisen mahdollistamiseksi, mutta en usko, että kaikki seurat ovat niistä riittävän tietoisia.”

Otetaan tänne väärään päähän haastattelu perinteinen: miltä nyt tuntuu?

”Tämä on taas yksi iso steppi omalla valmentajauralla, ja sanotaan nyt vaikka näin, että odotan tulevaa uteliaan innokkaana.”

Loppuun vielä, saitko uuteen rooliin hyviä vinkkejä Ylisen Anssilta?

”Juu, Anssin vinkeillä pärjää kyllä pitkälle, ja varmasti auttaa aina tarvittaessa!”

 

Ilves jalkapallon urheilutoimenjohtaja Janne Räsänen kommentoi Mamin valintaa tuttuun, hillittyyn tyyliinsä.

”Hienoa, että pystymme vahvistamaan alle 15-vuotiaiden tyttöjen valmennustoimintaa Marianin nimeämisellä. Mami on osoittanut halua ja kykyä kehittää tyttö- ja naisjalkapallon toimintaedellytyksiä. Odotamme innolla tulevien vuosien positiivista kehitystä.

Kiitoksia myös kaikille paikkaa hakeneille, joihin valinta ei nyt kohdistunut.”

Naisten edustusjoukkueen päävalmentajana jatkava Anssi Ylinen antoi myös pikaiset kommentit uuden valmennuspäällikön valinnasta.

”Mamille paljon tsemppiä ja autetaan totta kai jos on tarve.”

 

Onnittelut uudesta roolista, Mami!