Inside Ilves on Ilveksen jalkapallojaoston uusi juttusarja, joka kuvaa keltavihreitä toimijoita kulissien takana. Ensimmäisessä osassa tarkastelun alle pääsee poikien valmennuspäällikkö Markus Paananen.

Markus Paananen

Ilvekseen voi päätyä, vaikka valmentaessaan ottelua Ilvestä vastaan 2004. Näin kävi Markus Paanaselle, joka valmensi FC Reippaan junioreissa ennen keltavihreisiin kotiutumista. Turnausottelun jälkeen selvisi, että Markus on muuttamassa Tampereella. Tästä alkoi hyvähenkinen ohjaus Ilveksen valmennukselta, että ainoa vaihtoehto on tietenkin Ilvekseen tuleminen jatkamaan hommia. Siitä lähtikin polku, jonka myötä Markus on nyt toiminut Ilveksessä eri rooleissa jo pitkälti yli kymmenen vuotta. 13.8.2018 alkaen hänen toimenkuvansa täsmentyy valmennuspäälliköksi pojille sekä huippuvaiheelle, joka tarkoittaa Ilves ry:n joukkueista B-junioreita ja sitä vanhempien naisten ja miesten joukkueita. Valmennuspäällikkönä hän vastaa seuran valmennuslinjan kehittämisestä sekä johtaa pelaajakehitystä.

Ennen päivitettyä valmennuspäällikön tehtäväänsä Paananen on ehtinyt tehdä Ilveksessä vaikka mitä, Ilveksen samalla kehittyessä jatkuvasti. 2000-luvulla Markus aloitti valmentamalla poikia, josta siirtyi junioripäällikkönä käynnistämään nuorempia junioriedustusjoukkueita niin poikien kuin tyttöjen osalta. Nuorisopäällikkönä hän on ollut käynnistämässä ja kehittämässä erilaisia hankkeita ja harrastetoimintoja sekä ehtinyt istua toimistolle kehittämässä seuran pelaajakehitystä organisaatiotasolta. Organisaatiotehtävien ohessa Markus jatkoi valmentamista useamman vuoden ajan Ilveksen D-, C- ja B-tyttöjen joukkueissa sekä toimi ”vapaa-ajallaan” Palloliiton maajoukkuetoiminnan tyttöjen aluevalmentajana. Markus on UEFA A valmentajatutkinnon suorittanut 2016 ja on valmistumassa Valmentajan erikoisammattitutkinnosta (VEAT) ensi vuonna.

Painotukset kaudelle 2019

Paanasen aikana Ilves on kehittynyt merkittävästi niin pelaaja- kuin organisaatiokehityksen mittareilla, kun muun muassa maajoukkuepelaajamäärät, omat kasvatit edustusjoukkueissa, joukkueiden sarjamenestys, kerhotoimintaan osallistuvien lasten määrä, Futis-Liigan pelaajamäärä ja toiminnan laatu sekä niiden ohella myös liikevaihto ovat kasvaneet useana vuonna. Pelaajakehitys on vaatinut kehittymistä myös organisaatiotasolla ja sen jatkamisesta on nyt kyse strategian mukaisesti päivitettävissä uusissa tehtävänkuvissa. Markuksen suurin syy uudella toimenkuvalla jatkamiseen ei kuitenkaan ole menneessä — päinvastoin hän uskoo vakaasti yhtä suuren kehitysloikan siintävän vielä edessä.

Paras puoli seuratyössä Markuksen mukaan vaihtelee: joskus se on pelaajien kehityksessä auttaminen, joskus vilpittömät elämykset, jotka pelaajat (ja kaikki taustat) muistaa todennäköisesti lopun ikäänsä, toisinaan taas virkistävä keskustelu- ja yhteistyön kulttuuri muiden toimijoiden kanssa. Lopuksi Markus haluaa nostaa erityisesti esiin Ilveksen valmentajat: ”Seuran valmennuksen laatu on kehittynyt koko ajan ja seurayhteisössä on tällä hetkellä paljon energiaa. Kun sen kanavoimista voi auttaa oikeaan suuntaan, niin kaikki tavoitteet ovat mahdollista saavuttaa”.