Inside Ilves on Ilveksen jalkapallojaoston uusi juttusarja, joka kuvaa keltavihreitä toimijoita kulissien takana. Kolmannessa osassa tutustutaan talenttivalmentaja Joni Lehtoseen.
Joni Lehtosen, 45, ensimmäinen kausi U16–U19-talenttivalmentajana on hektisimmässä vaiheessaan, ja tulosten valossa tilanne näyttää tällä hetkellä erittäin hyvältä. A- ja B-pojat taistelevat SM-mitaleista ja Ilves 2 noususta Kakkoseen. Lisäksi Ilveksen edustusjoukkueeseen Veikkausliigassa on noussut viimeisen vuoden aikana useita Ilves-pelaajapolun käyneitä nuoria pelaajia ja mikä parasta, on heistä jo moni ottanut paikkansa myös pelaavassa kokoonpanossa.
Jonilla on näkemystä kovatasoiseen jalkapalloon pitkältä ajalta. Itse hän on pelaajana käynyt läpi perinteisen Ilveksen ”junnuputken” alkaen Kalevan kaupunginosan Futis-Liigasta 1980 ja siitä edelleen Kakkoseen, Ykköseen ja Veikkausliigaan, joissa vyöllä on yhteensä yli 300 ottelua muun muassa Ilveksessä ja RoPSissa. Taustalta löytyy myös kausi Skotlannin Valioliigan Motherwellissä sekä nuorten maaotteluita.
Myös valmentajana on kertynyt kokemusta vuosien varrella, samoin kuin valmentajakoulutusta, kuten UEFA-B-lisenssi 2012 ja toiminnallisen jalkapalloharjoittelun FIBACO-koulutus 2015 sekä UEFA-A-valmentalisenssi ja valmentajan ammatttutkinto (VAT) 2016. Penkin takana juhlitaan tänä vuonna pyöreitä, onhan Lehtosen valmennusura Ilveksessä alkanut jo vuonna 2008, jolloin Lehtonen valmensi nuoria ikäluokkia jatkaen siitä ensin B:n ja sitten A:n valmentajiksi. Tällä kaudella titteli on ollut talenttivalmennuksen johtaja. Lehtonen itse pitää itseään mieluummin talenttivalmentajana, joka johtaa ja kehittää toimintaa yhdessä muiden valmentajien ja toimihenkilöiden kanssa.
Talenttivalmentaja auttaa nuoria pelaajia matkalla huipulle. Ilveksessä se tarkoittaa esimerkiksi B-junioreiden ja Ilves 2 -joukkueen kehittämistä tasolle, jolta on helppo ponnahtaa edustusjoukkueeseen ja tulevaisuudessa siitäkin pidemmälle, kansainvälisille kentille.
Miten talentit löytyvät?
Kun Lehtonen oli heinäkuussa Vaasassa talenttivalmentajien koulutuksessa, vastasi Englannin FA:n talenttiohjelman entinen johtaja Richard Allen otsikon kysymykseen näin: ”Jos tietäisin tuohon oikean vastauksen, olisin todennäköisesti Karibialla nautiskelemassa elämästä”. Lehtonen on leikillisesti samoilla linjoilla.
Avainsanaksi talenttivalmentajan työssä Joni nostaa kokonaisvaltaisuuden pelaajan arvioinnissa. Esimerkiksi henkiset ominaisuudet, kyky harjoitella ja oppia, ovat kokonaisuuden kannalta varsin oleellisia. Yksi talenttivalmentajan tärkeimmistä tehtävistä on myös tehdä pelaajien viikkorytmistä toimiva ja hallita pelaajien kokonaiskuormituksen määrää.
Meneillään oleva ensimmäinen kausi talenttivalmentajana on opettanut Lehtoselle paljon. Tulevaisuudessa tarkoitus on kehittää hyviksi todettuja malleja entisestään ja tuoda myös uutta näkökulmaa yksilöiden tukemiseen. Kokonaisvaltaisuus on varmasti jatkossakin sana, joka parhaiten kuvaa talenttivalmennuksen luonnetta.