18-vuotias laitahyökkääjä Juho Talvitie teki debyyttinsä Huuhkajissa kesökuun alussa Portugalia vastaan pelatussa ottelussa. Ilveksen Futis-Liigassa jalkapallouransa aloittanut nuorukainen siirtyi ammattilaiseksi Belgiaan jo 16-vuotiaana pelaamatta peliäkään Ilveksen miesten joukkueissa.

Kesäloman Tampereella aloittanut Juho Talvitie oli luonnollisesti erittäin tyytyväinen päästessään toteuttamaan yhden unelmistaan.

“Kyllähän pelaaminen miesten maajoukkueessa on ollut unelmana jo pikkupoikana, siitä lähtien kun olen alkanut jalkapalloa seuraamaan ja pelaamaan. Hienoa että debyytti tuli vielä noin kovassa pelissä vahvaa joukkuetta vastaan”, Juho kertaili kokemustaan Huuhkajissa.

Kausi Belgian kakkostasolla pelaavan Lommel SK:n riveissä päättyi neljänteen sijaan eikä tavoitteeksi asetettu nousu toteutunut. Kaudesta kuitenkin jäi Juholle hyvät fiilikset.

“Kyllähän se harmitti, ettei päästy joukkueena tavoitteeseen. Kausi muutoin sujui ihan hyvin ja henkilökohtaisesti sain paljon vastuuta. Sikäli kaudesta jäi hyvä maku suuhun”, Juho toteaa.

Futis-Liigan Kaukajärven joukkueessa uransa aloittanut Juho pelasi koko kotimaan uransa Ilveksessä. Montaa lajia hän kokeili, mutta jalkapallo voitti lopulta hänen sydämensä.

“Liikkuvana lapsena harrastin varmaan kaikkia lajeja, mutta jostain syystä jalkapallosta vaan tykkäsin eniten. Kävin läpi koko Ilveksen junioripolun aina P20-joukkueeseen asti. Matkan varrella sain lukuisia hyviä ystäviä ja tapasin upeita persoonia. Monta niemä voisin mainita, mutta päälimmäisinä nousevat minua lähes koko ajan valmentanut Toni Koivisto sekä Petri Plym. Ilves merkitsee minulle edelleen hyvin paljon ja seuraan ottelutuloksia koko ajan”, muistelee nuori mies Ilves-vuosiaan.

Siirtyminen ulkomaille tapahtui ennen kuin Juho ehti pelata miesten joukkueissa lainkaan.

” Olin jo käynyt useissa eri akatemioissa tutustumassa ja kun nuorten maajoukkuepelitkin sujuivat hyvin, alkoivat ulkomaiset seurat osoittaa kiinnostustaan. Oli jo hyvissä ajoin selvää, että siirryn heti kun täytän 16 ja siirtoikkuna aukeaa. Kotoa päin ei mitään estelyitä tullut, tiesivät kuinka paljon jalkapalloa rakastan ja sitä haluan pelata”, antaa hän kiitosta kotiväelleen.

Sopeutuminen uuteen kulttuuriin, kieleen ja seuraan ei tuottanut Juholle vaikeuksia. Sopeutumiskykyä hän pitääkin yhtenä vahvuuksistaan.

“Ehkä eniten alussa tuotti haasteita se, että olin vasta Belgiassa ensimmäistä kertaa aikuisten joukkueen mukana. Mukana ei ollut muita yhtä nuoria, joten ensin sain tietysti kanniskella vesipulloja ja harjoitusvälineitä. Nopeasti kuitenkin sopeuduin eikä mitään hankaluuksia ehtinyt edes syntymään”, toteaa Juho Belgian alkuvuodestaan.

Kaikki nuoret pelaajat eivät onnistu lyömään itseään läpi päästessään ulkomaisiin seuroihin. Juholle kaikki kuitenkin on sujunut hyvin ja matka on vielä alkutekijöissään.

” Mikään ei ole sattumaa, kaikki on itsestä kiinni. Sinun täytyy vaan tehdä kovasti töitä ja keskittyä kehittymään. Ennemmin tai myöhemmin se tuottaa tulosta. Olit sitten Suomessa tai ulkomailla pelaamassa, niin ainoastaan kovalla työllä pääsee eteenpäin toteuttamaan unelmiaan”, ohjeistaa hän nuoria pelaajia.

Tammelan Stadion saa Juholta erinomaisen arvosanan.

“Todella upea stadion, tekee hyvää Ilvekselle, Tampereelle sekä koko suomalaiselle jalkapalloilulle saada tällainen areena käyttöön. Olen täällä yhden matsin jo ehtinyt katsoa ja nyt lomalla pitäisi ehtiä useampaankin”, kehuu Juho Ilveksen uutta kotiluolaa.

Alkaneissa EM-kisoissa Juholla on oma suosikkinsa, mutta voittoon saattaa nousta yksi ennakkosuosikeista.

“Toivoisin Englannin voittavan, se on oma suosikkini. Ranskalla on kuitenkin todella nuori ja laadukas joukkue, jonka viimeaikaiset esitykset nostavat sen suurimmaksi voittajasuosikiksi”, analysoi nuori mies kisoja.

Juho saatetaan nähdä Tammelan Stadionilla syksyllä, kun U21-maajoukkue pelaa EM-karsintaottelunsa Romaniaa ja Sveitsiä vastaan. Nyt nuorukainen kuitenkin nauttii lomastaan.

“Neljä viikkoa on nyt lomaa ja tarkoitus on viettää aikaa perheen ja ystävien parissa. Viikko ihan totaalista lepoa, sitten täytyy hiljalleen aloittaa harjoittelu uutta kautta varten”, valaisee hyökkääjä kesän suunnitelmiaan.

Artikkelin kaikki kuvat: Jyri Sulander / Palloliitto