Pelaajakehityssopimukseen on kuulunut muun muassa potkutekniikkaharjoituksia OrsaSport Potkutekniikka® -valmentaja Eeva Maria Saaren johdolla.

 

Ilves jalkapallo teki jo viime vuoden lopulla pelaajakehityssopimukset muutaman lahjakkaan nuoren keltavihreän pelaajan kanssa.

Mitä pelaajakehityssopimus oikein tarkoittaa, mitä siihen sisältyy ja mitä se antaa itse pelaajille? Pelaajakehityssopimuksen myötä pelaajat ovat päässeet hyödyntämään kattavammin muun muassa seuran fyysisen valmennuksen päävalmentaja Heli ”Futisfysiikka” Rekimiehen ja Ilves Plussan palveluita sekä saamaan oppia OrsaSport Potkutekniikka® ammattivalmentaja Eeva-Maria Saaren opissa.

Kaikkien pelaajien tavoitteena on tietenkin murtautuminen ensin seuran edustusjoukkueeseen ja sen jälkeen aina kansainvälisille kentille asti.

Pelaajakehityssopimuksen saaneet keskikenttäpelaaja Arttu Tulehmo, maalivahti Johannes Viitala, laitapuolustaja Iiro Huovinen, hyökkääjä Oskari Paavola sekä keskikenttäpelaaja Topi Ala kertoivat hieman itsestään sekä siitä, mitä pelaajakehityssopimus on tuonut heidän omaan tekemiseensä ja harjoitteluun.

Pelaajien haastattelut on tehty eri aikoihin touko-kesäkuun aikana.

Arttu Tulehmo

Kuka: ”Arttu ’AT’ Tulehmo”

Pelipaikka: ”Kymppipaikka, 11vs11 peleissä olen aina pelannut kympissä. Pystyn pelaamaan myös keskikenttää ja laitaa.”

Joukkue: ”Ilves C-akatemia, harjoittelen myös B-junnujen kanssa”

Mitä pelaajakehityssopimukseen kuuluu: ”Muun muassa potkutekniikkaa Eeva-Marian (Saari) kanssa. Heli Rekimiehen kanssa tehdään fysiikkaa. Heli tekee mulle seuraavaksi nopeusohjelman. Pitäisi päästä myös ulkomaille testiin johonkin seuraan.”

Mitä pelaajakehityssopimus on antanut: ”Esim. Eeva-Marian kanssa olen treenannut jo aiemmin vuoden ajan. Treenit auttaa tosi paljon pelin eri osa-alueilla, pystyy laukomaan paljon kauempaa ja eri tyyleillä.”

Minkälaisia toiveita seura on esittänyt pelaajakehityssopimuksen tiimoilta, mitä asioita pitäisi tehdä: ”Ainakin ideana on varmaan kehittää heikkouksia. Siinä on Heli, Eeva ja kaikki valmentajat tukena siinä.”

Miksi luulet, että olet saanut pelaajakehityssopimuksen ja miltä se oikein tuntuu: ”Pienestä asti kun on ollut Ilveksessä, niin tämä on hieno välietappi. Se antaa uusia mahdollisuuksia. Onhan se hienoa, mutta pitää vain jatkaa työntekoa. Ei voi vain tyytyä tähän (tilanteeseen).”

Milloin ja missä aloitit futiksen: ”Aloitin neljä- vai viisivuotiaana Ilveksen junioriedustuksessa, ’07-syntyneiden joukkueessa.”

Mikä on suosikkijoukkueesi ja missä haluaisit pelata tulevaisuudessa: ”Lempijoukkue on Barcelona, Tanskaan voisi olla kiva päästä pelaamaan seuraavaksi. Sitten Barcelonaan tai Valioliigaan esimerkiksi Liverpooliin tai Manchester Cityyn.”

Ketä pelaajaa ihailet, kenen pelityyli on lähimpänä omaa pelityyliäsi: ”Varmaan sellainen Paulo Dybalan tapainen pelaaja. Taitava vasuri, osaa syöttää ja laukoa.”

Johannes Viitala

Kuka: ”Johannes Viitala”

Pelipaikka: ”Maalivahti”

Joukkue: ”Ilveksen B-pojat. Yhteisharjoitusryhmä A1+B1.”

Mitä pelaajakehityssopimukseen kuuluu: ”Tuota potkutekniikkaa Eeva-Marian kanssa muun muassa, ollaan katsottu ihan perustekniikoita. Sitten tällaisia asioita kuten maalivahdin paikalle sopivia volley-potkuja ja vähän pidempiä palloja molemmilla jaloilla. Eli perustekniikat laitetaan kuntoon. Pientä kehitystä on tullut, mutta ei vielä mitään suurempaa. Tukitoimien osalta olen käynyt hieronnassa jonkun verran, kun paikat on ollut sen verran jumissa. Ja fysiikkavalmennukset Helin (Rekimies) kanssa kuuluu myös.”

Mitä pelaajakehityssopimus on sinulle antanut: ”Se vie vähän lähemmäs sellaista ammattimaisuutta. Näen ainakin itse, että ’mähän voin pärjätäkin tässä hommassa’. Kyllähän siitä saa pientä buustia, ymmärtää että tästä jutusta voi tullakin jotain.”

Onko seuralta tullut toiveita pelaajakehityssopimukseen liittyen tai onko sopimuksen myötä tullut jotain muuta: ”Ehkä enemmän on tullut sitä draivia, tietää että pitää tehdä vielä lisää töitä. Tiedostan omat kehityskohteet, niin pystyn kysymään valmennukselta ja he osaavat auttaa niissä.”

Millaisia maalivahteja Ilveksessä on ja minkälaista seuran maalivahtivalmennus on: ”Ilveksessä on tosi hyviä nuoria veskareita, munkin edellä on vielä pari. Täytyy tehdä kovaa töitä. Valmennus on hyvällä tolalla, meillä valmentajana on Pirilän Marko ja edustuksessa tietenkin Kavénin Mikko, niin he osaavat kyllä hommansa.

Missä tahtoisit olla parin vuoden päästä:Kyllä mä parin vuoden sisällä haluaisin pelata Ilves/2:ssa. Sitten saman ikäisenä kuin vaikkapa Eetu Huuhtanen, onko Eetu nyt 19- vai 20-vuotias, niin haluaisin pelata edustuksen kanssa.”

Missäs aloitit futiksen: ”Aloitin Ilves Futis-Liigassa, Viinikan kaupunginosassa.”

Mikä on suosikkijoukkueesi, missä haluaisit pelata tulevaisuudessa: ”Barcelona ja ManU on lempijoukkueet. Miesten maajoukkueessa haluaisin pelata. Sen lisäksi Italiassa, Espanjassa tai Englannissa, johonkin niistä olisi kiva mennä, sieltä tulee hyviä veskareita. Ehkä sitten toinen noista lempijoukkueista, sitä ainakin tavoitellaan.”

Ketä maalivahtia ihailet: ”(Marc-André) ter Stegeniä. Pystyy pelaamaan molemmilla jaloilla ja osallistuu tosi paljon pelinavaamiseen. Sen lisäksi tykkään (David) de Geasta.”

Mitä ihmisten pitäisi tietää Johannes Viitalasta: ”Ei mulle tule tähän oikein mitään mieleen.”

Iiro Huovinen

Kuka: ”Iiro Huovinen”

Pelipaikka: ”Laitapakki. Jos nollaseiskojen kanssa on käynyt peleillä, niin olen pelannut myös laitahyökkääjänä. Oikea laitapakki on parempi, mutta vasenkin hoituu. Molemmat jalat toimii.”

Joukkue: ”Ilveksen B-pojat. Olen pelannut P17 SM-sarjaa ja se on kyllä kova sarja. Tempo on kova. En ole kaikissa otteluissa saanut minuutteja, mutta koko ajan vastuu on noussut.”

Mitkä ovat omia vahvuuksiasi pelaajana: ”Nopeus ja potkutekniikka. Tai ehkä se oikea jalka.”

Mitä pelaajakehityssopimukseen kuuluu: ”Sen myötä on tullut omia voima- ja nopeusharjoituksia Heliltä. Sitten on ollut hierontaa ja muita huoltotoimenpiteitä. Sen itse treenaamisen lisäksi siis.”

Onko pelaajakehityssopimus antanut sinulle jotain: ”On varmasti tuonut lisää, kyllä lisätreenit näkyy omassa tekemisessä.”

Onko jotakin kautta tullut sellaista kehittymisen painetta sopimuksen myötä: ”Sellaista tietynlaista painetta. Vielä isompaa painetta kehittyä ja menestyä. Itse ainakin ajattelee niin, se on ihan sellaista hyvää painetta.”

Miksi luulet, että olet saanut pelaajakehityssopimuksen: ”Varmaan niistä omista vahvuuksista on ollut hyötyä. Olin viime kaudella vuotta vanhempien mukana ja siellä pelasinkin aika paljon. Sitä kautta sitten tuli, että jos ikäluokan kovimmille tarjotaan sopimusta, niin se (sopimus) tuli varmaan sitä kautta.”

Milloin ja missä aloitit futiksen: ”Pelasin aiemmin TPV:ssä. Siirryin vuonna 2018, eli 11-vuotiaana Ilvekseen. Futiksen aloitin 4-5-vuotiaana.”

Mikä on suosikkijoukkueesi, entä missä haluaisit pelata tulevaisuudessa: ”Bayern on suosikkijoukkue. Valioliigassa oikeastaan kaikki joukkueet on hyviä ja se on hieno sarja, niin sinne voisi olla ihan hyvä päästä pelaamaan, jos vaan riittää.”

Ketä pelaajaa ihailit nuorempana ja ketä puolestaan nykyisin:Thomas Mülleria. 2014 MM-kisojen takia, niitä kisoja tuli seurattua aika tarkasti. Sitä pienempänä ei ollut vielä suosikkia. Müller ei ehkä enää ole se suurin suosikki, mutta yksi lempipelaajista edelleen. Bayern Münchenin Alphonso Davies on nykyisin suosikkipelaaja.”

Mitä ihmisten pitäisi tietää Iiro Huovisesta: ”Ehkäpä kaikki oleellinen on tullut jo.”

Oskari Paavola

Kuka: ”Mun nimi on Oskari Paavola.”

Pelipaikka: ”Kärkimies”

Joukkue: ”Pelaan tuossa Ilves/2:ssa.”

Mitkä ovat omia vahvuuksiasi hyökkääjänä: ”Mä sanoisin, että olen aika nopea ja vahva. Olen omasta mielestä hyvä ohittamaan 1vs1-tilanteissa ja saamaan sitä kautta hyviä maalipaikkoja aikaan.”

Entäpä suurimmat kehityskohteet: ”Nooh, kärki kun olen ja aika pitkäkin vielä, niin tuo pääpelaaminen pitäisi saada kuntoon. Siinä mä olen aika huono. Sitten ahtaissa tiloissa, yhdellä ja kahdella kosketuksella pelaaminen, siinä en ole vielä mikään maestro. Ne on sellaiset kehityskohdat. Ja tietysti viimeistelykin voisi olla vielä vähän parempaa.”

Yllättyykö vastustajat pituuden ja nopeuden yhdistelmästä: ”Kyllä ne välillä. Ehkä mä näytän kömpelöltä, mutta joskus puolustajat puolustaa aika röyhkeästi eteenpäin, niin otan äijät sivuun ja teen maalin. Kyllä se varmasti joskus yllättää.”

Mikä on ollut pelaajakehityssopimuksen kautta tullut tärkein asia: ”Isoin asia on varmaan ollut hieronnat. Tuo takaketju takareisistä ja pohkeista veti ihan kramppiin joka viikko. Nyt kun olen käynyt ’Kertsin’ (Markus Keränen) hierottavana, niin ei ole ollut ongelmaa.”

Onko jotakin kautta tullut sellaista kehittymisen painetta sopimuksen myötä: ”Ei varsinaisesti. Totta kai oletetaan, että oman pelipaikan asiat tehdään hyvin, mutta tilanne ei ole muuttunut aiemmasta.”

Miksi luulet, että juuri sinä olet saanut pelaajakehityssopimuksen: ”Mulla oli viime kausi aika hyvä. Tuli maaleja ja syöttöjä ja sain paljon peliaikaa. Olin aika tärkeä pelaaja meidän joukkueelle. Luulen, että nuo on ne isoimmat syyt. Pelasin siis P17 SM-sarjaa. Tällä kaudella ehdin pelaamaan vain kaksi ottelua, kunnes selkä sanoi sopimuksen irti.”

Olit edustuksen mukana talvella Mikkelin Go On Cupissa. Millaista se oli ja milloin haluaisit päästä edustukseen pelaamaan: ”Tästä seuraavasta joulukuusta haluaisin päästä ’edarin’ kanssa harjoittelemaan. Toki nyt on ollut tämä selkä esteenä tässä, mutta sitten kun kuntoon pääsen, niin haluan päästä sinne. Se taso on huomattavasti kovempi kuin Kakkosessa tai B-pojissa.”

Missä ja milloin aloitit futiksen: ”Olen ihan Ilves-kasvatti. Aloitinkohan 5- vai 6-vuotiaana tuolla Annalan Futis-Liigan joukkueessa ja sitä kautta olen sitten tullut tähän näin.”

Mikä on suosikkijoukkueesi ja mihin haluaisit mahdollisesti päästä pelaamaan tulevaisuudessa: ”Nykyään on hankala sanoa, kun Barcelonalla menee vähän huonommin, mutta sellainen tiki-taka jalkapallo kyllä sytyttää. Kyllä mä haluaisin päästä pelaamaan ihan Euroopan isoimmille kentille. Sinne on vielä matkaa ja pitää tehdä paljon duunia. Olen valmis laittamaan duunia sisään, että ihan Euroopan huipulla pystyisi olla joku päivä.”

Ketä pelaajaa ihailit nuorempana tai nykyisin: ”Nykyään on Erling Braut Håland. Sillä on aika samanlainen pelityyli kuin meitsillä. Lapsuudesta on vaikea sanoa, kun oli niin monia. Messit ja ronaldot muiden muassa., mutta ei yhtä selkeää suosikkia.”

Mitä ihmisten pitäisi tietää Oskari Paavolasta: ”En mää oikein tiedä. Kai, että mä olen ihan ok tyyppi!”

Topi Ala

Kuka: ”Olen Topi Ala”

Pelipaikka: ”Keskikenttä, enemmän olen viime aikoina pelannut kuutospaikkaa, mutta kasipaikkaakin pystyn pelaamaan.”

Joukkue: ”Pelaan Ilveksen B1-joukkueessa.”

Millainen pelaajapolku sinulla on: ”Aloitin NoPS:ssa kuusivuotiaana, siellä pelasin sellaiset kolme vuotta. Sen jälkeen tulin Ilvekseen haasteiden perässä. Eli 9-vuotiaana tulin Ilvekseen ja siitä asti olen ollut täällä.”

Mitkä ovat omat vahvuutesi pelaajana: ”Olen ollut pienestä pitäen hyvä syöttämään. Sellaista sisäteräperussyöttöä osaan ja potkutekniikka ylipäätään on hyvä. Viime vuosina, mikä on tullut ihan hyväksi, on puolustaminen ja esimerkiksi syöttöjen ennakoiminen. Siinä olen kehittynyt, kun olen päässyt pelaamaan sillä alueella, missä juuri niitä ominaisuuksia tarvitsee.”

Mitä pelaajakehityssopimus on tuonut sinulle: ”Nostaisin henkilökohtaisen potkutekniikkatreenin kerran kuussa Eeva-Maria Saaren kanssa. Eeva on tosi asiantunteva ja antaa todella hyviä vinkkejä. Se on ollut apu. Heli Rekimies hoitaa fysiikkapuolen, ja jos on tullut vaikka jotain loukkaantumisia, niin Helille menee saman tien tieto ja Heli hoitaa kaikki sopimuspelaajat kuntoon ja antaa henkilökohtaisesti fysiikkaohjelmia tehtäväksi. Yhteistyö on toiminut.”

Onko jotakin kautta tullut sellaisia kehityskohteita tai onko ne itselläsi tiedossa: ”Aika iso gappi on ollut viime kauden C-akatemian ja nyt tämän B-harjoitusryhmän kanssa, se fyysisyys on ollut paljon kovemmalla tasolla. Sitä pitäisi vielä kehittää. Se on itsellä kehityskohteena.”

Miksi luulet, että sait pelaajakehityssopimuksen: ”Pitkäjänteinen työ, se alkoi varsinkin viime kaudella näkymään hyvin. Kai Pahlman -turnauksessa viime kauden lopulla onnistuin tosi hyvin ja olin monen mielestä turnauksen paras omalla pelipaikallani. Se varmasti vaikutti aika pitkälti.”

Miten tämä 2022 kausi on mennyt: ”On ollut vähän vaikeampaa, talvella oli aika pitkä loukkaantuminen. Palasin maaliskuussa takaisin ja pieniä loukkeja on ollut tässä keväälläkin, mutta kyllä se pikkuhiljaa lähtee siitä rullaamaan hyvin. Olen päässyt viime aikoina omalle tasolle. Varsinainen P17 SM-sarja alkaa heinäkuun puolenvälin jälkeen.”

Mikä on suosikkijoukkueesi, missä haluaisit pelata tulevaisuudessa: ”Tottenham on mun lempiseura. Kyllä se Englanti ja Valioliiga on aina ollut haaveena. Valioliiga on oikeastaan ainoa sarja mitä katson. Kuitenkin maailman paras liiga ja kovatasoisin, niin se olisi aika mukavaa, jos sinne joskus pääsisi.”

Ketä pelaajaa ihailit nuorempana ja ketä puolestaan nykyisin: ”Mä olen aina tykännyt Kevin De Bruynesta ja Harry Kanesta, vaikka en ole niiden pelipaikalla pelannutkaan enää hetkeen, mutta niitä olen pienestä pitäen katsonut. Valioliigaa on tullut seurattua tarkasti, niin he on erottunut sieltä. Omalta pelipaikalta tulee mieleen jo lopettaneista Xavi ja (Andres) Iniesta. Tottenham kun hankki (Yves) Bissouman, niin häntä on tullut Valioliigassa seurattua ja se on kyllä hyvä.”

Mitä ihmisten pitäisi mielestäsi tietää Topi Alasta: ”Kun olen pystynyt tekemään työtä omalla ajalla, niin kehitystä on tullut. Jos vain pystyn jatkamaan samalla tavalla, eikä tule hirveästi loukkaantumisia, niin voisin sanoa, että minut voidaan nähdä aikuisten peleissä aika pian. Ehkä kahden, kolmen vuoden päästä voisi olla realistista treenata edustuksen kanssa.”

 

Jutusta puuttuu miesten edustuksessa ja Ilves/2:ssa pelaavan, myös pelaajakehityssopimuksen tehneen Badreddine ”Badu” Busharan haastattelu.