Kuvassa: Elli Mäkipelkola.

U17-tyttöjen EM-kisat pelataan kahdessa lohkossa, kahdeksan joukkueen voimin Bosnia-Hertsegovinassa 3.–15. toukokuuta. Suomi aloittaa pelinsä B-lohkossa heti tiistaina 3. päivä, Ranskaa vastaan. Espanja-peli on edessä 6. toukokuuta ja alkulohkon päätöspeli Norjaa vastaan pelataan maanantaina 9. toukokuuta.

A-lohkossa emäntämaa Bosnia-Hertsegovina kohtaa Saksan, Hollannin ja Tanskan. Kummastakin lohkosta etenee kaksi maata turnauksen välieriin.

Suomen U17-tytöt saavuttivat hienon EM-kisapaikan jatkokarsinnan kautta. Suomi oli Irlannissa pelatussa EM-jatkokarsinnassa emäntämaa Irlantia sekä Slovakiaa vahvempi ja nappasi näin ollen kisapaikan itselleen.

Suomen lopulliseen EM-kisajoukkueeseen saivat kutsun Nice Futiksen sekä MuSan kasvatti Helmi Perkaus ja SeMi-kasvatti Elli Mäkipelkola. Molemmat pelaajat edustavat Ilves/2:ta ja ovat mukana myös TFA:n toiminnassa.

Oliko kaksikolla tunnelmat katossa, kun he saivat kuulla tulleensa valituksi EM-joukkueeseen, tuliko kutsu yllätyksenä?

”Tosi siistiä oli tietty! Vaikka olin mukana molemmissa karsinnoissa, kyllä silti jännitti, että tuleeko tällä kertaa kutsua”, Elli kertoo.

”Tuli todella hyvä fiilis, ehkä vähän jopa epäuskoinen olo. En osannut oikein sanoa kutsun suhteen tuleeko sitä vai ei, joten se tuli vähän jopa yllätyksenä”, Helmi Perkaus sanoo.

Arvokisat ovat aina erikoistapaus ja varsin harvinaista herkkua. Jännittääkö arvokisat kaksikkoa ihan rehellisesti sanottuna? Ja jos ei, niin iskeekö se mahdollisesti vielä ennen kisojen alkua?

”Vielä ei ainakaan. Rennoin mielin lähdetään, mutta varmaan sitten paikan päällä voi vähän jännittää. Arvokisat on kuitenkin aika iso juttu”, Elli sanoo.

”Ei jännitä vielä, lähden kyllä rennoin mielin mutta aivan varmasti jännitystä tulee reissussa”, Helmi puolestaan sanoo.

Kaksikko oli mukana kisoihin valmistavalla leirillä ja Elli oli mukana myös kisapaikan varmistaneessa jatkokarsinnassa. Mitkä Elli ja Helmi näkevät olevan tärkeimpiä asioita, mitä he tuovat kisajoukkueeseen, mitkä ovat pelaajien omia vahvuuksia?

”Itse koen tuovani kisajoukkueeseen tietynlaista sähäkkyyttä hyökkäyspelaamiseen. Pystyn haastamaan vastustajan puolustusta ja luomaan vaarallisia tilanteita”, Elli kertoo.

”Henkilökohtaisesti voisin sanoa, että tuon peliin ehdottomasti topparina nopeutta puolustuslinjaan ja vahvaa kaksinkamppailupelaamista. Pystyn voittamaan 1vs1 tilanteita”, puolustaja Helmi toteaa.

Mitä asioita Suomen U17-tytöt tekivät joukkueena oikein, että EM-kisapaikka tuli mahdolliseksi? Minkälaista futista joukkue pelaa ja mitä seuraajat voivat odottaa?

”Vaikka jatkokarsinta jäi itseltä väliin, niin joukkueen kehityksen on huomannut leireillä.  Alkukarsintojen pienten epäonnistumisten jälkeen ollaan otettu tosi isoja edistysaskelia joukkueena ja ollaan nyt paljon valmiimpia niin henkisesti kuin pelillisestikin”, Helmi sanoo fiksusti.

”Uskottiin oikeasti mahdollisuuteen, joka meille annettiin. Pelattiin loppuun asti kaikissa peleissä, ja noustiin kahdessa ekassa pelissä tappioasemasta. Uskalletaan pelata pallonhallinnan kautta ja voitontahto on korkealla. Varmasti viihdyttäviä pelejä luvassa!”, Seinäjoen kasvatti Elli vannoo.

Kaksikko pääsi (tai joutui) haastattelun lopuksi vielä heittämään omat arvionsa siitä, miten kisoissa tulee käymään. Millä tavalla Suomi lähtee otteluihin? Kisojen suosikiksi Helmi ja Elli nostavat tuttuakin tutumman futismaan!

”Lähdetään luonnollisesti haastajina kisoihin ja sen pohjalta on vaikea arvioida miten kisoissa tulee käymään, mutta kuitenkin uskon siihen, että pystytään laittamaan ennakkosuosikit todella koville.

Itse voisin sanoa mestarisuosikiksi Saksan, alkukarsinnoissa heillä oli todella vahva esiintyminen meitä vastaan ja varmasti heidänkin peli on kehittynyt paljon vielä siitä eteenpäin”, Helmi niputtaa.

”Tosissaan lähetään pelaamaan ja haastamaan kovempiakin maita. Selkeää ennakkosuosikkia tässä vaiheessa vaikea nimetä, kun ei oo nähnyt kaikkien maiden pelejä. Kokemuksesta voin sanoa, että Saksa on ainakin kova”, Elli päättää.

Tsemppiä EM-kisoihin Helmi, Elli ja koko Pikkuhelmarien ryhmä!

U17-tyttöjen EM-turnauksesta on kirjoittanut muun muassa Jalkapallon EM -sivusto, joka on erikoistunut jalkapallon arvokisoista uutisointiin. Voit tutustua sivustoon tätä kautta: https://jalkapallon-em.fi/.

Perkaus Helmi

Kuvassa: Helmi Perkaus.