Ilves jalkapallon pelaajapolku lähtee liikkeelle Suomen suurimmasta kortteliliigasta, Ilves Futis-Liigasta, jatkuen talvitoiminnan ja taitokoulujen kautta junioriedustusjoukkueisiin. Tänä syksynä aloittavia, uusia junioriedustuspuolen ikäluokkia ovat 2014-syntyneet pojissa sekä 2013- ja 2014-syntyneet tytöissä.

Aina pelaajapolku ei tietysti ala pienestä pitäen ja etene välttämättä tätä samaa, yllä mainittua reittiä, vaan jokaisella pelaajalla on oma polkunsa kuljettavana ja tarinansa kirjoitettavana!

Ilves jalkapallon valmentajat Ville ja Henri, toimintavastaava Juha sekä valmennuspäällikkö Jouko kertovat tässä jutussa kuitenkin tästä perinteisestä Ilves-pelaajapolusta ja siitä kuinka toimintaan pääsee mukaan, mitä se vaatii ja varsinkin, että mitä se antaa!

 

Aloittavien poikajoukkueiden, eli 2013-2014-syntyneiden päävalmentaja Ville Paloposki

Kerro vähän Ilveksen pelaajapolun alkamisesta? Miten siirtyminen tapahtuu kortteliliigasta junioriedustusjoukkueisiin?

”Ilveksen pelaajapolku voi alkaa jo lapsi-vanhempi ryhmistä. Sen jälkeen pelataan Futis-Liigassa ja on myös mahdollista harjoitella talvella taitokoulussa. Ilveksen pelaajapolulla on näiden jälkeen kaksi vaihtoehtoista polkua. On harrastepolku ja kilpailullinen polku.

Nämä puolet eroavat selkeästi silloin, kun perustetaan ensimmäinen junioriedustusjoukkue P8-vaiheessa, eli sillä kaudella 8 vuotta täyttäville pelaajille. Junioriedustusjoukkueessa pelaavat kulkevat kilpailullista puolta ja Futis-Liigassa pelaavat kulkevat harrastepuolta. Tärkeintä on löytää jokaiselle pelaajalle sopiva polku. Vanhempien ja valmentajien kannattaa pohtia, kumpi polku sopii pelaajalle parhaiten.

Futis-Liigasta siirtyminen junioriedustusjoukkueeseen tapahtuu pääosin avoimien harjoitusten kautta. Eli syksyisin, tänä vuonna alkaen viikolla 38, järjestämme nuorimmille avoimet harjoitukset, joihin voi ilmoittautua ja tulla näyttämään taitonsa!”

Minkälaisia taitoja olisi niin sanotusti hyvä olla hallussa?

”Tärkeimmät asiat junioriedustusjoukkueeseen hakiessa ovat: innostuneisuus sekä sitoutuneisuus pelaamista ja harjoittelua kohtaan, liikunnallisuus ja peruspelaamisen taidot. Olisi hyvä osata jo esimerkiksi kuljettaa palloa monipuolisesti. Eniten liikkuvat ja pallon kanssa aikaa viettäneet saavat tietysti etua.”

Vähän jo avasitkin, mutta kerro millä tavalla Futis-Liiga ja junioriedustustoiminta eroavat toisistaan?

”Futis-Liiga ja junioriedustustoiminta ovat kaksi eri polkua. Isoin ero näiden kahden polun välillä on se, että junioriedustustoiminta on kilpaurheiluun valmistavaa toimintaa. Tavoitteet ovat siis erilaisia. Tärkeintä on kuitenkin löytää kaikille pelaajille sopiva paikka ja polku.

Jos on innostunut jalkapallosta, mutta ei halua sitoutua ympärivuotiseen harjoitteluun, niin Futis-Liiga on oikea paikka. Jos on innostunut jalkapallosta, ja haluaa sitoutua ympärivuotiseen harjoitteluun, niin junioriedustustoiminta voi olla oikea paikka.”

Miten toimintaan pääsee ilmoittautumaan?

”Avoimiin harjoituksiin ilmoittautuminen tapahtuu jaetusta linkistä, josta pääsee täyttämään lomakkeen. Ilmoittautumisesta saa myös vastauksen takaisin, mutta jos sellaista ei tule, niin ottakaa yhteyttä!”

 

Aloittavien tyttöikäluokkien, eli 2013- ja 2014-syntyneiden päävalmentaja sekä Futis-Liigan Etelän aluevalmentaja Henri ”Henkka” Kruus

Futis-Liigasta

”Futis-Liiga on lähes kaikille Ilveksen pelaajille se ensimmäinen kosketus jalkapalloon. Futis-Liigaan on helppo tulla mukaan matalalla kynnyksellä. Tyttöjen näkökulmasta tavoitteena on tietenkin kasvattaa pelaajamäärää aloittavassa F5-ikäluokassa. Mielestäni olisi tärkeää, että aloittavat tytöt pääsisivät pelaamaan ja harjoittelemaan saman ikäisten tyttöjen kanssa, joten pelaajamäärän kasvulla saisimme luotua toiminnan ympärille positiivisen kierteen, jossa jalkapallon riemu ja innostumisen syntyminen mahdollistuisivat parhaalla mahdollisella tavalla.

Nythän valitettavasti jokaiseen kaupunginosaan ei tälläkään kaudella muodostunut tyttöjen F5-joukkuetta. Vanhemmissa tyttöjen ikäluokissa pelaajia alkaa olla jo mukavasti ja koko ajan tulee lisää. Minusta on todella hienoa, että Ilveksen harrastepolulla eli Futis-Liigassa sekä tytöt että pojat voivat pelata aikuisikään saakka, eikä pelaamisen aloittaminen ole koskaan liian myöhäistä.”

Taitokoulusta

”Taitokouluvaihe on tarkoitettu innokkaimmille ja motivoituneille pelaajille. Tyttöjen taitokouluissa pelaajamäärät ovat kasvaneet räjähdysmäisesti ja se näkyy positiivisesti pelaajakehityksessä sekä aloittavien junioriedustusjoukkueiden pelaajamäärässä. Taitokoulut tarjoavat mahdollisuuden ympärivuotiseen harrastamiseen. Taitokoulu on lisäharjoittelua ja pelaajat palaavatkin kesäksi omiin kaupunginosajoukkueisiinsa.

Taitokoulussa harjoitellaan Ilveksen valmennussuunnitelman mukaisesti junioriedustusjoukkueen valmentajan johdolla. Itse kuvailisin toimintaa junioriedustujoukkueisiin valmistavaksi toiminnaksi. Taitokouluvaiheessa opetamme pelaajille Ilveksen toimintakulttuuria sekä pelillisesti että ryhmässä toimimisen ja harjoitteluun suhtautumisen näkökulmasta. Taitokoulut eivät ole vielä kilpailullinen ympäristö, mutta siellä valmistamme pelaajia omaksumaan riittävät, junioriedustuspolulle vaadittavat valmiudet.

Tyttöjen taitokoulut ovat tavoittaneet hyvin kohderyhmänsä ja pelaajakehitys on huimaa, kun taitokoulussa pääsee harjoittelemaan laadukkaassa ympäristössä muiden innokkaiden pelaajien kanssa!”

Junioriedustustoiminnasta

”Junioriedustustoiminta käynnistyy ensi kaudesta alkaen myös tytöillä F8-ikäluokasta. Kysyntää kilpailullisempaan toimintaan selvästi on, sillä aloittaviin junioriedustusjoukkueisiin pyrkii valtava määrä pelaajia avoimien harjoitusten kautta. Käytännössä tyttöjen taitokouluvaiheen läpikäyneet pelaajat haluavat pyrkiä mukaan junioriedustusjoukkueeseen. Myös monet aloittelevammatkin pelaajat ovat innostuneet jalkapallosta kesällä Futis-Liigassa ja on hienoa, että avoimissa harjoituksissa tapaa myös uusia innokkaita pelaajia.

Junioriedustusjoukkueeseen haluamme saada mukaan kaikki innokkaat ja motivoituneet pelaajat, jotka omaavat riittävät valmiudet pelata ja harjoitella ympärivuotisessa, kilpailullisemmassa ympäristössä. Pelaajan kehityksen kannalta on erittäin tärkeää, että hän pääsee toimimaan sellaisessa ympäristössä, joka tarjoaa hänen omalle tasolleen sopivaa vastetta. Pelaajan etu on aina se tärkein asia.

Kuten olen jossakin yhteydessä aiemminkin sanonut, niin yhdessä ympärivuotisesti toimiva junioriedustusjoukkue muodostuu todella tiiviiksi yhteisöksi, jossa pääsee yhdessä samanhenkisten pelikavereiden kanssa kokemaan elämyksiä jalkapallon parissa. Monelle syntyykin Ilveksen pelaajapolulla elinikäisiä ystävyyssuhteita.”

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen!)

IMG 6150

Futis-Liigan peli-ilta vääntöä Vuoreksessa!

 

U15- ja nuorempien poikien valmennuspäällikkö Jouko ”Jokke” Turunen

”Avoimiin harjoituksiin kannattaa lähteä kokeilemaan taitojaan, jos rakastaa jalkapalloa ja tykkää harjoitella täysillä!

Ilveksen pelaajapolku on todennäköisesti yksi Suomen parhaita paikkoja kehittyä hyväksi jalkapalloilijaksi tällä hetkellä, todisteina tästä on suuri määrä Ilves-kasvatteja pääsarjatasolla ja nyt jo ulkomaille siirtyneinä. Eli jos haluaa kehittyä niin hyväksi jalkapalloilijaksi kuin mahdollista niin Ilveksen junioriedustusjoukkueet ovat siihen todennäköisesti oikein hyvä reitti.

Tärkeintä on motivaatio ja intohimo jalkapalloa sekä harjoittelua kohtaan. Kun pelaajat ovat suhteellisen, nuoria niin harjoitteluvuosia on vielä monta ennen aikuisikää eli voi kehittyä valtavan paljon!

Nykyistä suorituskykyä tärkeämpää on siis intohimo futista kohtaan, oppimiskyky, sinnikkyys ja halu harjoitella. Jalkapallouralla tulee myös pettymyksiä ja niitäkin pitäisi pystyä sietämään. Toisaalta kilpaurheilu joukkuelajissa on melko ainutlaatuinen paikka opetella lajitaitojen ohessa ryhmätyötä, sosiaalisia taitoja, ahkeruutta, pettymysten käsittelyä ja sinnikkyyttä.

Urheilu antaa yleensä lapsille myös itseluottamusta, onnistumisen elämyksiä sekä elinikäisiä ystävyyksiä. Näistä on varmasti kaikille hyötyä elämässä, tuli huippupelaajaksi tai ei.”

 

Kerho- ja harrastetoiminnan sekä Ilves Futis-Liigan valmennusvastaava Juha Pakarinen

Mitä oikein on Ilveksen talvitoiminta?

”Talvitoiminta on motivoituneille harrastepelaajille tarkoitettu mahdollisuus ympärivuotiseen harrastamiseen. Talvitoimintaa ei järjestetä kaupunginosittain tai alueittain, vaan jokaisessa ikäluokassa on pääsääntöisesti yksi harjoitusryhmä, joka harjoittelee keskitetysti Vuoreksen, Ahvenisjärven ja Kaupin kentillä.”

Entäpä taitokoulut?

”Ilveksen taitokoulut ovat Futis-Liigan jälkeinen askel Ilves-pelaajapolulla. Taitokoulut tarjoavat innokkaille ja motivoituneille junioreille tilaisuuden ympärivuotiseen harrastamiseen sekä mahdollisuuden kehittyä jalkapalloilijana. Taitokoulutoiminta valmistaa pelaajia junioriedustustoimintaan.”

Onko talvitoiminnan ryhmissä vielä tilaa?

”Suurin osa talvitoiminnan ryhmistä on täyttynyt ennätysnopeasti. Varsinaisten paikkojen lisäksi kaikissa ryhmissä on myös tietty määrä varapaikkoja, jotka myös ovat suurimmassa osassa jo täynnä. Mikäli paikkoja tai varapaikkoja on ryhmissä vapaana, ilmoitus paikkojen määrästä löytyy sähköisen ilmoittautumislomakkeen yläreunasta.”

Jos toiminta on näinkin suosittua, niin miksi ei perusteta uusia harjoitusryhmiä?

”Syy siihen miksi ryhmien koot ovat rajattuja tai miksi ei vain automaattisesti perusteta uusia ryhmiä, on se, että talviaikana meillä on luonnollisesti käytössä huomattavan paljon vähemmän tilaresursseja kuin kesällä. Tarkastelemme kuitenkin lisäryhmien perustamisen mahdollisuutta joihinkin ikäluokkiin. Mikäli lisäryhmiä perustetaan, täytetään ryhmät ensisijaisesti varapaikan saaneilla.

Milloin ryhmien harjoitusajat lyödään lopullisesti lukkoon?

”Koska talvitoiminta ja taitokoulut järjestetään logistisesti samassa paketissa: kaikkien ryhmien harjoitukset ovat samalla kentällä, 2-4 ryhmää harjoittelee kerralla per tunti, tapahtuman kokonaiskesto on yhteensä arkisin 2-3 ja viikonloppuisin 4-5 tuntia, täytyy meillä ennen harjoitusvuorojen julkaisua ja asettelua olla tiedossa jokaisen harjoitusryhmän koko ja esimerkiksi mukaan tulevat vapaaehtoiset.”

Talvitoimintaan voi tutustua sekä ilmoittautua täällä ja avointen harjoitusten ilmoittautumislomake aukeaa puolestaan tätä kautta!