Kiinnostaisiko sinua kehittyä jalkapallovalmentajaksi ja saada siitä jopa ammatin sekä palkkaa?

Uusi, nuorten valmentajapolku antaa mahdollisuuden tutustua valmentamiseen ja innokkaimmille kouluttautua valmentajana oman pelaamisen ohella. Tämä toimintamalli tarjoaa mahdollisuuden ottaa ensi askeleet valmentajanpolulla, oli tavoitteena sitten jalkapalloammattilaisuus, kokemusten kerryttäminen esimerkiksi tulevia uravalintoja silmällä pitäen, taskurahan kerryttäminen tai pysyminen lajin ja seuran parissa.

Ilveksen VOK Matti Tuominen kertoo uudesta nuorten valmennuspolusta.

”Vastaavaa ei ymmärtääkseni ole aiemmin Ilveksessä kokeiltu. Näemme valtavan potentiaalin meidän suuressa yhteisössämme ja pelaajamassassamme. Kaikki nuoret eivät välttämättä tavoittele huippu-urheilijauraa, mutta ovat siinä vaiheessa, että pohtivat uravaihtoehtoja, esimerkiksi liikunta-alalla. Kyseinen koulutus voisi sopia heille.

Valmentaminen ei tietenkään poissulje mahdollisuutta jatkaa omalla pelaajapolulla. Mukaan voi lähteä myös, vaikka ei toimisikaan Ilveksessä tai pelasi enää aktiivisesti.

Ensimmäisessä vaiheessa toivomme nuorten lähtevän mukaan, mikäli aihe yhtään kiinnostaa. Kahtena tiistaina (24.10. ja 31.10.) käymme perusteita läpi ja avaamme tätä polkua vielä enemmän: mitä koulutus pitää sisällään, millaiset korvauskäytänteet ovat ja mitä osallistujilta vaaditaan jne. Vielä tässä vaiheessa ei tarvitse sitoutua vaan sitouttaminen tapahtuu ensimmäisten teoriapäivien aikana.”

 

Peruskoulutus pohjana

Isossa kuvassa nuorille tarjotaan kahdenlaista polkua. Nuorten Ilves-valmentajien kouluttaminen aloitetaan siten, että kaikki halukkaat pääsisivät mukaan toimintaan. Luvassa on kevyt, matalan kynnyksen peruskoulutus alkuun.

Peruskoulutus kestää lokakuun lopusta helmikuun loppuun. Koulutuksessa opetellaan valmentamisen perusteita teoriassa ja käytännössä. Koulutus pitää sisällään kolmen arki-illan teoriaosuuden sekä käytäntöä kerran viikossa kentällä, Futis-Liigan talvitoiminnan ja junioriedustuksen U8-U11-joukkueissa.

Peruskoulutuksen suoritettuaan, koulutettu saa itselleen Nuoren Ilves-valmentajan perustutkinnon.

Koulutuksen jälkeen, jokaisella koulutetulla on mahdollisuus hakea valmentaja-akatemiaan, joka on koko kauden kestävä prosessikoulutus. Akatemia sisältää muun muassa Palloliiton starttikoulutuksen, Ikävaihekoulutuksen sekä tutorointia.

Pelkän peruskoulutuksen käyneille taataan myös mahdollisuus jatkaa valmentamista kerran viikossa, koko kauden ajan.

 

Nuoren Ilves-valmentajan ajatuksia

Yksi nuorista Ilves-valmentajista, joihin on voinut jo törmätä Ilveksen junioriedustuksen puolella, on Isa Tuominen. Isa on tuttu kasvo myös Ilveksen naisten edustusjoukkueesta.

Isa pääsi kertomaan omasta polustaan, miten entinen pelaaja näkee asioita mahdollisesti eri tavalla ja minkälaista hyötyä omasta peliurasta on ollut valmennuksessa.

”Olen 24-vuotias tamperelainen. Olen itse pelannut jalkapalloa 10-vuotiaasta saakka ja Ilvekseen siirryinkin vuosi aloittamisen jälkeen. Olen itse kokenut Ilveksen junioripolun sekä päässyt osallistumaan piirijoukkue-, aluejoukkue- sekä juniorimaajoukkuetapahtumiin. Viimeisimmät vuodet pelasin Ilveksen naisten edustusjoukkueessa.

Olen toiminut valmentajana T13-junioeridustusjoukkueessa noin vuoden verran. Haaveenani on aina ollut valmentaminen, jos ja kun joudun itse luopumaan pelaamisesta. Siskoni ja minun entinen valmentajani oli jutellut isäni kanssa ja kysellyt kiinnostaisiko meitä valmentaminen tässä joukkueessa. Siitä aukesi tilaisuus, johon en voinut olla tarttumatta.

Valmentaminen on ollut ihan mahtavaa! Kokemuksista parhaimpia on ollut turnaukset ja pelit. Huippua on ollut huomata kuinka tunteella sitä elää edelleen myös valmentajan roolissa. Olen oppinut vuoden aikana todella paljon ja koen kehittyväni koko ajan lisää. Olen löytänyt itselle sopivan tavan valmentaa, saanut oppia muilta valmentajilta sekä uskaltanut ottaa enemmän vastuuta reeneissä sekä peleissä. Koen oman pelaajataustani erittäin vahvana plussana valmentamisessa, sillä olen saanut monenlaisia eri näkökulmia niin peleihin kuin harjoituksiin.

Nuorena pelaajana on erityisen tärkeää, että on osaavat ja luotettavat valmentajat. Itselläni näin oli pelatessani ja se motivoi minuakin olemaan paras mahdollinen valmentaja. On myös hienoa kokea kaikki uudestaan valmentajan näkökulmasta ja saada tuoda omaa kokemusta pelaajana valmennuksen tueksi.

Toivon, että kaikki joille aukeaa tilaisuus ryhtyä valmentajaksi, tarttuisivat rohkeasti siihen. Aina voi oppia uutta ja kehittää itseään, joten ei tarvitse olla ammattilainen heti kättelyssä! Olemalla oma itsensä ja tuomalla intoa sekä motivaatiota mukanaan pääsee jo pitkälle.”

 

Ilmoittaudu mukaan nuorten Ilves-valmentajien peruskoulutukseen täältä: https://bit.ly/nuorivalmentajailves.

Lisätietoja nuorten valmentajapolusta antaa:

VOK Matti Tuominen
040 8448 777

Tervetuloa mukaan!