Ilveksen järjestämä LeKi-futiksen, Viian Peli-Veikkojen ja Ylöjärven Ilveksen valmennuspäälliköiden koulutustapahtuma pidettiin sunnuntaina Tampereella. Tapahtuman tavoitteet olivat:

  • yhtenäistää seurayhteisön sisällä näkemystä lasten pelaamisen ja valmennuksen painopisteistä ja laatutekijöistä
  • miettiä yhdessä konkreettisia keinoja lasten valmennuksen arjen tukemiseen
  • havainnoida ja käydä keskustelua millainen on laadukas P8 pelaaja ja ottelu
  • ylipäätään vaihtaa ideoita ja ajatuksia valmentamisesta

Ilveksen valmennusosaamisen kehittäjä (VOK) Matti Tuominen oli erittäin tyytyväinen päivän antiin.

Eilinen päivä koostui koulutuksesta/ keskustelusta (lasten valmennuksen laatutekijät ja U8 painopisteet), otteluiden seuraamisesta sekä tarkkailusta Jalitsussa (yksittäisten pelaajien osaaminen, joukkuepelaaminen, valmennuksen toiminta, pelillinen identiteetti), sekä havaintojen purku otteluiden jälkeen -> mitä viedään jokaisen seuran arkeen.
“Valmennuspäälliköt pitivät päivän antia hyvänä. Tai ainakin kehuivat saaneensa arkeensa ajatuksia. Vastaavanlaista tapaamista/ koulutusta, joka kohdistuu yhteistyöseurojen valmennuspäälliköille pelkästään ei ole aiemmin järjestetty, joten oma arvonsa on myös sillä, että päästään sparrailemaan sekä puhumaan itse pelaamisesta pienessä ryhmässä. Kokemuksesta voin sanoa, että valmennuspäällikön työ ainakin pienessä seurassa voi olla välillä todella yksinäistä.
Koen myös tärkeäksi, että jaamme ja pyrimme jalkauttamaan myös Ilveksen pelillisiä ja valmennuksellisia linjauksia yhteistyöseuroihin avoimesti. Mikäli yhteistyöseurat pystyvät kehittämään omaa toimintaansa siitä hyötyvät kaikki alueen seurat, myös Ilves.
Tuo alueen jalkapallon kokonaisvaltainen kehittäminen onkin yhteistyön tärkein anti Ilveksen näkökulmasta. Mikäli pystymme yhdessä yhteistyöseurojen kanssa tukemaan ja kouluttamaan entistä paremmin valmentajia, niin on hyvinkin mahdollista, että myös pelaajat kehittyvät. On myös tärkeää, että alueella on useampia elinvoimaisia seuroja, jotka mahdollistavat laadukkaan lapsiurheiluvaiheen sekä nuoruusvaiheessa laadukkaan harrastamisen mahdollisuuden. Ilves puolestaan tarjoaa yhteistyöseurojen pelaajille mahdollisuuden edetä kansalliselle huipulle tai jopa kansainvälisille kentille.
Yhtenä tärkeänä osa-alueena on myös jalkapallokulttuurin kehittäminen – yhteistyön ulottaminen myös Kansallisen Liigan ja Veikkausliigan tapahtumiin ja ympäristöön (esim. kutsuottelut yhteistyöseuroille ja tähtipelaajien vierailut yhteistyöseuroissa).
Toki tarvitsemme tietyn määrän yhteistyöseuroja jo ihan Palloliiton tukien takia. Meillä on tietyt velvoitteet mm. koulutusmäärien järjestämisen suhteen seurayhteisössä”.

Ylöjärven Ilveksen junioripäällikkö Lauri Veittikoski pitää koko seurayhteistyön merkitystä heille erittäin tärkeänä:

Seurayhteistyö antaa Ylöjärven Ilvekselle erittäin paljon. Valmentajakoulutukset ja erilaiset materiaalien jakamiset on selkeästi se isoin juttu meidän kannaltamme. Yhteistyömme on ollut erittäin hedelmällistä jo vuosia. Seurayhteistyö myös mahdollistaa lahjakkaille ylöjärveläisille mahdollisuun ponnistaa ihan valtakunnan huipullekin“.

Viialan Peli-Veikoista paikalla oli juniorivastaava Mikko Meronen, joka painotti pitkälti samoja asioita.

Komppaan Lauria, kyllä varsinkin nämä koulutukset ja materiaalit ovat meille todella tärkeitä. Olemme sen verran pieni seura, ettei meillä oikein olisi mahdollisuutta näin laadukasta koulutusta muutoin saadakaan. Vaikka itsekin olen meidän valmentajille koulutuksia pitänyt, niin kyllähän Matin sana ison seuran edustajana on aina painanut selvästi enemmän. Myös se, että Matin kautta saamme nopeasti tietoon Palloliiton ajatukset ja toiveet. Myös se, että meilläkin lahjakkaimmat pääsevät lisäharjoitteluun Ilveksen mukana, on todella tärkeää pelaajien itsensä kannalta.Yhteistyö toivottavasti myös saa yhä useamma viialalaislapsen liittymään mukaan meidän toimintaamme”.

LeKi-futiksen junioripäällikkö Herman Mäenalanen arvostaa varsinkin yhteistyön mahdollistamaa pelaajaputkea, jolloin lahjakkailla ja motivoituneilla nuorilla on parempi mahdollisuus nousta kansalliselle huipulle.

“Meitäkin yhteistyö auttaa merkittävästi, meille tulee suora pelaajaputki tämän kautta. Meille tulee tietyssä ikävaiheessa lisäharjoittelumahdollisuus Ilveksen kanssa, jonka kautta pelaajat pääsevät katsomaan missä vaatimustaso oikein on. Sen jälkeen jos kyvyt riittävät ja varsinkin pelaajalla itsellään on halu harjoitella riittävästi, on mahdollisuus siirtyä kilpailullisempaan ryhmään. sama tietysti koskee valmentajiakin, samanlainen polku heilläkin on edessään.