Toimintakertomus, vuosikertomus.. Rakkaalla lapsella on monta nimeä!

Yleiskatsaus jalkapallojaoston toimintaan

Yleisesti ottaen kausi 2020 oli poikkeuksellinen ja erittäin haastava taloudellisesti ja toiminnallisesti Covid19 pandemian seurauksena. Maailmanlaajuisesta haasteesta huolimatta Ilveksen jalkapallojaosto pystyi toteuttamaan toimintaansa olosuhteisiin nähden hienosti ja siitä on kiittäminen henkilöstöä ja vapaaehtoisia toimihenkilöitä sekä kaikkia keltavihreän yhteisön jäseniä.

Pelaajakehitystoiminta

Miesten edustusjoukkue pelasi totutusti kaudella 2020 Veikkausliigaa ja sijoittui sarjassa jälleen hienosti neljänneksi. Sarjakausi oli poikkeuksellinen ja se alkoi vasta 1. heinäkuuta ja loppui 4. marraskuuta ilman erillisten loppusarjojen pelaamista. Edellisen kauden Suomen Cupin voiton myötä joukkue osallistui myös yksiosaiseen UEFA Eurooppa Liigan karsintaotteluun. Vastaan arvottiin irlantilainen Shamrock Rovers. Jännittävän peliajan ja lisäajan jälkeen voittaja ratkaistiin rangaistuspotkukilpailun jälkeen, jonka irlantilaiset veivät lopputuloksella 12-11. Varsinaisen peliajan maalista vastasi täplältä osunut Ilves-kasvatti Lauri Ala-Myllymäki, joka upotti kaksi rangaistuspotkua myös itse rangaistuspotkukilpailussa. ”Lämmi” siirtyi kauden jälkeen Italian Serie B:hen ja Venezia FC:hen riveihin. Katso UEL-ottelun maalikooste täältä: https://www.youtube.com/watch?v=mMZ3TDGDa6w.

Ilves/2 joukkue jatkoi hienoja otteita miesten Kakkosessa ja sijoittui komeasti nuorella joukkueella lohkossaan toiseksi. Ilves 2/A-pojat juhlivat myös seurahistorian ensimmäistä A-poikien Suomen mestaruutta kauden päätteeksi. Kyseessä oli ensimmäinen Tampereelle tullut A-nuorten mestaruus 62. vuoteen. Jutun voitokkaasta ja Suomen mestaruuden ratkaisseesta ottelusta pääsee lukemaan tästä: https://ilvesedustus.fi/a-pojat-suomen-mestariksi-p20-sm-sarjan-mestaruus-varmistui-viimeisella-kierroksella-lukemin-1-6/ Katso puolestaan P20 SM-sarjan voittaneen Ilveksen pelaajalista täältä: https://www.palloliitto.fi/joukkue/60592.

Naisten edustusjoukkue pelasi kaudella 2020 uudistettua Kansallista Liigaa, sijoittuen sarjassa lopulta kahdeksanneksi. Sarjan viimeisen kierroksen voitolla joukkue nousi myös suoran säilyjän paikalle ja sai hienon päätöksen haastavalle kaudelle. Naisten edustusjoukkueen kaudesta voi lukea tiivistetysti edustuksen verkkosivuilta: https://ilvesedustus.fi/kausi-2020-tiivistettyna-suuri-kiitos-kaudesta-kannattajille-yhteistyokumppaneille-ja-muille/.

Ilves naisten kakkosjoukkue pelasi B-junioripainotteisella joukkueella naisten Kakkosta ja eteni lohkovoittajana Ykkösen karsintaotteluiden kautta kaudeksi 2021 takaisin naisten Ykköseen. Kaksiosaisessa nousufinaalissa keltavihreät kaatoivat espoolaisen EBK:n.

A-poikien Suomen mestaruuden lisäksi, Ilveksen B-tytöt sijoittuivat SM-sarjassa neljänneksi. B-pojat puolestaan voittivat oman 1. divisioonalohkonsa puhtaalla pelillä ja nousivat kaudeksi 2021 takaisin SM-karsintasarjaan. Nuorempien junioriedustusjoukkueiden osalta suurin osa valtakunnallisista (SM) lopputurnauksista peruttiin pandemiarajoitusten takia.

Kaudelle 2019 perustettu jalkapallon erityisryhmä voitti toisen peräkkäisen Suomen mestaruuden ja myös KKI-55 (Kunnossa Kaiken Ikää) miesten joukkue juhli Suomen mestaruutta. Katso mestaruuden voittaneista Ilves Erityisryhmästä ja KKI-55:sta kuva Instagramista: https://www.instagram.com/p/CHNBC2PFr4a/.

Kauden 2020 kansainvälinen maajoukkuetoiminta oli pitkälti pysäytetty maaliskuussa alkaneen pandemian aiheuttamien rajoitusten takia. Ilves-pelaajia nimettiinkin ennätysmäärä järjestetyille maajoukkue/ehdokasleireille.

Sami Hyypiä Akatemia (SHA) -toiminta keskeytettiin maaliskuussa pandemiarajoitusten takia. Lokakuussa SHA toiminta käynnistettiin uudelleen suunnitelman mukaisesti, ilman kansainvälistä pelitoimintaa. Lue aiheesta lisää SHA:n sivuilta: https://eerikkila.fi/urheilu/jalkapallo/jalkapallon-kehittymisen-seuranta-tapahtumat/.

 

Koulutukset

Strategian mukaisesti jalkapallojaosto panostaa toimihenkilöidensä koulutukseen ja järjesti sisäisesti Futisvalmentajan startti-, ikävaihe- ja UEFA C -valmentajakoulutuksia. Lisäksi järjestettiin päätoimisille ja vapaaehtoisille valmentajille vuorovaikutus-, maalivahtivalmennus-, fyysinen ja ennaltaehkäisevä harjoittelukoulutuksia sekä helmikuussa valmentajapäivät. Huoltajille järjestettiin peruskurssi ja jatkokurssi sekä joukkueenjohtajille/viestintävastaaville vuorovaikutus- ja somekoulutusta. Korona rajoitti myös koulutustoimintaa ja kaikkia suunniteltuja koulutuksia ei saatu toteutettua. Yhteensä koulutuksiin osallistui noin 200 henkilöä (luku ei sisällä Futis-Liigan koulutuksia). Useita koulutuksia järjesti SVOK (seurayhteisön valmennusosaamisen kehittäjäPetri Plym.

 

Junioriedustusturnaukset 2020

Koronan takia kevään pääsiäisturnaus jouduttiin perumaan. Muut turnaukset pystyttiin järjestämään suunnitellusti, muun muassa poikien Ilves Cup siirrettiin onnistuneesti kesäkuulta lokakuulle. Katso varuilta ensi kauden turnaukset kotisivuilta: https://ilvesjalkapallo.fi/.

Järjestetyt turnaukset vuonna 2020 olivat:

Pirkkahalli-turnaus tytöille tammikuussa 

Ilves Cup pojille, siirrettiin lokakuulle   

Fun Tampere -turnaus syyskuussa 

Syysturnaus tytöille syyskuussa 

Yhteensä noin 240 joukkuetta ja 600 ottelua, sekä noin 2500 pelaajaa.

 

Futis-Liiga

Suomen suurin jalkapallon korttelitoiminta joutui myös aloittamaan toimintansa vasta 1. kesäkuuta koronan seurauksena. Haastavasta lähtötilanteesta huolimatta korttelitoiminta saatiin vietyä läpi hienosti poikkeusoloista huolimatta. Tarkemmat tiedot kaudesta löytyvät Futis-Liigan kotisivuilta: https://ilvesfutisliiga.fi/ilves-futis-liigan-kausi-2020-lukuina-erikoinen-kausi-saatettiin-kunnialla-verkon-perukoille/.

 

Futiskoulut

Futiskouluja järjestettiin poikkeustilanteen vuoksi vain kolme kappaletta. Kauden ensimmäinen Futiskoulu järjestettiin hiihtolomalla 24.-26.2.2020. Maalivahtileiri järjestettiin 1.-2.7.2020 ja kaikille Pirkanmaan tyttö -ja poikapelaajille avoin Futiskoulu 4.-6.8.2020. Futiskouluihin osallistui yhteensä 210 lasta. Katso kuvia heinäkuun maalivahtileiristä: https://ilvesfutisliiga.fi/maalivahtileirin-kuvagalleria/.

 

Ilves-kenttä

Vuoreksen Ilves-kenttä oli käytössä kuudennen kokonaisen kautensa. Syksyllä 2019 valmistunutta huoltorakennusta emme vielä pystyneet hyödyntämään täysipainoisesti pandemiarajoitusten takia.  Ilves-kenttä oli kuitenkin kaupungin kovimmalla käyttöastella junioriedustuksen harjoitus- ja pelitoiminnan sekä Futis-Liigan peli-iltojen ja turnausten ansiosta. Katso kuvia Futis-Liigan kauden viimeisestä peli-illasta Ilves-kentällä: https://www.instagram.com/p/CFPZkyklaLt/.

Leinolan tekonurmikenttä on myös Ilveksen käytössä, kohdistuen pääsääntöisesti kesän Futis-Liiga-toimintaan.

Molemmat omat olosuhteet ovat kehityssuunnitelman mukaisesti päivityksessä ja tukemassa laadukasta jalkapallotoimintaa. Olosuhdekehitys on jalkapallojaoston painopiste tulevina kausina 2021-2024.

 

Kerhotoiminta ja yhteiskunnallinen toiminta Tampereen kaupungin kanssa

Ilves jalkapallojaosto toimii aktiivisesti yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa erilaisten liikuntakerhojen ja -tapahtumien järjestäjänä. Ilves on mukana muun muassa koulujen ”Harrastava iltapäivä” ja ”Liikkuva koulu” sekä ”Taitotunti”-toiminnassa.

Lisäksi Ilves on mukana nuorille suunnatussa liikuntapassi-sovelluksessa sekä maahanmuuttajanuorille suunnatussa integraatiotyössä (Kotoutumisen edistäminen seuratoiminnassa=KES-hanke) mahdollistaen mahdollisimman monelle lapselle/nuorelle matalan kynnyksen harrastusmahdollisuuden. Näissä toiminnoissa on vaihdellen mukana noin 150 lasta viikoittain. Kotoutumisen edistämishankkeesta voi lukea kotisivujen Seurainfo-sivuilta: https://ilvesjalkapallo.fi/seurainfo/ .

Ilveksen 1.–2. luokkalaisten liikunnallisessa iltapäiväkerhotoiminnassa (APIP) Vuoreksen ja Messukylän kouluilla on ollut yhteensä mukana 250-270 lasta.

Olimme mukana myös pilotoimassa jalkapallovalinnaista koulutuntia viiden tamperelaisen koulun kanssa 5. –6. luokkalaisille. Pilotti sai loistavan vastaanoton ja sitä jatkettiin myös lukukaudelle 2020–2021.

Näiden kerhojen avulla Ilves tarjoaa kaikille mukana oleville lapsille mahdollisuuden aktiiviseen, liikunnalliseen elämäntapaan sekä liikuntatuokioita, joissa jokainen lapsi saa mahdollisuuden tutustua jalkapalloon positiivisessa ja kannustavassa ilmapiirissä.

 

Kehitysryhmä

Jalkapallojaoston alaisuudessa toimii kehitysryhmä, joka kauden 2020 aikana kehitti Tampereen kaupungin kanssa Yhdenvertaisesti sinun -projektin. Projektin tavoitteena oli ilostuttaa ja viihdyttää Koukkuniemen vanhainkodin asukkaita erilaisin terveisin korttien, kirjeiden ja videoiden muodossa kevään/kesän pandemiarajoitusten keskellä. Keltavihreät joukkueet osallistuivat hienosti ja lähettivät lähes 200 tervehdystä Koukkuniemen suuntaan. Koko Yhdenvertaisesti sinun -hankkeesta voi lukea lisää Tampereen kaupungin sivuilla: https://www.tampere.fi/yhdenvertaisesti-sinun.html.

Kehitysryhmä on myös kehittänyt Ilvesläinen ei roskaa -sekä Ilves ojentaa kätensä -kampanjat. Ilvesläinen ei roskaa -kampanjassa kiinnitetään huomiota yleiseen siisteyteen liikuntapaikoilla ja järjestettiin yhteisiä siivoustalkoita.

Ilves ojentaa kätensä -kampanja puolestaan tehtiin yhdessä SPR-veripalvelun kanssa ja siinä kannustettiin kaikkia ihmisiä luovuttamaan verta menestyksekkäästi. Ilves ojentaa kätensä -kampanjaan liittyvä somekuva löytyy täältä: https://www.instagram.com/p/B_xRjpnljZv/.

Lisäksi kehitysryhmä oli toteuttamassa Urheilijan Kasvisruokapäivä -projektia, jossa huippukokki Arto Rastas loi erilaisia kasvisruokareseptejä urheilijoille ja muille. Arto myös opetti ilvesläisiä kokkaamaan näitä reseptejä. Kuudennen osan videon, joissa Arton kanssa esiintyy pelaajia Ilves T10 joukkueesta, voi katsoa täältä: https://www.youtube.com/watch?v=4oOdgt6qoWU.

Junioriedustuksen toimihenkilöpäättäjäisisä jaettiin yhteensä 17 palkintoa. 10 näistä palkinnoista meni toimihenkilöille, neljä valmentajille ja kolme pelaajille. Lisäksi viidestä Ilves-vuodesta jaettiin 13 viiriä, kymmenestä Ilves-vuodesta jaettiin 10 pronssista mitalia ja viidestätoista Ilves-vuodesta yksi hopeinen mitali. Näiden lisäksi myös Futis-Liigan kauden päätteeksi jaettiin palkintoja, katso palkittujen lista Futis-Liigan kotisivuilta: https://ilvesfutisliiga.fi/futis-liiga-kauden-2020-palkitut-suuresti-onnea-kaikille-palkinnon-saaneille/.

 

Jalkapallojaoston puheenjohtajan sanat

Ilveksen Jalkapallojaosto jatkaa Palloliiton laatuseurajärjestelmässä ylimmällä tasolla 5. Pandemian peruuttama ulkoinen laatuseura auditointi siirtyi kevääseen 2021. Jalkapallojaosto myös päivitti omaa strategiaansa vuosille 2021–2024, painopisteenä Yksi Ilves, pelaajakehitys ja olosuhde sekä vaikuttavuusstrategia. Päivitetty strategia ohjaa ja kehittää koko seuran toimintaa sekä erityisesti määrittelee laaja-alaisesti toimintamalleja kohti missiotamme jalkapalloa kaikille sekä visiotamme Suomen paras jalkapalloseura. Kehittyvän kilpatoiminnan rinnalla toimintaan edelleen kuuluu jalkapallon harrastetoimintaan panostaminen, joka mahdollistaa tamperelaisille jalkapallon harrastamisen turvallisesti ja lähellä omaa kotia. Ilveksen seurakulttuuri on lähellä Tamperetta ja tamperelaisia. Jäsenistössä on aktiivinen Ilveksen arvojen mukainen viestintä ja toiminta, ja sen toiminta on kestävän kehityksen tiellä. Olemme ylpeästi keltavihreä Ilves!

Heikki Tarvainen

Jalkapallojaoston puheenjohtaja

 

Joukkue-, pelaaja- ja valmentajamäärät kaudella 2019-2020

Futis-Liiga:

Joukkueita: 266

Pelaajia: 3211

Pelaajia/yhteistyöseurat: 130

Valmentajia/ohjaajia: 422

Joukkueenjohtajia: 146

Junioriedustus/naiset:

Joukkueita: 53

Pelaajia: 785

Valmentajia: 137

 

Jalkapallojaoston jäsenet ja vastuualueet kaudella 2019-2020

Kari Pansio                              Jalkapallojaoston puheenjohtaja (31.12.2019 saakka), Ilves ry puheenjohtaja

Heikki Tarvainen                      Jalkapallojaoston puheenjohtaja (1.1.2020 alkaen)

Ilona Pasma                            Jalkapallojaoston varapuheenjohtaja

Risto Valkeala                          Futis-Liiga, varusteasiat

Toni Hevonkorpi                       Edustus OY, yhteistyökumppanit, markkinointi, junioriedustusturnaukset

Leena Työläjärvi                       Naisten edustus, tapahtumat

Janne Räsänen                         Urheilutoimenjohtaja

Jani Tulehmo                            Kehitysprojektit, pelaajakehitys

Maija Hopeakoski                      Junioriedustustoiminta

Kimmo Kuula                            Edustus Oy (27.3.2020 saakka)

Anna Grönroos                         Viestintä ja markkinointi (1.1.2020 alkaen)