Matti Tuominen aloitti Ilves jalkapallon valmennusosaamisen kehittäjänä (VOK) marraskuussa ja on pyrkinyt yhdessä muiden toimijoiden kanssa kehittämään valmennuskoulutusten ja valmentajien tukitoimien kokonaisuutta.

VOK-Matti kertoi Ilves jalkapallon ja Palloliiton koulutuksista sekä jakoi kiitoksia kaikille koulutuksiin tähän mennessä osallistuneille.

 

Kokonaisuus koulutusten osalta

VOK:n toimenkuvaan kuuluu järjestää seurayhteisölle vähintään seuraavat Palloliiton koulutukset: kolme Futisvalmentajan starttikoulutusta, kaksi Ikävaihekoulutusta ja yksi UEFA C -kurssi.

Ilves on satsannut resursseja merkittävästi valmentajien kouluttamiseen. Palloliiton koulutusten lisäksi järjestetään seuran sisäisiä koulutuksia niin junioriedustuksen, kuin myös Futis-Liigan puolella, yhteistyöseuroja unohtamatta.

”Tulevalle kaudelle on myös lähdetty lisäämään valmentajien tutorointia. Siinä ensimmäiset askeleet on otettu mutta vielä on paljon työtä jäljellä – muun muassa tutorien määrää tulee jatkossa lisätä. Tutorointien ja kentälle jalkautumisen yhteydessä on täytetty Suomen Palloliiton harjoitusten seurantalomaketta, josta kerätty data myöskin ohjaa toimintaa valmentajakoulutusten sisältöjen osalta.

Olemme myös pyrkineet kuulemaan niin sanottua ’kentän toivetta’, eli olemme lähteneet rakentamaan koulutuksia pitkälti myös valmentajilta tulleiden toiveiden pohjalta”, Tuominen kertoo.

 

Mitä koulutuksia on jo järjestetty?

Kauden 2023 osalta, eli alkaen marraskuusta 2022, on pidetty tai aloitettu seuraavat koulutukset:

  • kaksi Futisvalmentajan starttikurssia
  • Ikävaihekoulutus (1. lähipäivä pidetty)
  • UEFA C (1. lähijakso pidetty)
  • Maalivahti D

”Koulutuksiin on osallistunut valmentajia kohtuullinen määrä, mutta jokaiseen olisi mahtunut muutama valmentaja lisääkin. Yhteistyöseuroista, erityisesti Ylöjärven Ilveksestä on ollut hyvin valmentajia. Maalivahti D:lle osallistui valmentajia myös muun muassa Jyväskylästä ja Nummelasta.

Valmentajien aktiivinen ote ja oppimista tukeva ilmapiiri on ollut kyllä jokaisessa koulutuksessa läsnä. Iso kiitos siis kaikille osallistujille.”

 

Mitä koulutuksia on tulossa?

Palloliiton koulutuksien osalta tavoitteena on järjestää tämän kauden aikana useampi teemakoulutus, joista ensimmäiset toivottavasti jo kevään aikana.

Verkkokurssina suoritettava Tavoitteenasettelu ja yhden viikonlopun mittainen Jalkapallotekniikat ovat oletettavasti seuraavat teemakoulutukset. Seuraava Futisvalmentajan starttikoulutus toteutuu seurayhteisön sisäisesti LeKi-futiksen järjestämänä huhtikuussa ja sitten Ilveksen järjestämänä toukokuussa.

”Muitakin koulutuksia on tulossa. Heli Rekimiehen kouluttama neljän eri teeman fysiikkakoulutus on tulossa kesän aikana sekä F- ja E-ikävaiheen Ilves Identiteettikoulutus (kuuden perjantai-illan kokonaisuus), jossa paneudutaan muun muassa lasten valmentamisen ydintaitoihin.

Seurayhteisön koulutuksista voisi mainita sen, että aloitamme yhteistyöseurojen valmennusvastaavien koulutukset/tapaamiset, joita on 5-6 kertaa kauden aikana. Lisäksi allekirjoittanut jalkautuu jokaiseen yhteistyöseuraan pitämään koulutuksia yhteistyöseuran tarpeet nähden 2-4 kertaa kauden aikana. Näiden tarkemmat päivät ovat jo lähes 100% sovittu seurojen kanssa.

Ilves Identiteettikoulutus saa jatkoa tänä vuonna. Se on suunniteltu pääsääntöisesti F- ja E-ikävaiheen valmentajille ja se paneutuu lasten valmentamisen ydintaitoihin sekä Ilveksen ikäluokkakohtaisiin painopisteisiin. Identiteettikoulutuksen tavoitteen voisi tiivistää, jotenkin: lisää liikettä ja toistoja, harjoitusten tavoitteen ymmärtäminen ja selkeyttäminen sekä valmentajan heittäytymisen kautta intensiteetin nostoon’.”

Ensimmäinen Ilves Identiteettikoulutus alkoi perjantaina 10. maaliskuuta Vuoreksessa.

 

Mistä löytyy tietoa koulutuksista ja mitä kaikkea niistä saa?

VOK viestittää koulutuksista lähinnä eri WhatsApp-ryhmissä. Lisäksi ajantasainen tieto koulutuksista löytyy aina verkkosivuilta: https://ilvesjalkapallo.fi/koulutukset/, samalle sivulle pääsee myös Futis-Liigan kotisivujen kautta: https://ilvesfutisliiga.fi/koulutukset/.

Kaikista koulutuksiin sekä valmentajien kehittämiseen liittyvästä kannattaa ehdottomasti olla yhteydessä VOK Matti Tuomiseen: , 040-8448777.

”Miksi sitten kannattaa osallistua koulutuksiin? Uskallan vahvasti väittää, että jokaisesta koulutuksesta saa aina jotain. Ideoita, harjoitteita, toimintamalleja, vahvistusta omalle näkemykselle ja pääsee lisäksi verkostoitumaan muiden valmentajien kanssa. Nykyiset koulutukset on suunniteltu myös hyvin ’oppilaslähtöisiksi’, eli luvassa on siis paljon keskustelua, ryhmätöitä, harjoitusten observointia sekä ihan käytännön harjoituksiakin.”

Tuominen esittää toiveita myös valmentajien suuntaan.

”Ylipäätään tärkein asia ja toive on, että valmentajat olisivat itse aktiivisia. Kysyä saa ja pitää.

Jos mahdollista, niin oma Pallo ID olisi hyvä laittaa itselle talteen sekä käyttää kaikissa Palloliiton järjestelmissä samaa sähköpostiosoitetta.”

 

Huippuvaiheen maalivahtivastaavan ajatuksia

Ilveksen huippuvaiheen maalivahtivastaavana toimiva Marko Pirilä vastasi muun muassa tammikuussa pidetystä Maalivahti D -koulutuksesta. Minkälainen meininki koulutuksessa oli ”Pirren” mielestä ja kenelle hän voisi suositella Maalivahti D:tä?

”Meininki oli hyvä ja oli hieno nähdä niin monta innokasta maalivahtivalmentajaa. Koulutus on kokonaisuudessaan aika heavy, mutta kaikki jaksoivat hyvin koko viikonlopun.

Koulutus sopii kaikille maalivahtivalmennuksesta kiinnostuneille tai maalivahtivalmennusta aloitteleville. Myös joukkuevalmentajille suosittelen vahvasti koulutusta, koska siellä saa lisää ymmärrystä maalivahdin toiminnan vaikutuksesta koko joukkueen toimintaan ja päinvastoin.”

Mitä maalivahtivalmentaja toivoisi järjestettävän tulevaisuudessa, koulutuksia tai muuta?

”Ei välttämättä varsinaisia koulutuksia mutta jotain kansainvälisesti huipputason akatemioiden maalivahtivalmennuksen ajatuksia olisi hienoa päästä kuulemaan ja miten he maalivahtivalmennusta seurassa organisoivat.”

Tervetuloa kouluttautumaan!

Matti1

VOK Matti Tuominen toivottaa hymyssä suin kaikki kouluttautumaan!