Ilves jalkapallon kotouttamistyö jatkuu. Ilves Futis-Liigassa pelaa tänäkin kesänä kymmeniä ukrainalaislapsia ja myös Ilveksen junioriedustuspolulle on saatu ukrainaisväriä. Veljeskolmikko, Valerii, Vlad ja Vova ovat treenanneet yhdessä Ilves A1+B1 -nuorten kanssa.

Kolmikkoa haastatteli ukrainalainen Arsenii Tets, joka on toista vuotta Ilves jalkapallolla töissä. Arsenii toimii pääasiassa Ilves Futis-Liigan puolella, Kalevan kaupunginosassa ja toimii usein myös ukrainan kielen tulkkina.

Veljeksistä nuorin on Valerii, jonka kotiseura Ukrainassa on FC Kryvbas Kriviy Rih. Keskimmäisen veljeksen Vladin joukkue on puolestaan FC Mariupol ja vanhimman veljen, Vovan kotijoukkue on SC Kakhovka.

Veljeksistä Vova on puolustaja ja Vlad sekä Valerii keskikentän keskustan pelaajia.

He kertoivat, että ovat valmiita pelaamaan myös muilla pelipaikoilla, jos valmentaja niin toivoo. Tämänhetkinen taso on heille hyvä, kolmikko kokee ymmärrettävästi, että he eivät ole aivan parhaalla tasollaan juuri nyt. He kertoivat kokevansa, että Ilves seurana sekä urheilullinen haaste ovat parhaita heille kehittyäkseen pelaajina.

Veljekset kertoivat Arseniille, että Tampereella on kaikki sujunut hyvin ja heidät on otettu hienosti vastaan. Tampere vaikuttaa heidän mukaansa modernilta ja sopivan kokoiselta kaupungilta. Veljekset arvostavat luontoa, jota on Tampereen ympäristössä paljon ja vertasivatkin kaupunkia kotipaikkaansa Ukrainassa.

Ainoa haasteita tuottanut asia on kielimuuri, koska veljekset eivät puhu suomea, mutta he opiskelevat kieltä parhaillaan. Kielimuuri nousi kuitenkin ainoaksi asiaksi, joka oli tuottanut veljeksille haasteita.

Kotipuolestaan veljekset kertoivat sen verran, että muun muassa heidän kotiseurojensa harjoituskeskukset ovat tuhoutuneet pommituksissa, Venäjän aloittaman hyökkäyssodan seurauksena. Poikien kotiseurat pelasivat Ukrainassa korkeimmilla tasoilla.

 

Ilveksen hankekoordinaattorina työskentelevä Ilja Värtinen kertoi hieman Ilveksen kotouttamistoimista. Iljan yksi vastuualueista on yhteiskuntavastuullinen työ.

”Futis-Liigassa on tarjottu maksuton harrastus kaikille Tampereen vastaanottokeskuksen ja Kotokunnan vastaanottokeskuksen asukkaille sekä sen lisäksi kaikille muille sotaa paenneille ukrainalaisille lapsille ja nuorille kesäksi. Mukana on taas lähes 40 lasta ja nuorta.

Ollaan nyt toista vuotta saatu myös Arsenii työllistettyä ja Arseniista on ollut todella iso apu. Kiitokset hänelle!

Isoin kiitos kuuluu kaikille joukkueympäristössä toimiville vapaaehtoisille, jotka ovat tehneet sen isoimman työn ukrainalaisten kotouttamisen eteen.”

Myös Ilveksen jalkapallojaoston toiminnanjohtaja Matti Anttonen kommentoi vallitsevaa maailmantilannetta.

”Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on ajanut ukrainalaiset todella ikävään tilanteeseen. Se mitä Ilveksenä pystymme ja osaamme parhaiten auttaa, on tarjota Tampereelle sotaa paenneille mahdollisuuden pelata jalkapalloa. Jalkapallo on kaikille yhteinen kieli ja toivomme sillä tarjoavamme viikolle niitä hetkiä, jolloin voi heittäytyä hetkeksi täysin lajin vietäväksi ja unohtaa kaiken muun.”

VVV2

Vlad, Vova, Valerii ja Arsenii yhteiskuvassa Kaupin urheilupuistossa.