Marko Vainikainen esittelee ylpeänä uusia “hankintoja” Denniksen napolilaista pitsaa sekä tuoretta ja lämmintä rieskaa. Salla Toikka myhäilee taustalla.

K-Citymarket Turtolan kauppiaille Marko ja Kati Vainikaiselle nuorten urheilun tukeminen on tärkeää – Marko ehti vaihtamaan muutaman sanan kanssamme muun muassa Vuores-kentästä, K-Citymarketin ja Ilveksen yhteistyöstä, juniorityöstä ja valmentamisesta.

Citymarket Turtolan tukirahat menevät tänä vuonna Ilves kentän kehittämiseen Vuoreksessa. Tätä ratkaisua kauppias Vainikainen pitää hyvänä päätöksenä. ”Sen verran Vuores-kenttä on tuttu, että nuorimmainen poika on pelannut ja pelaa edelleen Ilveksessä, tällä hetkellä B-junioreissa. Itsekin olen viettänyt aikaa kentällä apuvalmentajan roolissa muinoinaan. Vuoreksen kenttä on hyvä juttu, kun Tampereellakin on huutava pula kentistä. Ilveskin on Suomen suurin seura, niin olen joka vuosi toivonutkin, että kaupunki toisi lisää kenttiä. Varsinkin sisäkenttä olisi toiveissa.”

Sisällä harjoitteluun soveltuvia kenttiä ovat Tampereella Pirkkahalli ja Hervannan Jalitsu-halli.

”Pirkkahalli on paljon messukäytössä ja C-halli, joka on jalkapalloilijoiden käytössä, on todella täyteen varattu. Seinäjoki on hyvä esimerkki, siellä on hyvät puitteet ja hyvä sisähalli. Tampereen pitäisi ottaa mallia ja tuoda kunnon sisähalli kaupunkiin”, Vainikainen sanoo.

”Vaikka täälläkin (Tampereella) on haasteita, niin nuorisomaajoukkueissa on jatkuvasti meidän pelaajia. Tanskassa on käynyt pelaajia näytillä ja Italiaankin ollaan oltu menossa, toivottavasti pojat pääsee sinne vielä jossain vaiheessa”, hän sanoo varovasti hymyillen.

Jalkapallokentiltä saa monipuolista oppia

Vainikainen on ehtinyt näkemään omalla työ- ja jalkapallourallaan monenlaista ja hän näkee, että jalkapallosta lajina on hyötyä useampaan elämänalueeseen. ”Vaikka ei kaikista pienistä pojista ja tytöistä tulekaan ammattilaisia, niin jalkapallo on sellainen laji, missä opitaan yhdessä työskentelyä ja huomioimaan toisia, laji antaa lapselle ja nuorelle paljon valmiuksia moneen asiaan elämässä”, Vainikainen napauttaa.

Hän painottaa, kuinka tärkeä ja vastuullinen on valmentajan rooli. Vuoreksessakin kasvatetaan taas pieniä pelaajia niin tulevana kesänä kuin tulevaisuudessakin. ”Tuolla Vuoreksessakin on itsekin oltu useamman kerran nappulakengät jalassa. Ehkä yksi Tampereen tuulisimmista kentistä”, hän naureskelee.

”Fasiliteettien ja alueen kehittäminen on ehdottomasti hyvä päätös. Siellä on hyvä kenttä ja tilat on pakolliset, kun ruvetaan järjestämään junioriturnauksia. Hienoa kun asiat saadaan kuntoon”, hän sanoo.

Vainikaisten hyllystä löytyi aarteita. Tamperelaisen Leivon Leipomon Kuntoleipä vuosien takaa.

Kaupan alan kokemusta yli 30 vuodelta, jalkapallosta vielä enemmän

Marko on toiminut vaimonsa Katin kanssa K-kauppiaina yli 13 vuotta ja kaupan alalta kokemusta löytyy yli 30 vuoden ajalta. Asiat ovat muuttuneet melko paljon tässä ajassa. Niin kaupan alalla kuin jalkapallokentilläkin.

”Yhtä parhainta johtamisoppia varmastikin on toimiminen lasten parissa ja heidän ohjaaminen. Sisäinen filosofia on, että laitetaan nuori itse ajattelemaan. Itsekin kun valmensin, oli paljon 3 vastaan 2 -tilanteita ja päätypelejä, kysyttiin näiltä nuorilta, että ’hei, mihin sä olisit voinut liikkua? Tai mihin olisit voinut siirtää sen pallon?’. Ja kun se kynttilä syttyi siellä päässä, niin se oli hienointa”, Marko kertoo.

”Ja tämä toimii myös yrityselämässä, kun työntekijät itse saavat pohtia juttuja, niin tulee paljon parempaa jälkeä kuin siten, että annettaisiin työntekijälle valmiina ihan kaikki”, hän jatkaa.

”Ilves-yhteistyö merkitsee kyllä (paljon), on ollut hienoa nähdä junioripuolen ja miesten sekä naisten kehittyminen. Mä puhun aina Ilveksen uudesta tulemisesta ja kun löytyy niitä perinteitä, niin nyky-Ilves on kyllä pystynyt vastaamaan näihin haasteisiin ja tavallaan niihin velvoitteisiin ja palaamaan takaisin sinne mihin se kuuluu Suomen mittapuussa”, hän puhuu yhteistyökuviosta ja sen merkityksestä.

Marko on siis päässyt näkemään Ilveksen kasvua läheltä niin kentän puolella kuin yhteistyönkin kautta.

”On ollut hienoa olla mukana jalkapallopiirissä ja seurata niitä asioita. On hienoa istua Tammelassa katsomassa pelejä. Yksi kesä saadaan toivottavasti vielä istua ja katsoa”, hän toteaa.

Entäpäs itse pelin kehittyminen tai siinä tapahtuneet muutokset? Jotkut haikailevat entisiä aikoja takaisin, toiset eivät.

”Musta on ollut mahtavaa nähdä pelin kehittymistä omilta valmennus- ja peliurilta. Hieman karrikoiden, niin peli oli monesti sitä, että pallo laitaan ja keskitys sieltä. Se oli vähän erilaista. Nykyään entistä pienemmätkin juniorit on teknisesti hyvin taitavia ja ajattelevampia. Kehitys on mennyt Ilveksessä ja koko Suomessa eteenpäin”, Marko kertoo mielipiteensä.

Omasta jalkapallon seuraamisestaan Marko kertoo, että Ilves on selkeä suosikki ja muut suosikit löytyvät Britteinsaarilta.

”Urheilua tulee kyllä seurattua, Veikkausliigaa tulee katsottua kesällä. Tiivisti seuraan myös Valioliigaa sekä Mestarien liigaa. Tulee aina välillä käytyä Englannissakin katsomassa jokunen peli, se on kyllä sellainen mistä mä tykkään. Muistot tulee edelleen mieleen, kun TV2:lta näkyi lauantai-iltapäivisin silloista Englannin 1. divisioonaa. Edelleen muistan kuinka nostalgisia ne pelit olikaan, ’tupakkaäänellä’ selostettiin peliä. Silloisella nuorelle juniorille hienoja juttuja”, hän muistelee.

Lempiseuraksi kansainvälisiltä kentillä paljastuu Lontoon sininen puoli, eli Chelsea.

Aarteet jatkuvat: hyviä muistoja kesältä 2019.

Yhteistyö näkyy entistä suuremmalla volyymillä

Ilveksen kanssa tehtyä yhteistyötä on nyt takana noin 11 vuotta. Eteenpäin on menty.

”Ilves-yhteistyö näkyy sillä tavalla, että mainokset löytyvät pelipaidoista, nyt myös naisilla tulevalla kaudella. Eli meillä on kaikki Ilveksen joukkueet edustettuina alkavalla kaudella. Se on se meidän tapa. Ja näymme tietysti myös Tammelan laidoilla ja kun vain kerkeää, niin itsekin on tarkoitus olla siellä katsomassa miesten ja naisten pelejä. Kyllä tuo Vuoreskin kutsuu sen verran, että tulee varmasti käytyä katsomassa juniorien pelejä. Aina kun on mahdollisuus, niin mennään”, Marko kertoo.

Aiemmin Turtolan K-Citymarketissa on järjestetty Ilves-päivää, joka on kuitenkin nyt syvästi hämärän peitossa. Toivossa on kuitenkin hyvä elää. Kauppias itse pitää Ilves-päivää erittäin hyvänä asiana ja arvostaa edustusjoukkueiden pelaajien läsnäoloa.

”Täällä Turtolassa kun on järjestetty Ilves-päivää, niin on aina mahtavaa kun miesten ja naisten edustusjoukkueista on pelaajia paikalla. Mä oon aina sanonutkin heille, että kuinka tärkeää se on noille junioreille, että he pääsevät näkemään heitä. Vaikka pelaajista voi tuntua siltä, että ei ole tai ei voisi olla toisen idoli, niin kyllä siellä aina kuulee, kuinka nousee hilanderit ja muut esille. On hieno asia, että on mahdollisuus saada pelaajia paikalle”, hän kehaisee.

Ilves kentän tukeminen Vuoreksessa on vain yksi tapa, jolla K-Citymarket Turtolan kauppiaat ovat nuorten jalkapallossa mukana. Asia on lähellä sydäntä tietysti ihan omankin jälkikasvun kautta, mutta myös muuten.

”Meille on tärkeätä, että juniorit saa täällä Tampereella mahdollisuuden.”, Vainikainen päättää.

Myös sinä voit junioritoimintaamme helposti – Etkä itse menetä yhtäkään Plussa-pistettä tai etua!

plussa-yhteistyo.jpg