Aino Rasinen on yksi Ilveksen pelaajapolun kasvateista. Kuva: Joope Erkkilä.

Kohti Euroopan huippua – Ilveksen strategia jalkapallon kasvattamiseksi naisten ja tyttöjen menestyslajina

Taustaa

Ilves jalkapallojaosto aloitti tyttö- ja naistoiminnan strategian päivitystyön helmikuussa 2021. Strategiatyön vetäjäksi valittiin Jorma Vertainen ja ohjausryhmään jalkapallojaoston puheenjohtaja Heikki Tarvainen, urheilutoimenjohtaja Janne Räsänen, kehityspäällikkö Toni Hevonkorpi sekä sparraajaksi Suomen Palloliiton Heidi Pihlaja. Lisäksi strategiaohjausryhmän työskentelyyn ja taustaselvityksiin kutsuttiin laaja-alaisesti Ilveksen toimijoita kaikista ikäluokista sekä toimijoita Palloliitosta, kaupallisista- ja muista sidosryhmistä, saadaksemme kattavan tilannekuvan lähtötilanteesta sekä suuntamerkkejä tulevaan.

Strategiatyöryhmät kokoontuivat säännöllisesti kevään ajan ja tekivät Bench Mark -palaverit HJK:n ja FC Hongan sekä englantilaisen Brighton & Hove Albionin kanssa, saaden myös kansallista ja kansainvälistä vertailua ja sparrausta nais- ja tyttötoiminnan haasteista ja kehitysmahdollisuuksista.

Strategiatyö terävöitti Ilveksen visiota tyttö- ja naisjalkapallon osalta, ja vahvisti entisestään seurayhteisön halua kuroa umpeen eroa Euroopan huipulle. Entistä laadukkaampi pelaajakehitystyö yhdistettynä sujuvaan seurayhteistyöhön mahdollistavat kansallisen kestomenestyksen ja pelaajien etenemisen Ilveksen kautta kansainvälisille kentille.

Mihin päädyttiin?

Mistä haluamme pitää kiinni:

Tytöt ja naiset ovat olennainen osa Ilveksen jalkapallotoimintaa

Urheilullisen pelaajapolun laadukkuus ja toimivuus

Käynnistynyt TFA-malli ja siihen kuuluvat strategisen kumppanuudet

Valmennusammattimaisuuden kehitys

Yhteistyövalmius poikien puolen kanssa

Yhteisöllisyys Ilves-perheen kesken sekä vahva tuki seuran toimistolta

Missä haluamme olla entistä parempia?

Ympärivuotisen pelaajamäärän kasvattaminen

Valmennuslinjausten jalkautusotteen terävöittäminen

Tavoitteiden ja arkilaadun vaatimustason nosto

Kestävän menestyksen rakentaminen edustusjoukkueeseen (talenttien pitäminen ja rekrytointi)

Arvon luonti ja naisten edustusjoukkueen kaupallisen kiinnostuksen kasvattaminen

Yhteistyöseuramallin kehittäminen seuraavalle tasolle

Keskusteluiden pohjalta myös tarkennettiin Ilveksen tyttö- ja naistoiminnan missiota ja visiota vastaamaan toimintaympäristön kehittämisen haasteisiin. Ilveksen rooli tyttö- ja naistoiminnassa kansallisesti on jo merkittävä, mutta työryhmissä nousi vahvasti esiin myös yhteistyön merkitys ja kehittäminen alueellisesti yhdessä paikallisten seurojen kanssa. Yhteistyö ja yhteisöllisyys kaikilla tasoilla on ollut Ilveksen vahvuus ja sitä halutaan vaalia ja syventää kaikkien sidosryhmien (koti, koulu, seurat, urheiluakatemia yms.) kanssa edelleen.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

BS2P0195

Armi Heikkilä on myös keltavihreän pelaajapolun kasvatti. Kuva: Joope Erkkilä.

Ilveksen missio on Jalkapalloa kaikille

Jalkapallossa tyttöjen ja naisten lajina se tarkoittaa erityisesti seuraavaa:

Ilves on arvostettu osa suomalaista huippujalkapalloa. Sen arjessa näkyvät huippu-urheilun arvot, kilpailullisuus ja urheilijana kasvu.

Jokainen on tervetullut seuran toimintaan, rakentamaan ”ilvesläisyyttä”, sen arkea, arvoja ja tavoitteita. Tarjoamme, kunkin toiveita kunnioittaen, monipuolisia pelaaja-, valmentaja-, toimija- ja kumppanuuspolkuja. Vahvistamme määrätietoisesti tyttöjen ja naisten määrää ja osallisuutta Ilveksen eri rooleissa.

Toiminnan ytimessä on laji, jalkapallo, mutta toteutamme aktiivisesti myös sen eri sovelluksia.

 ”Kaikille” merkitsee Ilveksessä vastuunottoa jo mukana olevien toiminnan laadusta, mutta myös suuntautumista ulospäin, uusien harrastajien ja toimijoiden kutsumista, uusia kumppanuuksia ja aktiivista yhdessä tekemistä

Ilveksen visio on Suomen paras jalkapalloseura

Jalkapallossa tyttöjen ja naisten lajina se tarkoittaa erityisesti seuraavaa:

Ilves tunnetaan maan parhaana perustan rakentajana

Olemme kunnianhimoinen ympäristö pelaajien kokonaisvaltaisessa (teknistaktinen, fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen) kehittämisessä. Haluamme olla tytöille ja naisille paras kehitysympäristö pelaajapolun kaikissa vaiheissa, futisliigasta aikuiseksi saakka, olivatpa pelaajan tavoitteet hyvässä harrastamisessa tai ammattilaiskentillä.

Perustan rakentamisessa Ilves ymmärtää kotien kanssa tehtävän yhteistyön merkityksen.

Ilves on kestomenestyjä Suomessa 2024-2030

Emme tyydy kasvattamaan vain nuoria pelaajia vaan kehitämme määrätietoisesti edustusjoukkueen urheilullista, viestinnällistä ja kaupallista suorituskykyä. Sen kautta pelaajilla on kilpailukykyinen reitti kansainväliselle uralle. Ilves on vuosittain Kansallisessa Liigassa mitaleilla.

Ilves kantaa erityisvastuunsa seudun lajikulttuurin vahvistajana

Seura rakentaa vastuullista yhteistyötä lähiseurojen kanssa. Yhteinen osaamisen lisääminen, hyvien toimintamallien jakaminen ja yhteisten olosuhderatkaisujen luominen rakentavat seudulle kilpailukykyistä lajikulttuuria.

Annamme mahdollisuuden valmentajapolulla kehittymiseen. Ymmärrämme, että se tarkoittaa aktiivista oppimista ja yhteistyötä myös muiden kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa.

Osallisuus ja sitoutuminen Ilves-yhteisön kivijalkoina – läpi elämän

Ilvesläisyys, yhteisön toimintakulttuuri, rakentuu jokaisen jäsenen omasta, ainutkertaisesta panoksesta ja elämäntilanteeseen sopivasta roolista. Toimintakulttuurin kivijalkana on osallisuuden tukeminen ja sitä kautta elämänmittainen sitoutuminen.

Strategiatyön tavoitteena luotiin kolme perustavoitetta:

Paras perustan rakentaja, Huippuvaiheen kestomenestyjä ja Arvoa luova Ilves.

Kohti Euroopan Huippua kuva

Miten eteenpäin?

Strategiatyö vahvisti jo toteutettuja toimenpiteitä ja antoi hyvät askelmerkit tuleville vuosille. Strategian jalkauttaminen ja toteuttaminen on jälleen se tärkein asia. Toimenpiteet on aloitettu kaikilla perustavoitteiden tasoilla ja kaikki toimijat ovat ottaneet innostuneesti vastaan päivitetyn strategian.

Esimerkiksi ensimmäiset merkit kokovuotisen tyttöpelaajamäärän kasvattamisen osalta näyttävät todella lupaavalta. Syksyllä 2021 perustettiin täysin uutena junioriedustusjoukkueena F8-tytöt ja muissa junioriedustusjoukkueissa on mukana ennätysmäärä pelaajia. Lisäksi Futis-Liigan ja talvitoiminnan sekä taitokoulujen ryhmissä tehtiin uudet ennätykset osallistujamäärissä. Pelaajapolun päivitykset ja yhteiset kehitystoimet on aloitettu ikäluokissa.

Tavoitteen osalta on aloitettu toimenpiteet. Ilveksen pelaajapolku on ainutlaatuinen Suomessa, tarjoten mahdollisuuden pelata Kansallisen Liigan lisäksi naisten toiseksi korkeimmalla tasolla Ykkösessä sekä vielä B-tyttöjen SM-sarjassa ja B-tyttöjen ykkösdivisioonassa. C15- ja nuoremmissa ikäluokissa Ilves pelaa tavoitteidensa mukaisesti kansallisesti korkeimmalla sarjatasolla. Millään muulla seuralla ei ole näin kattavaa pelaajapolkua ja tämä antaa loistavan mahdollisuuden kehittää joukkueita kohti kansallista SM-menestystä sekä ennen kaikkea pelaajia kohti Kansallisen Liigan naisten joukkuetta ja kansainvälisiä kenttiä.

Naisten edustusjoukkueen rakennus kohti kautta 2022 on hyvässä vauhdissa. Tulemme näkemään entistä iskukykyisemmän naisten joukkueen, jossa paljon edellisen kauden runkopelaajia jatkaa ja lisäksi sopimuksen on allekirjoittanut muutama mielenkiintoinen vahvistus. Kun sitten Ilveksen pelaajapolusta nousee koko ajan vielä uusia nuoria lahjakkaita pelaajia mukaan haastamaan ja tuomaan kilpailua peliajasta, niin ensi kesänä nähdään erittäin mielenkiintoinen ja kilpailukykyinen joukkue Kaupin Stadionilla.

Ilveksen strategian ja koko suomalaisen tyttö- ja naisjalkapalloilun yksi tärkeimmistä kehityskohteista on saada yleinen kiinnostus, viestintä ja näkyvyys nostettua uudelle tasolle, ja sitä kautta nostaa taloudellisia toimintaresursseja merkittävästi. Valintamme mukaan, sitoudumme tekemään paljon töitä kehittääksemme ja luodaksemme kannattajille, yhteistyökumppaneille ja muille sidosryhmille ARVOA LUOVAN ILVEKSEN.

Toivotamme matkalle, kohti Euroopan huippua, mukaan kaikki vanhat ja uudet Ilves-toimijat. Olethan sinäkin mukanamme?