Vuosi 2021 porskuttaa eteenpäin hirmuista tahtia. Ilveksen juhlavuoden kolmas Kuukauden vapaaehtoinen on niin junioriedustuksessa kuin Ilves Futis-Liigassakin vapaaehtoisena toimiva Niina Yrjölä! Niinalla on takanaan jo melkoinen määrä vapaaehtoisvuosia.

Niin kuin juhlavuoden toimintaan kuuluu, niin myöskin Niina saa edustusjoukkueiden kausikortit kaudelle 2021.

Kerro kuka olet ja missä Ilves-joukkueessa/joukkueissa toimit vapaaehtoisena?

”Olen Niina Yrjölä ja toimin tällä hetkellä oman lapseni joukkueessa eli Ilveksen T11-tytöissä valmentajana ja Futis-Liigassa Tesomalla yhdyshenkilönä.”

Sinulla on hieman pidempi Ilves-ura takana, kerro siitä lisää?

”Vapaaehtoistyön olen aloittanut Ilveksessä 15-vuotiaana, jolloin olin ensimmäistä kertaa Ilveksen kesäleirillä apuohjaajana, samana vuonna talkoilin myös ensimmäistä kertaa Siljassa. Sillä tiellä olen edelleenkin ja lukuun ottamatta kahden vuoden taukoa toiminnasta, Ilves ja erityisesti Futis-liiga on kuulunut elämääni tavalla tai toisella suurimman osan elämästäni.”

Mitä kaikkea olet sitten ehtinyt tehdä vapaaehtoisena?

”Vuosien varrella olen ehtinyt toimia niin joukkueenjohtajan, valmentajan kuin yhdyshenkilönkin tehtävissä ja talkoilla mitä erilaisimmissa tilanteissa. Myös kesäleirit kuuluivat jokaiseen kesään. Oikeasti en edes muista, mitä kaikkea olen Ilveksessä ehtinyt tekemään vuosien aikana.”

Mitkä ovat olleet sinulle tärkeimmät asiat vuosien vapaaehtoisuuden aikana?

”Tokikin varmasti yksi suurin syy tehdä vapaaehtoistyötä on halu mahdollistaa lapsille harrastaminen, ja oman lapsen myötä erityisesti tyttöpalloilu on lähellä sydäntä. Mutta sitoutumisen kannalta varmasti tärkeintä on se, mitä itse toiminnasta saa, ja tässä merkityksellistä on yhteisöllisyys ja ihmiset ympärillä. Tokikin omalla kohdalla tämä varmasti korostuu, sillä toiminnassa on yhä mukana sellaisia henkilöitä, jotka olen tuntenut lapsesta saakka, ja itse on vuosien aikana kasvanut mukaan toimintaan.

Yksittäisinä asioina varmasti nostaisin tyttöjoukkueiden perustamisen Tesomalle ja lisäksi monet muistot kesäleireiltä, erityisesti leirin Kuusamossa ja ´haikit´ eli yövaellukset. Lisäksi monia unohtumattomia muistoja syntyy oman lapsen ja lapsen joukkueen kautta.”

Mitä sanoisit, mikä on vapaaehtoistekijän tärkein ominaisuus?

”Koska vapaaehtoistyötä voi tehdä monella eri tapaa, en osaa nostaa esille mitään erityistä ominaisuutta, vaan tärkeintä on oma halu ja motivaatio tehdä vapaaehtoistyötä. Ilves myös mahdollistaa vapaaehtoistyön erilaisissa elämäntilanteissa ja rooleissa, esimerkiksi pystyin itse toimimaan vuosia yhdyshenkilönä elämäntilanteessa, jossa ei ollut mahdollista sitoutua säännöllisesti tiettyyn aikaan ja paikkaan. Lisäksi esimerkiksi valmentajan ja joukkueenjohtajan roolit edellyttävät erilaisia ominaisuuksia. Toisaalta myös Ilves tarjoaa loistavia koulutuksia ja aina saa myös apua ja opastusta.”

Perinteinen, miksi kannattaa ruveta vapaaehtoiseksi?

”Toivoisin, ettei kukaan lähtisi toimintaan vain siksi, että on pakko. Omien harjoitusten ja pelien lisäksi kannattaa myös osallistua muihin tapahtumiin ja avoimin mielin selvittää, mitä muuta tarjottavaa vapaaehtoistyöllä voisi olla itselle. Toiminnassa on kuitenkin mukana aivan mahtavia ihmisiä. Lisäksi vapaaehtoistyö on oikeasti mukavaa ja siitä saa paljon myös itse, oma 10-vuotias on vauvasta asti kulkenut mukana kokouksissa ja tapahtumissa ja on innokkaana jo talkoillut esimerkiksi turnauskahvioissa.”

Odotatko jo kesän pelejä, aiotko käydä katsomassa Veikkausliigaa tai Kansallista Liigaa?

”Odotan, ja lisäksi kotona on varmasti innokas pallotyttökin. Mutta koronan vuoksi odotan erityisesti sitä, että kausi saadaan startattua ja vietyä kunnialla loppuun asti ja viime kauden väliin jättäneet uskaltautuisivat palata mukaan toimintaan.”

Vapaa sana, terveisiä lukijoille?

”Haluaisin kiittää kaikkia niitä henkilöitä, joiden kanssa olen saanut toimia näiden vuosien aikana. Erityiset kiitokset ´Rikelle´, jota ilman Futis-Liiga ei olisi varmasti Futis-Liiga, sekä kaikille oman kaupunginosan joukkueiden toimareille, jotka ovat tehneet kauden aloituksesta aina helpomman sekä tietysti oman lapsen joukkueelle.”

Onnittelut Niinalle!