Ilves jalkapallon vuoden 2021 viimeiseksi vapaaehtoiseksi on valittu Pekka Mikkonen! Pekka toimii valmentajana aikuisten harrastejoukkueissa. Pekan nimi nousi hienossa valossa pariinkiin otteeseen esille, kun Futis-Liigan palautekyselyn tuloksia käytiin läpi. Pekka saa Kuukauden vapaaehtoisena itselleen tuotteen Ilves jalkapallon kaupasta https://ilvesedustus.fi/kauppa/.

Kerro perinteisesti heti kärkeen, että kuka olet ja mitä teet?

”Olen Pekka Mikkonen, valmennan Ilveksen Futis-Liigassa tällä hetkellä kahta joukkuetta eli FC Kanarianlintuja (entinen Keskikaupunki) sekä Lempäälän Loiskeen naisten harrastejoukkuetta. Viime kesänä joukkueita oli vielä kolme, kun valmensin myös FC Turvasanaa. Nyt oli hyvä aika luovuttaa vastuu eteenpäin yhden joukkueen osalta, vastuunkantajia ja osaamista joukkueen eteenpäin viemiseen löytyi ilahduttavasti joukkueen sisältä ja taustalta. Valmennushommien lisäksi olen talkoillut miesten edustuksen peleissä.”

Mistä valmennusurasi Futis-Liigassa alkoi?

”Valmennusurani, mikäli sitä nyt uraksi voi kutsua, alkoi tyttäreni aloittaessa jalkapallon Keskikaupungin joukkueessa. Tytöt aloittivat pelaamalla poikien joukkueessa ja myöhemmin heille muodostettiin oma tyttöjen joukkue. Iso kiitos tästä heidän silloiselle valmentajalleen. Harjoitusten seuraaminen kentän laidalta johti lopulta siihen, että ennen kuin huomasinkaan toimin joukkueen apuvalmentajana.”

Miten kauan olet siis ollut mukana vapaaehtoisena ja mitä kaikkea olet ehtinyt tehdä sekä oppia?

”Vuosi taisi olla 2008. Ennen pitkään huomasin olevani joukkueen ainoa vastuuhenkilö. Kaikki piti opetella alusta asti. Toki olin potkiskellut huvikseni jalkapalloa, mutta en ollut koskaan vaivautunut tutustumaan lajin hienouksiin. Kaikki piti opetella melkeinpä alusta asti.

Ilveksen järjestämät valmentajakoulutukset auttoivat paljon muun muassa harjoitusten suunnittelussa. Ajan mittaan peli piti opetella kokonaan, jotta sitä pystyi ymmärtämään syvällisemmin. Harjoitusten kopioiminen tai lainaaminen, miksi sitä haluttaneenkin kutsua on varmasti kaikille tuttua. Tyttöjen kasvaessa heidän ikäistensä harrastesarjakin loppui. Osa tytöistä lopetti kokonaan ja osa mietti jatkamistaan. Tytöt olivat tällöin B-ikäisiä eli olisivatkohan olleet 16-17-vuotiaita.

Keväällä ennen uuden kauden alkua annoin lupauksen, jota olen lunastanut vielä tähänkin saakka. Nuoret tytöt siirtyivät naisten harrastesarjaan ja joukkueita taisi olla 4 tai 5. Ajan mittaan naisten harrastesarjaan osallistuvien joukkueidenkin määräkin kasvoi. Nykyään joukkueita on 8 ja sarjan taso on noussut. Sarja vetää hyvin entisiä pelaajia mutta myös täysin vasta-alkajiakin. Tärkeintä on oma innostus ja heittäytyminen.

Pitkäaikainen mukana oloni on poikinut pyyntöjä auttaa joukkueita pääsemään eteenpäin jalkapallon saralla ja pelaajien kehittämisessä. Halu kehittää sarjaa ja joukkueita sekä saada peleistä tasaisempia että laadukkaampia on saanut minut suostumaan auttamaan kykyjeni mukaan. Toiveena on myös, että saamme lisää aktiivisia toimijoita valmennuspuolelle. Sarjan kehittyminen ja joukkuemäärän kasvaminen tarjoaa yhä useammalle mahdollisuuden osallistua tähän hienoon lajiin. Naisten harrastesarjan pelaaminen isolla kentällä 11 v. 11 on upea mahdollisuus, johon ei juuri muualla ole mahdollisuutta.

Oman alkuperäisen joukkueeni osalta hoidan yhä edelleen kaiken taustatyön; joukkueen ilmoittamisen sarjoihin (Futis-Liiga, Palloliiton kuntofutis ja futsal) ja turnauksiin, harjoitusvuorojen järjestelyn, yhteydenpidon taustaorganisaatioihin, varusteet. Naiset hoitavat harjoitteet ja peleihin liittyvät pelikuviot. Muiden joukkueiden toimintaan olen osallistunut ainoastaan valmentajana. Tuomarin hommakin on tullut tutuksi. Sitäkin kokeilleena osaan olla kiitollinen kaikille niille, jotka tulevat viheltämään pelejä. Toistaiseksi pysyttelen vahvasti kentän ulkopuolella.

Kaikki kokemani on opettanut minulle paljon, olen kehittynyt ja päässyt kehittämään itseäni. Olen oppinut ihmisten kanssa toimimisesta asioita, joita olen voinut hyödyntää työelämässä ja toisinpäin.”

Mikä vapaaehtoisuudesta tekee mielestäsi merkittävää, mitkä ovat parhaita asioita vapaaehtoisuudessa?

”Iso arvostus niille ketkä ovat lähteneet mukaan pyyteettömästi valmentajiksi ja joukkueenjohtajiksi mahdollistamaan kaikenikäisten harrastuksen. Jotta joukkue on toimiva ja ihmisillä harrastus, vaatii se joiltain meistä panostuksia muiden hyväksi. Kaikki ponnistelu maksaa lopulta itsensä monikertaisesti takaisin, hienot yhteiset hetket jättävät muistoja loppuelämäksi.

On hienoa nähdä kuinka pelaajat ja joukkueet kehittyvät. On hienoa saada lajin pariin aivan uusia ihmisiä. Muualla maailmalla näkee usein kuinka kokonaiset perheet osallistuvat suosikkijoukkueensa peleihin. Jospa meilläkin tämä hieno tapa viettää yhdessä aikaa lisääntyisi entisestään.”

Mikä on sinun suosikki Ilves-muistosi, pystytkö nimeämään yhtä?

”Aina välillä, kun illat täyttyvät peleistä ja harjoituksista, tulee miettineeksi mihin oikein on lupautunut. Hienot hetket harjoituksissa ja peleissä antavat kuitenkin sisältöä ja mukavia hetkiä päiviin. Hauskaa on ollut niin kentällä kuin matkallakin kentälle. Upeita ja hienoja hetkiä on paljon, niitä on kaikenikäisten joukkueiden kanssa lukemattomia. On mahdotonta sanoa mieleenpainuvinta muistoa. Hienoja hetkiä on tulossa varmasti paljon lisää.

Niin ja loppujen lopuksi tullaan siihen miksi vielä jatkan; lupaus on tehty pidettäväksi, eli olen mukana niin kauan kuin tytöt pelaavat. Aikanaan harmitti, kun vapaaehtoisia ei juurikaan ollut ja monen harrastus olisi loppunut, jos en olisi jatkanut. Eipä ole tarvinnut katua jatkoa!”

Terveisiä lukijoille, Ilves-ihmisille ja kaikille muille näin joulun alla?

”Oikein hyvää ja rauhallista joulua kaikille. Annetaan jouluna aikaa toisillemme ja unohdetaan kiire. Nautitaan hetkestä yhdessä.” 

Kiitos Pekalle hienosta työstä ja onnittelut vielä valinnasta!

Kaikki Kuukauden vapaaehtoisten jutut voi lukea Ilves junioriedustuksen kotisivuilta: https://ilvesjalkapallo.fi/seurainfo/.