Naatan Skyttä tuuletti viime kaudella maaliaan FC Hongan verkkoon tähän tapaan. Kuva: Jimi Soinila.

Suomalaisen jalkapallon suurlupaus Naatan Skyttä siirtyy ranskalaisen Toulouse FC:n riveihin 4,5 vuoden sopimuksella. Nuorukainen on siirrosta luonnollisesti erittäin mielissään, mutta kokee samalla lähdön kasvattajaseurastaan haikeana.

Ilves Futis-Liigassa jalkapallouransa aloittanut Naatan on kulkenut läpi koko Ilveksen pelaajapolun. Futis-Liigasta seuraava askel oli siirtyminen Ilveksen junioriedustusjoukkueisiin. Ensimmäisen sopimuksensa Ilveksen edustusjoukkueeseen “Naatti” allekirjoitti kaudelle 2018. Veikkausliigadebyyttinsä hän teki elokuussa 2018 ottelussa Turun Palloseuraa vastaan. Kokonaisuudessaan Veikkausliigan otteluita hänelle on kertynyt 29 kappaletta, joissa hän on onnistunut maalinteossa yhdeksän kertaa.

Naatan on ollut ulkomaalaisten seurojen kiikarissa jo muutaman vuoden ajan, mutta hän on aiemmin kokenut, että llves on ollut hänelle sillä hetkellä paras paikka kehittyä pelaajana. Viime kaudella hän nousi sarjan ehdottomien tähtipelaajien kategoriaan ja ulkomaalaisten seurojen kiinnostus häntä kohtaan kasvoi entisestään lukuisten seurojen yrittäessä hankkia häntä riveihinsä. Näistä kaikista vaihtoehdoista lopulta Toulouse FC osoittautui seuraksi, johon Naatan halusi siirtyä. Seurojen saatua sovittua siirtosummasta ja muista siirtoon liittyvistä ehdoista, oli tullut Naatin aika jättää kasvattajaseuransa ja ottaa seuraava askel urallaan.

Toulouse FC on tällä hetkellä Ranskan 2. Liigassa toisena, ollen vahvasti kiinni nousussa maan pääsarjaan. Kyseessä on kovan luokan joukkue ja Naatan itse odottaa pääsyä tositoimiin jo vesi kielellä.

“Erittäin hyvät ja odottavaiset fiilikset ovat tällä hetkellä. Tämä on todella hieno mahdollisuus ja odotan jo pääseväni aloittamaan siellä. Aika moni futiksen seuraaja tietää Toulousen, sen verran tunnettu seura on kyseessä. Suurseura ja iso kaupunki Ranskassa, mikäs sen parempi lähtökohta olisikaan.”

Naatanin nimi esiintyi jo pitkään siirtohuhujen kohteena, mutta odotettua siirtoa ei näyttänyt tämän siirtoikkunan aikana tapahtuvan. Nuorukainen oli jo valmistautunut pelaamaan Ilveksessä tulevalla Veikkausliigakaudella, kunnes siirtoasiat lopulta nytkähtivät eteenpäin.

“Eihän tässä varma voinut olla oikein mistään. Koronakin sekoittaa paljon siirtomarkkinoita, kun seurojen taloudelliset tilanteet vaihtelevat. Sikäli olin luottavaisin mielin, että tiesin siirron ulkomaille jossain vaiheessa tapahtuvan. Lähtökohtaisesti olin valmistautunut pelaamaan Ilveksessä ainakin kevätkauden. Hiukan se tietysti stressasi, kun siirtoikkunan umpeutuminen läheni ja odotettu siirto ei näyttänyt tapahtuvan tämän siirtoikkunan aikana.”

Hyppy täysin tuntemattomaan ei siirto Naatanille missään nimessä ole. Siinä missä Toulouse on analysoinut Naatin sopivan kuvioihinsa, on Naatti ja hänen taustansa teheneet samoin joukkueelle.

“Olemme analysoineet, millainen joukkue Toulouse on ja kuinka hyvin se minulle sopii. Tarkasti harkittu vaihtoehto kyseessä, olihan yhteydenottoja muistakin seuroista. Toulouse oli näistä minulle paras vaihtoehto.”

Edessä uuden kulttuurin ja kielen opiskelua

Ranskalainen sarjajalkapallo ei ole Naatanille kovinkaan tuttua, mutta hän tietää ranskalaisen jalkapalloilun kovan tason.

“Ei ranskalaista seurajalkapalloa ole hirveästi tullut seurattua. Totta kai Mestareiden liigassa mukana olevat ranskalaisjoukkueet ovat tulleet tutuksi, mutta ei niinkään heidän oma liigansa. Saksaa, ruotsia ja englantia osaan puhua, mutta ranskan kieli on vielä aivan vierasta. Muutamia yksittäisiä sanoja olen ehtinyt opetella.”

Naatan lähtee valloittamaan Ranskaa hitaasti, mutta varmasti. Uudet kuviot vaativat varmasti ensin opettelua ja totuttelua. Naatin tähtäimessä onkin olla täydessä iskussa viimeistään seuraavan kauden alkaessa.

“Kevätkausi menee todennäköisesti pitkälti sopeutuessa täysiin uusiin olosuhteisiin. Uusi maa, uusi kaupunki, uusi joukkue, uusi kieli ja uutta kaikki muukin. Tavoitteena on päästä hyvin joukkueeseen mukaan ja päästä tekemään debyytti vielä tämän kauden puolella. Seuraavalla kaudella on tarkoitus lyödä sitten itseni lopulta läpi.”

Mies voi lähteä Ilveksestä, mutta Ilves ei koskaan lähde miehestä

Siirto eurooppalaiseen huippuseuraan on hieno asia, mutta Ilvestä Naatan ei tule koskaan unohtamaan.

 “Haikein mielin lähden Tampereelta ja Ilveksestä. Aina olen Ilveksessä pelannut, se on kasvattiseurani ja Suomen ylivoimaisesti paras seura. Kiitän Ilvestä kaikesta, mitä minun eteeni on tehty näiden vuosien aikana. Iso kiitos kaikille Ilves-valmentajille ja muille taustaihmisille, jotka minua ovat matkan varrella auttaneet, pelikavereille sekä Ilves-faneille. Upeita vuosia ja upeita ihmisiä, en tule kyllä koskaan unohtamaan. Mies voi lähteä Ilveksestä, mutta Ilves ei koskaan lähde miehestä.”

KIITOS KAIKESTA JA HYVÄÄ MATKAA, NAATAN!