Kuva Leinolan kentältä kauden 2012 Futis-Liigan päättäjäisistä: Emilia Kotilainen takarivissä 4. vasemmalta, Eve Pakkala takarivissä 1. oikealta, Nessa Tenhovirta eturivissä 3. vasemmalta, Ida Pakkala 4. vasemmalta. Kuvaaja: Marika Kankimäki.

Ilmoittautuminen Ilves Futis-Liigan kaudelle 2021 aukesi pari viikkoa takaperin. Suomen suurin jalkapallon kortteliliiga kokoaa taas kesällä yhteen tuhansia junioripelaajia ympäri Pirkanmaata. Pari satavarmaa pelaajaa ovat Atalan C-tytöissä pelaavat Nessa Tenhovirta ja Emilia Kotilainen, jotka ovat pian olleet Futis-Liigassa mukana jo 10 vuotta! Kaksikko istui alas Ida ja Eve Pakkalan sekä Atalan C-tyttöjen valmentajan, Timo Kotilaisen kanssa ja kertoivat hieman omista Futis-Liiga muistoista sekä kokemuksistaan.

Pakkalat pelaavat nyt kolmatta kautta junioriedustuksen puolella, mutta jalkapallon pelaamisen Ida ja Eve sekä Emilia ja Nessa aloittivat Atalassa Ilves Futis-Liigassa jo 10 vuotta sitten, eli heille tulee täyteen kymmenen vuotta keltavihreää kortteliliigaa.

Miltäs se tuntui aloittaa jalkapallon pelaaminen silloin kauan aikaa sitten, noin viisivuotiaana?

”Siitä on tosiaan jo aika kauan, mutta muistan kyllä, että se silloin jännitti kun aloitti, mutta aika nopeasti pääsi siihen hommaan mukaan”, Ida avaa pelin.

”Mulla ei ole mitään ihmeellisiä muistoja siltä ajalta, mutta muistan kyllä, että ei se jännittänyt yhtään! Menin, ainakin muistaakseni, mukaan ihan mielellään ja mulla oli sellaista asennetta pelata ja olin kiinnostunut pelaamaan ja kokeilemaan sitä”, Emilia jatkaa.

”Niin, idea oli ihan Emilian oma. Ja sitten kun Emilia innostui, niin pikkuveli innostui myös. Ja lopulta pikkuveli aloittikin oman uran tuntia aiemmin. Eli hän on aina pelannut tunnin kauemmin kuin Emilia”, valmentaja Timo Kotilainen naurahtaa.

Millaista jalkapallon pelaaminen sitten nykyään on, onko tunne muuttunut millään lailla?

”No onhan se aina kivaa. Tykkään kun jalkapallo on joukkuepeli ja sitä myöten on porukkaa aina treeneissä ja peleissä”, Ida kertoo.

”Joo, joukkuepeli on kyllä kiva juttu. Aina on porukalla hauskaa ja yhdessä siinä sitten voitetaan tai hävitään”, Nessa jatkaa.

Ilveksen junioriedustuksen puolelle pelaamaan siirtyneet Ida ja Eve on suosivat molemmat laitakaistan pelipaikkoja. Ilves Futis-Liigassa porskuttava Emilia on erikoistunut hyökkäyspään eri rooleihin ja Nessa puolestaan kutsuu itseään jokapaikanhöyläksi.

Timo kuitenkin lisää ”Nessasta täytyy sanoa sen verran, että jos meillä puuttuu, sanotaan vaikka keskikentän keskeltä joku, niin Nessan voi huoletta laittaa siihen. Tai jos puuttuu pakin paikalta joku, niin sinne myös. Siinä tulee vaan se ongelma, että Nessa puuttuu sitten toisaalta.”

Timo jatkaa kehujen jakamista ja antaa kehut myös valmentajakumppaneilleen Jukka Heilimolle ja Riku Korkille.

”Jukka, joka on mukana niin Atalan C-tytöissä kuin junioriedustuksenkin puolella, on ihan äärettömän hyvä näkemään, että kuka pelaaja sopii millekin paikalle ja millaisia ominaisuuksia pelaajalta löytyy. Rikun kokemus eri palloilulajeista sitten tuo erilaisia näkemyksiä peluutuksiin.”

Kun tyttöjen Futis-Liiga taival on alkanut jo kymmenisen vuotta sitten ja jalkapallo on ollut enemmän tai vähemmän elämässä mukana reilusti yli puolen elämän ajan, niin hyviä muistoja ehtii syntymään. Parhaista muistoista kysyttäessä, vastaukset löytyvät melko nopeasti.

Mikä on teidän kaikkein paras Futis-Liigan muisto?

”Varmaan Silja-turnaukset”, Eve sanoo.

”Joo, Silja-turnaus kyllä, siellä oli aina kivaa”, sisko Ida vahvistaa väitteen vieressä.

”Mulla on jäänyt ikuisesti mieleen se kolmen vuoden takainen Silja-turnaus, kun voitettiin ensimmäistä kertaa. Finaali pelattiin Hervantaa vastaan”, Emilia liittyy Silja-turnauksen fiilistelijöihin.

”Sitten on myös se ’todellinen kohtaaminen’, kun Atalan saman joukkueen peliryhmät, Kissat ja Koirat kohtasivat 2019 Silja-turnauksen finaalissa, taisi ratketa vasta rankkareilla”, Timo muistelee.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

ACT13.JPG

Nessa Tenhovirta on ollut mukana Futis-Liigassa jo kymmenisen vuotta.

Entä muut hyvät futisaiheiset muistot, mitä löytyy?

”No on ainakin jäänyt mieleen, kun me käytiin kaksi vuotta sitten Ruotsissa, Västeråsissa, oltiin siellä viisi päivää. Käytiin siellä keväällä ja siellä oli ihan tosi lämmin, +18 varmaan”, Ida sanoo ja Eve jatkaa:

”Meillä oli siellä ruotsalaisten kanssa miniturnaus ja käytiin muun muassa keilaamassa ja saatiin sieltä uusia kavereita. Miniturnaus voitettiin totta kai”.

”Sitten vuonna 2017 oli se Ahvenmaan reissu, Åland Cup. Minusta ainakin tuntuu, että kehityin sen turnauksen aikana tosi paljon, kun pääsi vähän näkemään miten muuaalla pelataan”, Emilia toteaa.

Noin kymmenen vuoden matkan varrelle on ehtinyt kertyä hyviä muistoja ja niiden lisäksi maailma on ehtinyt muuttua huomattavasti, niin myös Ilves seurana ja siinä sivussa Futis-Liiga.

Kuinka Ilves Futis-Liiga on teidän mielestä muuttunut, osaatteko sanoa?

”Varmasti on muuttunut, mutta en ole kiinnittänyt huomiota! Mä kiinnitän huomiota siihen omaan pelaamiseen ja joukkueen pelaamiseen, mutta en noihin suurempiin muutoksiin”, Emilia sanoo muiden kompatessa taustalla.

”Jos saan sanoa, niin mun mielestä Futis-Liigassakin toiminta on muuttunut todella paljon järjestelmällisemmäksi. Futis-Liigassakin on yhteinen valmennuslinja, hyvänä esimerkkinä hyvät ohjeet, jotka löytyvät ainakin Topparista. Aiemmin oltiin ehkä enemmän yhden valmentajan intuition varassa, mutta nykyään ei ole sellaista, vaan on yksi selkeä valmennuslinja  ja toteutetaan sitä”, Timo niputtaa.

”On olosuhteet myös vähän muuttuneet, kun nykyään tehdään lihaskuntoa tekonurmikentällä, kun vastaavasti silloin pienenä pelattiin Leinolan kentällä polttopalloa, kun mopot oli tehnyt ringitkin valmiiksi.”

Jos kiinnostaa nähdä millaiseksi Ilves Futis-Liiga on nykyaikana muuttunut, niin ilmoittaudu mukaan kaudelle 2021! Ilmoittautuminen onnistuu kotisivuilta www.ilvesfutisliiga.fi/.

ACT14.JPG

Emilia Kotilainen on valmis uuteen Futis-Liigan kauteen!